Termen woensdagochtend 11h00,
De zonaanbidders komen deze week duidelijk niet aan hun trekken. Het is en blijft meest bewolkt. Neerslag en dan weer opklaringen (föhn) wisselen elkaar in snel tempo af. Ook de komende dagen zal hierin weinig verandering. Al met al is het daarbij ook nog eens vrij zacht.
Satellietfoto Alpen vanmorgen
Oorzaak voor het wisselvallige en zachte weer is een complex lagedrukgebied ten zuidwesten van Engeland. Dit systeem stuurt steeds weer randstoringen richting de Alpen. Aan de voorzijde van deze storingen wordt zachte lucht aangevoerd, aan de achterzijde wat koudere lucht. De sneeuwval grens pendelt daarbij tussen de 1100 en 1600 meter.
Webcam Belalp, wissel spel tussen opklaringen en bewolking boven grote Aletschgletsjer (Wallis).
Vrijdag trekt een actieve storing via het Engelse Kanaal naar Denemarken. Op nadering van deze storing komt donderdag in de loop van de dag de zuidföhn weer opzetten. In de nacht van donderdag op vrijdag nadert het koufront en komt de föhn tot liggen en vervolgens gaat het vanuit het westen regenen en sneeuwen. Met het instromen van koudere lucht zakt de sneeuwval grens tot onder de 1000 meter. Gelijktijdig neemt van west naar oost de neerslag weer af en wordt het droog. Een navolgend tussenhoog zou vooral op zaterdag voor duidelijk betere condities moeten gaan zorgen. Het is dan meest zonnig en na de vers gevallen sneeuw prima wintersport. (natuurlijk wel even het toenemende lawine gevaar in de gaten houden ! )
weer.
GFS neerslag Alpen voor vrijdag
Neerslaghoeveelheden Alpen voor de komende 3 dagen, lokaal kan in de hoger gelegen gebieden van de westelijke Alpen meer dan een halve meter sneeuw gaan vallen.
Zondag ligt het tussenhoog alweer oostelijk van de Alpen. Tevens zien we een nieuwe depressie via het westen van Frankrijk naar Nederland trekken. Met een naar zuid draaiende stroming krijgen we opnieuw te maken met een deels krachtige zuidföhn. Vooral met ondersteuning van de de föhn gaan de temperaturen weer een stuk omhoog.
Föhndiagram Zwitserland
In hoeverre we met bewolking en neerslag te maken gaan krijgen behorende bij de laats genoemde depressie is nog onzeker. Zoals het er nu naar uitziet trekt de meeste neerslag noordelijk van de Alpen naar het noordoosten weg. In de loop van maandag stroomt er aan de achterzijde van de depressie opnieuw weer wat koudere lucht vanuit het noordwesten over west Europa en de Alpen uit.
Kouder
In het verder verloop gaat er dan naar aller waarschijnlijkheid toch wat veranderen. De Rossbygolven (jetstream) gaan weer toenemend slingeren met als gevolg nieuwe blokkade neigingen. Het ziet er dan ook naar uit dat er vanaf dinsdag eindelijk rust in de atmosfeer komt. Oorzaak hiervoor zijn in eerste instantie luchtdruk stijgingen boven Scandinavië tot over midden Europa. Een volgend hogedrukgebied word naar aller waarschijnlijkheid tegen het einde van de volgende week boven Engeland en zuid Scandinavië in stelling gebracht.
ECMWF (EC00) voor vrijdag 5 maart
Door deze ontwikkelingen komt de invloed van de Atlantische Oceaan definitief tot liggen. Depressies worden gedwongen om af te buigen naar het hoge noorden of naar het zuiden. Met een meer continentale stroming wordt bij ons koudere lucht aangevoerd. (het Amerikaanse model GFS berekent zelfs een complete winterinval vanuit het noordoosten). In hoeverre depressies het weer in de Alpen kunnen beïnvloeden is sterk afhankelijk van de precieze ligging van de sturende druksystemen en daarover valt nu nog weinig zinnigs te zeggen.
GFs ensembels T850 hPA (temperaturen op circa 1500 meter centrale Alpen
Tot zover
Meer weer op mijn -> Weersite
Ciao Johann
Geen opmerkingen:
Een reactie posten