vrijdag 7 november 2014

Tijdelijke rust

Algemeen
De storing die de afgelopen Südstau in de steigers heeft gezet ligt inmiddels nabij Sicilië en beïnvloedt aanvankelijk het weerbeeld in de zuidoostelijke Alpen. Later op de dag nadert vanuit het westen een nieuwe zwakke storing het Alpenruim, waardoor daar de bewolking  weer wat toeneemt

 The day after


Na een korte maar heftige klassieke Südstau periode komen de Alpen langzamerhand weer wat op adem. Wat was en is dat genieten geblazen zeg, waarbij op enkele plaatsen de 2m grens overschreden is. Op dit moment is het trouwens nog steeds niet helemaal pluis in de zuidoostelijke Alpen, waarbij vooral de Venetiaanse Alpen, Karinthië en de zuidelijke Steiermark nog onder invloed liggen van de sneeuw brengende raddraaier.


 Haute Nendaz in de de Zwitserse 4 Vallées ligt er schitterend bij!


Overtollige sneeuw wordt vakkundig weggeblazen op de
Wallischer RiederFurka! Via @Johann

Imponerende Sudstau
Als er een stau of zogenaamde stuwingsfase op de weeragenda staat is het altijd nog maar de vraag in hoeverre het precies in details zal gaan verlopen. Er zijn zoveel factoren die van invloed kunnen zijn, waarbij de lokale verschillen soms enorm groot zijn. Je moet het zien als een grote legpuzzel. Soms ontbreken er enkele cruciale stukjes, maar een andere keer vallen alle puzzelstukjes naadloos in elkaar. Afgelopen dagen was een schoolvoorbeeld van het ideale plaatje, waarbij er eigenlijk een item ontbrak: bovenlucht kou in de aanvangsfase. Hierdoor is er in eerste instantie een grote plens regen gevallen, maar werd dit later ruimschoots goed gemaakt!


Stromingspatroon op het 500hPa vlak tijdens het hoogtepunt van de stau.
Uitzakkende bovenluchttrog ligt precies boven de Alpen. @MeteoCentre


DIt cruciale puzzelstukje viel ook precies op zijn plaats. jetstream knalde
loodrecht op het Alpenmassief! @NetWeather

Naweeën boven de zuidoostelijke Alpen
Het afgesplitste lagedrukgebied dat het Alpenweer volledig op zijn kop heeft gezet tolt op dit moment wat doelloos rond voor de Sicilaanse westkust. Het bijbehorende frontensysteem slingert echter nog noordwaarts over de oostelijke Alpen, waardoor er in deze omgeving nog vrij veel bewolking aanwezig is. Op het actuele radarbeeld zien we nog wat sneeuwecho's boven de zuidelijke Zwitserse Graubünden en de Italiaanse Dolomieten. In deze zuidoosthoek blijft de bewolking vandaag nog vrij hardnekkig aanwezig, en kan het boven gemiddeld 2200m af en toe nog even flink doorsneeuwen. De westelijke Alpen zijn duidelijk Wetterbegünstigt en profiteren de Franse, zuid Zwitserse en west Italiaanse berggebieden volop van het heerlijk schijnende Alpen zonnetje.


Heerlijk strakblauw beeld op de Aletsch-gletsjer in de
Zwitserse Wallischer Alpen


Riederalp dorf op 1900m. Strakblauw en besneeuwde bergen.
Wat wil een mens nog meer?

Nieuwe sneeuwdump in de maak?
Tijdens het weekend blijft vooral de zuidoostelijke Alpenhelft gevoelig voor sneeuw en regen met een sneeuwvalgrens die schommelt tussen de 1900 en 2300m. Tegelijkertijd kan aan de Alpennoordzijde op de doorkomst van een zwak koufront boven de 1500 à 1700 ook wat sneeuw naar beneden gaan dwarrelen, en is er voor de Oostenrijkse noordkant gemiddeld 10 tot 20cm verse neuschnee mogelijk. Na het weekend neemt de onstabiliteit vanuit het zuidwesten langzaam weer verder toe en is het vooral opletten wat er rond midden volgende week precies te gebeuren staat. Een nieuwe afsplitsend laag heeft wederom interesse voor de Alpenregio en lijken voor de Franse Alpen op sneeuwramkoers te gaan liggen. Morgen gaan we kijken hoe dit scenario zich verder ontwikkelt. Weer een flinke bak met sneeuw onderweg? We gaan het zien. Tot morgen!


Weer een bak met sneeuw midden volgende week?


Het weerbericht vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 


ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  

Waarschuwingen - verhoogd lawinegevaar Alpenzuidkant
Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: