De laatste weken lezen we regelmatig berichten over het veel te warme weer in het noordwesten van Amerika en met name in Vancouver (Britisch Columbia / Canada) alwaar vanaf de 12 februari de olympische winterspelen worden gehouden. Nog nooit was januari zo warm in Vancouver als in 2010. De gemiddelde temperatuur in Vancouver bedroeg in januari 7 graden tegenover 3 graden normaal. Sneeuw viel er dit jaar in januari niet en zelfs voor kunstsneeuw was het er veel te warm. In plaats van mooie witte pistes had het geheel meer weg van een grote modderpoel. Slechts op de hoogste toppen deden nog een beetje wintergevoelens opkomen.
Sneeuw armoede jnauari Cypress mountains
Vancouver is overigens een stad die ook voor Canadese begrippen a-typisch is, het wordt hier namelijk zelden écht koud. Eens was dit een groots regenwoud en Stanley Park, midden in de stad, doet er nog vaag aan herinneren. De bergen die direct in het vizier van Vancouver liggen, kennen weer een ander klimaat door het hoogteverschil. Alle regen die hier naar beneden druppelt, neemt daar de vorm aan van de gewilde sneeuw.
Nu worden de spelen gelukkig niet in Vancouver zelf gehouden maar zijn gesitueerd in het skistation Cypress Mountain dat vlakbij de stad op een hoogte van (slechts) 930 meter ligt en in het 125 kilometer noordelijk daarvan gelegen Whistler mountain (Blackcomb). Het gebied van Whistler mountain ligt goed afgeschermd voor de warme invloeden van de noordelijke Pacific , tevens liggen de pistes daar een stuk hoger dan in Cypress mountain. De evenementen die hier gehouden gaan worden (ski, bob en langlauf) lopen geen gevaar en sneeuw ligt er genoeg. In november van het vorige jaar viel er al een record hoeveelheid sneeuw van circa 4 meter.
Whistler (Blackcomb) mountains
Bezorgd maakt de organisatie zich over de evenementen die in het zuidelijker gelegen Cypress mountain zullen worden afgewerkt (snowboard- en freestyleskicompetities).
Cypress mountain heeft duidelijk meer invloed van de noordelijke Pacific en daarbij komt ook nog eens dat het gebied minder hoog ligt. Onder normale omstandigheden zou dit geen probleem moeten zijn en ligt er in ook dit gebied voldoende sneeuw. Dit jaar is de situatie echter anders dan normaal.
Probleemkindje; de pistes van Cypress mountains
El Niño
Reeds in het voorjaar van 2009 melden de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) dat vanaf de zomer 2009 na drie jaar afwezigheid El Niño terugkeert. Deze El Niño zou zich vervolgens verder opbouwen en in kracht toenemen. El Niño (het kerstkind) is een gevolg van het kenteren van de van de zeestromen door warmer dan normaal zeewater ( 1 tot 2.5 °C) voor de west kust van zuid Amerika. (Sea surface temperatures / STT ).
El Nino, verhoogde STT voor de kust van noordwest zuid Amerika
Centrale en oost Pacific temperatuur anomalie, sinds april 2009 opwarming
Deze positieve temperatuur anomalie heeft wederom gevolgen voor het weer over de gehele aarde. Regen gaat vallen in gebieden waar het normaal droog is, met name aan de kant van de Amerika's. Het water is daar warmer en de verdamping hoger dan in de normale situatie. Meer neerslag en overstromingen zijn het gevolg. In het westen van de Pacific wordt het zeewater juist kouder en valt er in landen als Australië, Indonesië en India minder regen.
Effekten El Nino wereldwijd december - februari
en de effecten voor noord Amerika, met name het noordwesten van de Verenige Staten en Canada krijgen te maken met duidelijk warmer weer.
Het zijn dus met name de effecten van El Niño die ervoor hebben gezorgd dat het noordwesten van de Verenigde Staten en Canada een zeer zachte winter beleven met ook voor dat gebied extreem hoge temperaturen. El Niño zal zeker nog tot in het voorjaar aanhouden maar verder langzaam afzwakken. Het ziet er echter naar uit dat de de effecten op het weer in het noord westen van de Verenigde Staten en Canada wat zullen gaan afnemen en de temperaturen naar een meer normaal niveau zullen gaan.
Het weer in Vancouver in aanloop naar de winterspelen
Naar verwachting lig er tegen het einde van de volgende week een depressie in het Zeegebied van de Beringstraat en een hoog boven centraal noord Amerika. Tussen beide systemen ontwikkelt zich een zuidwestelijke hoogte stroming waarmee vrij zachte lucht vanaf de noordelijke Pacific richting Britisch Columbia wordt getransporteerd. De kans dat het tijdens de opening van de winterspelen in Vancouver (BC Stadium) dan ook regent is vrij groot. In de bergen valt vanaf circa 1000 tot 1200 meter sneeuw.
GFS neerslagkaart donderdag 11 februari
Meer informatie (weer) Whisler mountains / Cypress moutains
Ciao Johann
Geen opmerkingen:
Een reactie posten