Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 2 maart 2014

Tijdelijke weersverbetering

Een laag boven Italië beïnvloedt vandaan vooral nog eht weer in de oostelijke Alpen en aan de Alpenzuidkant en trekt opvullend naar de Balkan weg. Een tussenhoog zorgt voor een weersverbetering voordat maandag een volgende storing de Alpen bereikt en een volgende wisselvallige fase zal inleiden. Vanaf donderdag toenemend hogedruk en zonniger

Maandag opkomende sneeuwvalGisteren hadden vooral de centrale zuideliijke Zwitserse Alpen en de aangrenzende Italiaanse Alpen  en westelijke Italiaanse Alpenboog (retour d'est) te maken met sneeuwval: Nadat in de nacht al lokaal tot 50 tot 75cm sneeuw viel in de Simplon en de Tessiner Alpen kwam er nogmaals 10 tot 30cm bij. Ook de zuidelijke oostelijke Alpen hadden te maken met meer bewolking en vooral in zuid Karinthie viel daaruit wat sneeuw.


meer dan een halve meter sneeuw gisteren in oa de Walliser Alpen (foto Rosswald)

Afgelopen nacht viel er vooral in de oostelijke delen van de Zwitserse Alpen, het westen van Oostenrijk en de oostelijke zuidkant en aan de oost kant van de westelijke Italiaanse Alpenboog nog wat sneeuw en ook op dit moment sneeuwt het er lokaal nog. Verder weer het bekende verhaaltje van ochtendmist en Hochnebel.

Toenemend zonnig
Het Genualaag dat verantwoordelijke was voor de sneeuwval trekt langzaam naar het zuidoosten weg en wordt gevolgd door een tussenhoog. Dit tussenhoog zal van het westen uit de lucht verder "afdrogen" en vandaag voor droog en zonnig weer gaan zorgen.  Het kan in in de hierboven genoemde gebieden echter nog geruime tijd duren voordat de zon de rest(bewolking) en het vocht wat nog in de lucht zit heeft "opgeruimd" en het is ook nog maar de vraag of dat überhaupt overal gaat lukken. Al met al zou het vooral in de middag dan toch overal zonnig tot vrij zonnig moeten gaan worden, dit geldt helemaal voor de westelijke (Franse) Alpen


Vooral aan de zuidkant begint de dag nog bewolkt met Hochenbel en wat sneeuw.
Webcam Alta Badia


op steeds meer plaatsen zal de zon gaan doorbreken, het eerst in bergen. Webcam
Belalp (Oberwallis)

De temperaturen gaan langzaam weer wat in de lift en het nulgradenniveau stijgt van 1000 naar 1600 a 1700 meter. Op 2000 meter vriest het tussen de - 5 en -1 graad en op 3000 meter tussen de -11 en -7 graden. De hoogste waardes gelden voor de oostelijke en zuidelijke Alpen. Voor die gebieden waar nog neerslag valt pendelt de sneeuwvalgrens tussen de 500 en 800 meter. De wind is vandaag geen thema, deze is meest zwak en en komt uit uiteenlopende richtingen, in de oostelijke Alpen voorkeur voor de oosthoek.

Nieuwe sneeuw in aantocht
Helaas zal de weersverbetering niet van lange duur zijn. Inmiddels zien we op de weerkaarten maandag alweer een volgende actieve depressie boven de Britse Eilanden verschijnen en het bijbehorend koufront met neerslag zal morgen in de loop van de dag de westelijke Alpen bereiken. Hier is of wordt het vanuit het westen alweer snel bewolkt gevolgd door opkomende sneeuwval die zich verder naar het oosten zal uitbreiden. De Alpennoordkant krijgt in het voorveld met het front te maken met een opkomend Südföhn, hier is het meest droog en deels föhnig opgeklaard. Ook de oostelijke Alpen en dan met name de oostelijke Alpenzuidkant en de westelijke delen krijgen te maken met opkomende bewolking en wat sneeuw. Ook hier in aanloop naar het front opkomende föhn ten noorden van de Alpenhoofdkam.  De sneeuwvalgrens pendelt meest tussen de 700 en 900 meter, in de oostelijke Alpen tussen de 700 en 1200 meter.


GFS voor maandag. uitgaande van een depressie boven de Britse Eilanden
nadert een front met sneeuw (blauw) de westelijke Alpen

Ook dinsdag en woensdag hebben wet maken met de invloed van lagedruk en storingen. Het is, afgewisseld van wat (kortere) betere momenten tussen de storingen door, meest bewolkt en steeds weer valt er wat sneeuw of sneeuwbuien. Deze zullen zicht gaandeweg ook wat meer aan de noordkant gaan profileren. De sneeuwvalgrens zal dinsdag en woensdag weer wat lager gaan uitkomen waarbij het lokaal ook tot in de dalen (vanaf 400 meter) kan sneeuwen.

Sneeuw vooral westelijke Alpen
De neerslaghoeveelheden die de komende dagen door de modellen worden verwacht zullen gaan uitkomen tussen de 30 en 50mm. De meeste neerslag valt zoals het zich nu laat aanzien in de westelijke (Franse) Alpen en deels ook de aangrenzende Italiaanse Alpen, hier is 30 tot 50cm haalbaar. Echter ook de overige gebieden mogen zich verheugen op een frisse laag poeder van 5 tot 25cm en lokaal ook nog wat meer. Extreme neerslaghoeveelheden worden er echter niet meer verwacht. Overigens gaan ook de Pyreneeën het nodige aan sneeuw meepakken, de hogere delen mogen hier rekenen op 50 tot 80cm aan verse sneeuw. Ook de noordelijke Italiaanse Apennijnen krijgen te maken met het weg trekkende hoogtelaag, hier kan hogerop ook sneeuw van betekenis gaan vallen. De Duitse Middelgebergtes en ook Tsjechische bergen krijgen door de vrij zuidelijke koers van de de depressie nauwelijks tot geen neerslag meer de komende dagen.


WRF met de neeslagverdeling (sneeuw voor de komende 5 dagen

Toenemend hogedruk en veel zon
Na het midden van de week trekt het laag boven Italië als hoogte laag verder naar het zuidoosten weg en zal gaat boven west en centraal Europa de luchtdruk geleidelijke weer stijgen. Tegen het einde van de week en in het weekend zien we dan een hogedruk tot ontwikkeling komen welke zich uitstrekt vanaf de Azoren, westen en centraal Europa tot diep in west Rusland. Het hoogtelaag vinden we in het weekend terug boven de centrale Middellandse Zee en gaat vooral het weer in Griekenland beïnvloeden. (zie kaart hieronder) Dit betekent dat we ons vanaf donderdag mogen gaan opmaken voor rustig, droog, en vooral ook zonnig wintersportweer. De temperaturen zullen vooral in de bergen wat winst gaan pakken zonder dat dit grote consequenties voor de aanwezige sneeuw -condities zal hebben. Gewoon ideaal berg en terrasjes weer ! Wel moeten we nog even een "verstoring" in de hogere atmosfeer in de gaten houden, deze zou het zonnige hogedrukweer nog enigszins kunnen gaan frustreren. (met de nadruk op "zou").


ECMWF voor zondag 9 maart. Hogedruk en veel zon zullen het weerbeeld in de
Alpen gunstig gaan bepalen

Kijken we naar even naar de langere termijn dan zien we dat we op nadering (aflossing) van een volgend hoog vanaf de Atlantische Oceaan met een naar noordwest draaiende hoogtestroming te maken gaan krijgen. Een meelopende storing zou dan voor wat sneeuw kunnen gaan zorgen en de temperaturen gaan weer naar beneden. Het moge echter duidelijk zijn dat deze verwachting nog zeer onzeker is. Daarover de komende dagen dan weer meer.GFS ensembles prikpunt Tirol. Let op het toenemende "zaagtand" patroon, tpyisch
passend bij hogedruk

Vandaag dus maar even genieten van de zon die geleidelijk op steeds meer plaatsen door de Hochnebel en rest(bewolking) zal gaan heen prikken. Fijne dag en tot morgenochtend maar weer.

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  


Waarschuwing
Het lawinegevaar is code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk).Door de sneeuwwal in in het zuidelijke Zwitserland is regionaal code rood van kracht (4 -groot)


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: