dinsdag 21 oktober 2014

Poederalarm Alpennoordzijde

Een zwak koufront trekt vandaag over de Alpen verder oostwaarts weg, en zorgt aanvankelijk vooral aan de noordzijde nog voor vrij bewolkte condities. In de loop van de avond nadert vanuit het noordwesten een veel actiever frontensysteem het aandachtsgebied, gevolgd door een temperatuurdaling en markant inzettende nordweststau

Wintereinbruch


We staan aan de vooravond van een spectaculaire Wintereinbruch, waarbij het verschil met afgelopen weekend onbeschrijfelijk groot is. Op zaterdag en zondag was het nog ronduit zomers in de Alpenlanden, en konden we gewoon in short en T-shirt de bergen in. Hoe anders zien de omstandigheden er de komende dagen uit, met een spectaculaire temperatuurdaling en als klap op de vuurpijl bakken met sneeuw voor de noordelijke Alpenregio!


Wengen/Lauterbrunnen oogt nu nog vriendelijk, maar ook hier ziet de wereld
er over 24 uur compleet anders uit! Via @WengenSwiss
 
Stilte voor de "storm"
Vandaag is er nog niet veel spectaculairs te melden en trekt een zwak koufront van west naar oost over de regio weg.  S'morgens kan het in de westelijke Alpen nog wat regenen en valt de neerslag boven gemiddeld 2700m als sneeuw. In de loop van de ochtend breekt de bewolking en komt de zon zelfs af en toe te voorschijn. De oostelijke Alpen hebben nog wat langer last van het wegtrekkende front, waarbij er boven de 2600m de eerste sneeuw valt, maar ook hier kan later in de middag de zon aardig tevoorschijn gaan komen. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam is het behoorlijk föhnig en heeft de zon de beste kansen, maar staat er wel een vlagerige noordelijke wind.


Van zomer (tijdelijk) de winter in! @Archiefbeeld
 
Inzettende nordweststau en bakken met sneeuw!
Woensdag is het D-Day in de Alpen en bereikt een scherp begrensd koufront het noordwestelijke Alpenruim. De lucht is behalve koud ook nog eens erg vochtig en dit zijn nu net de ingrediënten die de stau zullen gaan triggeren. De temperatuur keldert op hoogte woensdagochtend vanuit het westen ruim 12 graden naar beneden en zakt de sneeuwvalgrens snel naar gemiddeld 700 à 900 meter. De tot stormachtig aanwakkerende noordwestelijke tot noordelijke wind maken het "winterfeest" dan helemaal compleet, waarbij de sneeuwkettingen voor het eerst dit jaar tevoorschijn getoverd moeten gaan worden.


Analyse kaart van dinsdag 12.00 uur. Koude polaire luchtmassa's staan
klaar om het Alpengebied binnen te gaan denderen! @Hirlam
 
Meeste sneeuw voor Oostenrijk
Als we naar de laatste prognose kaartjes kijken lijkt het zwaartepunt van de sneeuwval zich te gaan richten op de Oostenrijkse Vorarlberg. Hier zien we prognoses tot ruim 1,5 meter uit de sneeuwverwachtingsmodellen rollen! Verder oostwaarts doen Tirol, het Salzbürgerland en de Steiermark ook lekker mee en zijn hoeveelheden tot een meter zeer wel mogelijk. Het wordt vanaf morgen dus echt oppassen geblazen in de noordwestelijke staugebieden, en zijn de sneeuwbanden en op sommige plaatsen sneeuwkettingen echt geen overbodige luxe!


Meteogram van Lech in de Vorarlberg. Kwik knalt 15 gr omlaag
met 48 uur aanhoudende NW Stau! @Yr.No


Een droomkaart, waarbij de noordelijke Alpen volledig onder
(sneeuw) vuur komen te liggen
!
 
Verdere vooruitzichten
Na het sneeuwgeweld van woensdag en donderdag keert de rust weer terug in de wintersportgebieden. Een opbouwend hogedrukgebied ten westen van de Baltische Staten heeft een uitloper naar midden Europa waardoor het rustige en vrij zonnige Alpenweer terugkeert. We hoeven deze keer niet bang te zijn voor een terugkeer van subtropische warmte, want het circulatie patroon met krachtige zuid tot zuidwestelijke winden behoord voorlopig even tot de verleden tijd. De sneeuw zal zich vooral op de noordelijke en hoger gelegen pistes al vrij goed staande kunnen gaan houden, en gaan we de komende dagen kijken hoe het Alpenweer zich verder richting november gaat ontwikkelen.

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl


Het weerbericht vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 


ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  


Waarschuwingen -Woensdag "Wintereinbruch", veel sneeuw Noordelijke Alpenhoofdkam, in de bergen (zware)storm-Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: