Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

donderdag 4 februari 2010

Na föhn opnieuw sneeuw


Termen donderdagochtend 11h00,

Na alle onenigheid en vooral ook onzekerheid die de diverse weermodellen de laatste dagen ten toon spreiden lijkt er zo langzamerhand toch meer duidelijkheid te komen in hetgeen de atmosfeer ons gaat voorschotelen de komende dagen. Tevens is maar weer eens duidelijk geworden hoe moeilijk de weermodellen het kunnen hebben met het volledig verstoorde stroming patroon op het noordelijk halfrond.

Sinds gisteren was er al een trend zichtbaar dat we opnieuw te maken gaan krijgen met een geblokkeerd stromingspatroon. Depressies boven de Atlantische Oceaan blijken niet (of nauwelijks) in staat om dit patroon boven Europa te doorbreken en het blijft enkel bij wat plaagstootjes. Een actieve depressie ver weg op de Atlantische Oceaan wordt quasi stationair en door advectie van warme lucht tot aan IJsland zien we tegelijkertijd de opbouw van een rug van hogedruk ten westen van IJsland. Deze rug van hogedruk bouwt zich volgende week verder op en we zien overal ten noorden van ons het gepotentiaal verder stijgen. Door deze luchtdruk stijgingen worden de frontale zone en de depressies opnieuw gedwongen een vrij zuidelijke koers te volgen. Tevens wordt aan de oostflank van het hoog in het zee gebied van IJsland de weg vrijgemaakt voor storingen die met koude hoog reikende arctische lucht massa's naar het zuiden koersen.

GFS bodemdruk kaart, warmlucht advectie tot aan IJsland, Groenland




Al met al prima ingrediënten voor opnieuw winterse omstandigheden.
Hoe het allemaal precies in detail zal gaan verlopen is nog onzeker en sterk afhankelijk van de precieze ligging van de sturende druksystemen als mede opgenomen storingen in de hoogte stroming. Dat we opnieuw te maken gaan krijgen met een volgend winteroffensief met lagere temperaturen lijkt vrij zeker. Ook de opties voor sneeuw blijven gezien het stromingspatroon aanwezig. Alvorens het opnieuw kouder gaat worden moeten we ons eerst door een fase van zachter (föhn) en ook natter weer heen bijten.

Webcam Bettmeralp (Wallis), föhnige luchten boven de Walliser Alpen



In het voor veld van een actieve depressie boven de Atlantische Oceaan krijgen we te maken met een in kracht toenemende zuid tot zuidwestelijke hoogte stroming. Toenemende drukverschillen tussen de noord en zuiidkant van de Alpen laten de zuid föhn opkomen en in kracht toenemen. Op dit moment is de föhn al goed te merken in de westelijke en centrale delen van Zwitserland. De föhn zal zich verder naar het oosten toe uitbreiden. In de föhn gevoelige gebieden zijn vanmiddag en vanavond in Zwitserland temperaturen haalbaar van 8 tot 12 °C.
Op de bergen(toppen) moet met föhn vandaag met windstoten van 80 tot 100 km/u rekening worden gehouden en vannacht tijdens het hoogtepunt van de föhn (Zwitserland) zijn rond de toppen van de Alpenhoofdkam windstoten van 100 tot 120 km/u mogelijk. Morgen verplaatst de föhn zich naar Oostenrijk.

Weerkaart vandaag



Föhndiagram Zwitserland


Op nadering van het koufront neemt in de late avond en nacht de föhn van het westen toe in kracht af en breekt in de nacht geheel te samen. Van het zuiden en zuidwesten gaat het regenen en sneeuwen. De sneeuwvalgrens ligt ten zuiden van de Alpen rond de 500 meter en ten noorden van het Alpenmassief rond de 1000 a 1200 meter. In de inner Alpine dalen waar het koude reservoir intact kan blijven sneeuwt het tot in de dalen.


GFS neerslagkaart (incl. Genua laag vridagmiddag)




De regen en sneeuw verplaatsen zich vrijdagnacht en zaterdagochtend naar het oosten en vanuit het westen wordt het droger. Oostenrijk kan nog tot zondagochtend met sneeuw en bewolking te maken hebben voordat het ook daar droog gaat worden. De meeste sneeuw gaat in eerste instantie aan de zuidkant van de Alpen vallen. Hier zijn 30 tot 40 cm mogelijk en het zou met niet verbazen als er lokaal nog meer valt. Met het verplaatsen van de neerslagzone zijn in een later stadium ook in de centrale Alpen lokaal 30 tot 40 cm Neuschnee waarschijnlijk. (kaart)


Neerslag Alpen komende 3 dagen


Maandag en dinsdag lijken droog te gaan verlopen, vooral op maandag is ook de zon weer eens goed van de partij. In de loop van dinsdagmiddag neemt de bewolking op nadering van een volgende storing vanuit het westen weer toe en kan er vervolgens wat sneeuw gaan vallen. Hoe vanaf begin volgende week het een en ander in detail zal gaan verlopen is nog onzeker.

GFS ensembles T850 hPA voor de centrale Alpen ( temperatuur op circa 1400 meter hoogte)


Ten slotte nog 2 links met een maand terugblik op januari (duits)

Zwitserland -> MeteoSchweiz

Oostenrijk -> ZAMG




Meer weer op mijn -> Weersite

Ciao Johann



Geen opmerkingen: