Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

woensdag 22 oktober 2014

Veel sneeuw Oostenrijkse Alpen

Algemeen
Het laag wat de Alpen een eerste winterinval bezorgde trekt geleidelijk naar het zuidoosten weg en verliest vanaf vrijdag zijn invloed op het Alpenweer. In het weekend krijgen we te maken de invloed van een krachtig oost Europees hoog met veel zon in de bergen.

Afnemende Nordstau(sneeuw)

Gistermorgen viel het met de sneeuw allemaal nog wel mee maar gaandeweg de dag kwamen er via de sociale media steeds meer winterse plaatjes voorbij. Dit had natuurlijk alles te maken met de zich verder intensiverende Nordstau die vooral aan de centrale noordelijke Alpenkant goed tot ontwikkeling kwam. In de middag begon de neerslag zicht te intensiveren en daalde de sneeuwvalgrens tot circa 700 meter en lokaal tijdens sneeuwbuien tot 500 meter. Op veel plaatsen lag er in de namiddag tot een hoogte van 900 meter een sneeuwdekje en boven de 1000 meter vormde zich een sneeuwdek van 20 tot 40cm. Overigens viel er niet alleen in de Alpen sneeuw. Ook de hogere delen van de Duitse middelgebergtes hadden te maken met sneeuwval waarbij zich boven de 800 a 900 meter eveneens een sneeuwdek vormde. Hetzelfde liedje in de westelijke Balkan waar de koude lucht met sneeuw boven de 1000 meter ook voor een winterse metamorfose zorgde. Een korte impressie van de sneeuw gisteren:


Sneeuw ook gisteren ook in de hogere delen van het "Fichtelgebergte"


Weekend nog 23 graden, gistermiddag compleet winter in Oberstdorf


meer sneeuw in de Alpen, gistermiddag in Montafon 20 tot 30cm


Winterwonderland Lech Zürs am Arlberg gistermiddag (via FB Meteo-Europe)


Sneeuwpret gisteren ook in de Vorarlberg (foto  Enneline Romijn via
Twitter Willemijn Hoebert ‏)

Veel overlast door winterweer
Dat de sneeuw voor velen toch nog weer als een complete verrassing kwam bleek ook uit de talrijke beelden van problemen in het verkeer. Ongelooflijk hoe dit toch steeds weer gebeurt en mensen totaal onvoorbereid de weg opgaan. Resultaat dus vele ongelukken, slippartijen en blikschade. Misschien toch nog even een tip: zorg ervoor dat je je aanpast aan aan de winterse condities in de bergen en tref ook gepaste maatregelen (winterbanden, sneeuwkettingen, autoruiten en dak sneeuwvrij etc etc). Dit kan een hoop ellende met politie en -of verzekering besparen wanneer het tot "schade" komt.


Sneeuwkettingen onderleggen, geen pretje in de sneeuw en zonder
oefening (via Twitter, Henk ter Braak, Kleinwalsertal)

Verder natuurlijk weer veel overlast door de storm, stroomuitval, omgewaaide bomen en afgesloten wegen en passen. Voor diegenen die de komende dagen de bergen in gaan toch ook nog even waarschuwen voor het sterk toegenomen lawinegevaar (niveau 2 tot 3)  boven de boomgrens aan de Alpenoordkant. Hou de lokale berichtgeving in de gaten en bereid je ook hier goed voor!

Afnemende nordstau
Het hoogtelaag  trekt vandaag verder naar de zuidelijke Adriatische Zee en daardoor draait de stroming geleidelijk naar noordoost tot oost. De Nordstau zal vandaag dan ook zijn hoogtepunt bereiken en in de loop van de middag en avond langzaam maar zeker aan kracht gaan inboeten. Dat betekent dat de sneeuwval geleidelijk gaat afnemen en zich in de oostelijke Alpen terugtrekt om geleidelijk geheel uit te sterven. Het nulgradenniveau varieert sterkt tussen west, noord en zuid en houdt zich op tussen de 2800 en 1300 meter. Laagste waardes oostelijke Alpen(noordkant)


Opklaringen boven een winterse Lauberhorn (Wengen) vanmorgen


veel sneeuw in het Kleinwalsertal, Mittelberg, Zaferna-lift (1420m)


en ook Livigno (It) pakt weer het nodige aan sneeuw mee

Hogedruk open-end
Het weekend kunnen we dan genieten van de sneeuw in combinatie met veel zon en aangename temperaturen, in de dalen kans op Hochnebel met een bovengrens van 800 tot 1300 meter. Vooral zaterdag is er in de oostelijke Alpen ook nog kans op rest(bewolking) door de nog aanwezige "vocht" in de lucht. Met het draaien van de stroming gaan ook de temperaturen weer flink in de lift en vooral in de bergen gaan we dit merken. Zaterdag vriest het op 3000 nog licht, zondag rond 3200 meter. Op 2000 meter stijgt het kwik naar 4 tot 8 graden.


Vanaf vrijdag komen we langere tijd onder de invloed van een
krachtig O-Europees hoog te liggen

Ook op de langere termijn lijkt het hoog boven oost Europa grote delen van Europa in zijn greep te houden. Dit geldt ook voor de Alpen en we mogen met een beetje geluk zeker tot het einde van de maand veel zon verwachten. De temperaturen zullen binnen het hoog nog iets verder oplopen. Pas eind volgende week zullen ze een langzaam dalende trend gaan inzetten zonder dat het echt koud wordt. Voorlopig is het dus gedaan met de sneeuw vorst en kunnen we ons gaan opmaken voor een langere periode met rustig en vooral in de bergen zeer zonnig herfstweer. Fijne dag, morgen zijn we er weer. Actueel in Termen 2.4 graden en opgeklaard. In de bergen rondom Termen ligt 5 tot 10cm sneeuw, verder alles "im Grünen Bereich"

Waarschuwingen -Lawinegevaar Alpennoordkant niveau 2 tot 3Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: