maandag 10 november 2014

Week in teken van SüdStau -Föhn

10 november 2014

Op nadering van een volgend koufront nemen de drukverschillen tussen de Alpennoord en zuidkant weer verder toe. Naast een opkomende Südföhn mogen de zuidelijke Alpen zich weer gaan opmaken voor extreme neerslaghoeveelheden. De hoog-alpine delen krijgen te maken met een volgende dump.


Nieuwe dump zuidkant


Gisteren namen de luchtdrukverschillen tussen Alpenzuid en noordkant geleidelijk weer wat toe. Met een overdruk van 2hPA mocht de Südstau en daarmee samenhangend aan de noordkant de Südföhn nog weinig naam hebben. (ter vergelijk: sterke föhn bij 10 tot 12 hPA drukverschil) Toch was het genoeg om in de Stau aan de zuidkant 10 tot 20mm hemelwater te produceren die boven de 1900 a 2100 als sneeuw viel. Van de föhnwind was aan de noordkant nog weinig te merken en op veel plaatsen werd door het ontbreken van de wind de Hochnebel welke zich in de nacht had gevormd niet opgelost.


Gisteren "Guggi-föhn" rond de Lauberhorn, een ongewenste gast tijdens
de beroemde Lauberhornabfahrt (archieffoto)

Daar waar dat wel gebeurde kon met de lichte föhn het kwik toch nog 16 a 19 graden oplopen. Veel meer wind (föhn) stond er echter hogerop in de bergen van met name de Zwitserse (Berner) Alpen. Dit  werd vooral veroorzaakt door de krachtige zuidelijke hoogtestroming. Op de Lauberhorn (Wengen) had men te maken met de zogenaamde "Guggi"föhn, een lokaal verschijnsel wat al menigmaal roet in het eten heeft gegooid tijdens de Abfahrt van de Lauberhorn(rennen). Gisteren viel het echter met windsnelheden tot iets boven de 100km/h ook daar nog best wel mee.


Heerlijk weer gisteren rondom Dachstein (2700m)

Vandaag is het in westelijke Alpen meest bewolkt en er valt neerslag, boven de 1900 a 2000 meter sneeuw.  Ook in de de zuidelijke Alpen is het zwaar bewolkt en val er neerslag die vooral aan de centrale Alpenzuidkant (Aosta tot over het Ticino) aanhoudend en intensieve neerslag is. Tot de avond kan  in deze gebieden hogerop tot een halve meter sneeuw gaan vallen. Elders rond de Alpenhofdkam zal het echter meest bij 10 tot 20cm blijven.


Sinds gisteravond sneeuwt het weer onafgebroken aan de centrale
Alpenzuidkant. (Webcam Simplonpas 2005m)

Wat beter ziet het er vandaag uit in de oostelijke Alpen. Hier is het afgezien van wat gespetter in centraal Oostenrijk meest droog en deels opgeklaard, voor de tijd van het jaar is het er (zeer) zacht. In de loop van de dag krijgen de westelijke delen geleidelijk ook met meer bewolking te maken waaruit in de namiddag of avond wat neerslag kan gaan vallen. In de zacht lucht pendelt de sneeuwvalgrens meest rond de 2200 a 2400 meter. Het nulgradenniveau vinden we terug tussen de 2400 en 2800 meter (hoogst in het oosten). Opvallend verder de harde tot stormachtige zuid tot zuidwestelijke wind die in de bergen pieksnelheden gaat halen van 80 tot 100km/h.


Aktuele radar met Südstauneerslag, dinsdag tijdelijk even afnemend 

Dinsdag en ook woensdag verandert er niet veel, het betere weer vinden we aan de noordkant alwaar de krachtige föhn de lucht "afdroogt". Ofschoon de Südstau dinsdag het even wat rustiger aan doet  mag de zuidkant zich gaan gaan bezighouden met het voorkomen van natte voeten dan wel sneeuwruimen boven de 1600 a 1800 meter. Zeker even de tijd voor uittrekken want het zal niet meervallen om door 100 tot 150cm deels zware sneeuw te moeten "ploeteren" en "schuiven". Minder heftig met de Stau en föhn gaat het eraan toe in de oostelijke delen, toch kan ook hier aan de Alpenzuidkant boven de 2200 meter tot woensdagavond tot een halve meter sneeuw gaan vallen en met gunstige Stau ook nog meer.


Deze week opnieuw veel neerslag,lokaal wordt er tussen de 200 en 300mm
berekend, hoogalpin betekent dit 100 tot 200cm Neuschnee

Donderdag en vrijdag achter het front keert de rust in de atmosfeer weer terug. Zowel de föhn als Stau zijn dan weer even passé. Vooral vrijdag belooft een heel aardige dag te worden met veel zon en aangename temperaturen. Geniet er maar even kan want in het weekend gaat het weer helemaal mis. Op nadering van een volgend koufront neemt krijgen we opnieuw te maken met een opkomende Südstau. De bewolking neemt zaterdag weer snel toe gevolgd door aanhoudende en opnieuw intensieve neerslag langs de gehele Zuidkant, de betere condities ook nu weer aan de noordkant waar de föhn zich weer lekker kan gaan uitleven. Zondag waarschijnlijk van west naar oost tijdelijk even wat beter voordat woensdag de versnelling er weer op gaat. De lucht vanaf het weekend geleidelijk wel wat kouder, dit gaan we onder andere terug zien aan de sneeuwvalgrens die duidelijk lager komt te liggen. Uitgaande van het ECMWF maandag tussen de 1700 en 1500 meter en zondag en maandag rond de 1200 a 1100 meter. In de Alpendalen kan het bij aanhoudende neerslag ook tot nog beduidend lager tot sneeuwval komen.


Depressies met hun storingen hebben hun pijlen gericht op
west en centraal Europa (ECMWF zondag 16-11) 

Kijken nog even naar de langere termijn dan zien we nog steeds die strijd tussen opbouwende hogedruk in het noorden en lagedruk in het zuiden en boven de Atlantische Oceaan. De Alpen verblijven ook dan in het strijdtoneel tussen enerzijds de zachtere lucht die steeds weer vanuit het zuiden naar het noorden probeert op te rukken en anderzijds koudere lucht die vanuit het noorden probeert naar het zuiden uit te breiden. Het ziet er dan ook naar uit dat er niet veel zal veranderen. Het blijft onbestendig met periodiek neerslag die vanaf 1000 tot 1200 meest als sneeuw zal vallen. Een winterinval vanaf het noorden met echte vrieskou en sneeuw tot in het laagland lijkt niet waarschijnlijk, daarvoor liggen de sturende druksystemen simpelweg niet op een gunstige plaats en blijft de invloed van de Atlantische Oceaan nog te groot. Met een beetje geluk worden de Alpen de komende 10 tot 15 dagen wel ingepakt met een dikke laag sneeuw!


ECMWF woensdag 19 november met de strijd tussen "hogedruk en
lagedruk".
Tot zover voor vandaag,  mocht er aanleiding toe zijn dan komen we vandaag nog met een extra update binnen de reacties. Fijne dag en ciao vanuit een regenachtig Termen, de actuele temperatuur bedraagt 7 graden.  


Waarschuwingen - geen -
Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: