dinsdag 14 oktober 2014

Weekend nogmaals zeer zacht


Tijdelijke rust, volgende storing nadert

AlgemeenAchter een naar het oosten wegtrekkende storing neemt ook in de oostelijke Alpen de zuidwestelijke stroming weer in kracht toe. Na tijdelijke tussenhoog invloed wordt het vanaf woensdag met een meer westelijke component wisselvalliger. In weekend van west naar oost weersverbetering en in de bergen opnieuw zeer zacht

Meest opvallende de laatste dagen waren wel de extreme neerslaghoeveelheden aan de zuidkant van het Alpenmassief en dan met name in het Zwitserse Ticino (Tessin). Bij Südstau profiteert dit deel van de Alpen vaak optimaal van de Südstau neerslag. Gisteren was het opnieuw raak. Vooral de streek tussen Centovalli tot over het Maggia, Verzascatal en Leventina moesten het ontgelden. In Intraga viel vanaf zondagavond tot maandagavond maar liefst 270mm aan neerslag. Overigens lag dit heel mooi in lijn met de prognoses die eerder werden gemaakt.


De verwachtte neerslaghoeveelheden in Tessin (Zwitserland) lagen keurig in lijn
met de prognoses. Het werd er dan ook opnieuw kleddernat

Onze volger "Johan van der Kuijl" zou in de afgelopen dagen gaan wandelen en "wildkamperen" in het mooie en (bijna) altijd zonnige Ticino. Niet voor niets wordt dit deel van de Alpen immers de "Sonnestube" van Zwitserland genoemd. Mede door de slechte prognoses werd ditmaal daar vanaf gezien en koos men voor het gebied rond de "Alpstein" (Appenzeller Alpen) aan de Alpennoordkant. Het weer was, zoals Johan ons schreef, fantastisch mooi, helder (föhn) en vrijwel geen neerslag. Goede keus mannen ! Onderstaand nog een mooi plaatje genomen op zaterdagavond vanaf de Lisengrad, tussen de Rotsteinpass en Santis.


Appenzeller Alpen (bron Johan van der Kuijl)

Nog heftiger ging het er nog zuidelijker aan toe en op opnieuw was het flink raak aan de Ligurische Riviera rondom en in Genua. Hevige regen en onweersbuien hebben daar voor zeer extreme neerslaghoeveelheden gezorgd met voor de tweede keer in korte tijd dramatische gevolgen voor delen van de binnenstad van Genua. Binnen 36 uur viel er hier lokaal bijna 600mm (!!) en werd er per uur tot 135mm afgetapt. Ter vergelijking: in Wallis zijn dit neerslaghoeveelheden die veelal niet in 1 jaar worden gehaald.

Sneeuw tot 2600m
Wat dat betreft mogen we in de Alpen al met al niet klagen. De oktober sukkelt voort en van extreem weer is in het in het overgrote deel van de Alpen geen sprake. Het is zeer zacht en met de föhn erbij lijkt het eerder nazomer dan herfst. Opnieuw steeg het kwik aan de Alpennoordkant tot boven de 20 graden en lokaal met ondersteuning van de föhn werden 22 tot 24 graden gehaald. Opvallend daarbij was wederom dat deze hoge temperaturen juist weer tijdens de nacht werden gehaald. Koeler was het aan de zuidkant in de regen. Deels daalde de sneeuwvalgrens gistermiddag en avond in de neerslag tot 2700 a 2600 meter.


Sneeuw op de Stelvio pas vanmorgen

De föhn en stau namen na passage van het koufront weer af. Achter het koufront dat gisteravond over de westelijk Alpen trok en vandaag over de oostelijke Alpen schampt daalde de sneeuwvalgrens tot circa 2600 meter en vanmorgen kunnen we dan toch nog van wat verse sneeuw op de hogere delen genieten. Inmiddels is de sneeuwvalgrens en ook vorstgrens alweer aan het stijgen om vanmiddag en morgen weer op de vertrouwde en hoge 3000 meter uit te komen.


Niet veel maar toch ! Eeen witte wereld vanmorgen in het Zwitserse Engadin
(Berggasthaus Diavolezza 2950m)

Weekend nogmaals uitzonderlijk zacht
De komende dagen tot het weekend staan nogmaals 2 storingen op het weermenu. Vooral woensdag en vrijdag kan er dan weer wat neerslag (buien) gaan vallen. Vrijdag kan achter een koufront aan de oostelijke Alpennoordkant de sneeuwvalgrens tijdelijk weer wat dalen en zijn er vlokken tot tussen de 2500 en 2000 mogelijk. In het weekend wordt met een zuidwestelijke stroming opnieuw zeer zachte lucht aangevoerd. Mede door toenemende hogedrukimpulsen wordt het dan vooral in de bergen zeer zacht met een nulgradenniveua welke tot 4000a 4200 meter zal stijgen. Een hoogte die niet zou misstaan in de hoogzomer ! In de dalen toenemende kans op Hochnebel en daar dan een stuk koeler of beter gezegd minder warm.


Weerkaart 850hPa (temperaturen op 1500m hoogte) voor zondag. Met zuidelijke
winden wordt voor de tijd van het jaar extreem zachte lucht aangevoerd !

Minder zacht
Na het weekend zien we dan toch langzaam wat veranderingen in het grootschalige weer patroon ontstaan. Deze worden in gang gezet door depressies die wat brutaler worden en tot over Scandinavië weten door te drukken. Daarmee wordt geleidelijk dan ook wat koudere lucht aangevoerd. In hoeverre (en of) we dan op de nog langere termijn met (belangrijk) kouder weer te maken gaan krijgen of dat we misschien toch weer aan de warme kant van het geheel komen te zitten is nog onduidelijk. In ieder geval lijkt het al tijden durende (zeer) zachte patroon van "zuidwest" na het volgende weekend geleidelijk te worden doorbroken. Morgen meer daarover en dan ook aandacht voor het fenomeen "Nordweststau" en "dumps" Alpennoordkant. Fijne dag en ciao vanuit Rosswald (1800m) alwaar het mooi is opgeklaard met een temperatuur van 5.2°

ps. Mocht u actuele foto's vanaf locatie hebben of leuke Alpenweetjes  dan zien we die gaarne tegemoet. Sturen naar foto@sneeuwhoogte.nl

@Alpenweer TwitterJohann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: