Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

donderdag 25 februari 2010

Sterk wisselvallig

Termen donderdagochtend 11h00

Ten opzichte van gisteren heeft zich in grote lijnen weinig veranderd op de weerkaarten. Storingen trekken steeds weer ten noorden van de Alpen langs en daardoor houdt het sterk wisselvallige en vrij zachte weer houdt ook de komende dagen onverminderd aan. Frontpassages met neerslag en dan weer droge föhnige periodes wisselen elkaar bijna dagelijks af.


Föhndiagram (achtbaan) Zwitserland



Zoals het er nu naar uitziet beloven de zaterdag, maandag als ook de dinsdag vrij mooie dagen te worden, op de andere dagen is het meer bewolkt en kan er neerslag vallen. Vooral morgen vrijdag wordt een verregende dag, in de hogere gebieden (boven de 1500 en later 1000 meter) valt sneeuw van betekenis.


MeteoSat beeld, een volgende depressie koerst richting Nederland, de frontale bewolking (wit) met neerslag zal in de loop van de middag en avond de Alpen bereiken en vrijdag voor onbestendig weer zorgen .



Neerslag Alpen komende 4 dagen



Winterse setting volgende week


Interessant wordend de ontwikkelingen volgende week. Vanaf dinsdag krijgen we toenemend met hogedruk invloeden te maken ( vandaar ook het betere weer op de dinsdag en woensdag). Naar de donderdag toe zien we een depressie vanuit de Golf van Biskaje via het westen van Frankrijk naar centraal Europa trekken en donderdag middag ligt dit systeem met zijn kern boven de Alpen. Tegelijkertijd trekt de hogedruk zich wat terug naar Engeland en zuid Scandinavië.

GFS bodemdruk kaart voor woensdag 3 maart




Door deze ontwikkeling neemt de onbestendigheid weer toe. Gelijktijdig komt echter ook het transport van koude arctische lucht vanuit het noordoosten opgang.
De grote vraag is nu in hoeverre deze koude lucht naar het zuiden en dus ook tot over de Alpen kan opstomen. Het Europese model ECMWF simuleert een krachtig hoog met een koude droge noordoostelijke stroming. Het Amerikaanse model laat de koude vooralsnog niet zo ver naar het zuiden afzakken, volgens dit model komen de Alpen zo'n beetje in het overgang gebied van de koude lucht uit het noorden en de zachtere lucht in het zuiden te liggen met meest onbestendig weer.


GFS bodemdruk kaart voor vrijdag 5 maart



Ter vergelijk ECMWF met winterse setting



Heel belangrijk voor de preciese ontwikkeling vanaf midden volgende week wordt de precieze ligging van de sturende druksystemen. (hoog versus laag). Een overgang naar opnieuw winterse omstandigheden lijkt zeer waarschijnlijk, onzeker is dus nog hoe het allemaal in detail zal gaan verlopen ...............


Kijken we ook nog even naar de te verwachte temperatuur afwijkingen op 1500 meter hoogte ( T850 hPA) tov het langjarig gemiddelde dan zien we ook hier een duidelijke negatieve afwijking voor begin maart. ( -4 tot -6 °C )




Tot zover

Meer weer op mijn -> Weersite

Ciao voor nu Johann

Geen opmerkingen: