maandag 8 februari 2010

Toenemende bewolking, af en toe sneeuw en gevoelig kouder

Termen maandagavond 20h00

Vandaag dan eindelijk weer eens een perfecte wintersport dag in de Alpen. In vrijwel het gehele Alpen gebied (satellietfoto) scheen, afgezien van wat lokale Hochnebel, vandaag de zon. Met niet al te veel wind en vrij normale temperaturen voor de tijd van het jaar was het prima vertoeven op de pistes en terrasjes. In de middag nam de wind geleidelijk in kracht wat toe en vanuit het westen kwam hogere bewolking opzetten. De bewolking is de voorbode van een weer verslechtering welke vanaf morgen gestalte gaat krijgen.

Satellietfoto Alpen vanmiddag, onder tussen hoog invloed een zonovergoten dag............met perfecte condities, ..........zomaar een paar plaatjes

Webcam Winklmoosalm, Bayerische Alpen (1160m)


Webcam Mittelberg, Zaferna-lift Kleinwalsertal (1420m)


Webcam Chatel (1200m)


In vergelijking met gisteren is er bij de diverse weer modellen niet veel veranderd.
Dinsdag ligt er boven de westelijke Middellandse Zee een depressie welke naar het oosten trekt en zich vanaf het midden van de volgende week ook in noordelijke richting over de Balkan naar Polen gaat uitbreiden. Tegelijkertijd nadert er vanuit zuid Scandinaviƫ een hoogte laag (koude put) gevuld met zeer koude arctische lucht. Deze 2 systemen zullen het weer vanaf dinsdag tot en met vrijdag in grote delen van centraal Europa als mede de Alpen gaan bepalen.

GFS 300 hPA (10 km hoogte) donderdag. Ook op deze hoogte zien we een hoog met kern ten westen van Engeland en Ierland. Tevens wordt de polaire Jetstream (straalstroom, rode pijlen) gedwongen een zeer zuidelijke koers te volgen. Eigenlijk een patroon wat we de gehele winter steeds weer terug zien en past bij deze winter met met steeds weer geblokkeerde stromingspatronen op het noordelijk halfrond.


GFS 500 hPA ( 5 km hoogte ) / bodemdruk kaart donderdag. Ook hier het hogedrukgebied en het hoogtelaag (koudeput). Wanneer het hoog niet alleen op 5 kilometer maar ook in de hogere luchtlagen ( zie hierboven 300 hPA / 10 km hoogte) goed ontwikkeld is, hebben we vrijwel altijd te maken met een stabiele situatie (omega blokkade) welke gedurende langere tijd aan kan houden.
Dinsdag neemt in de loop van de dag de bewolking overal verder toe, in de Franse en westerse Zwitserse Alpen kan het af en toe wat sneeuwen. De (lichte) sneeuwval zal zich naar de woensdag toe over het gehele Alpen gebied uitbreiden. Donderdag ligt het zwaartepunt van de sneeuwval in Oostenrijk. Ook vrijdag is het meest bewolkt met hier en daar wat sneeuwval.
De temperaturen gaan in alle hoogten markant onderuit en met een koude noord tot noordoostelijke wind wordt het met name op de hogere pistes zeer koud.


meer in detail voor de Alpen, koude put nadert de Alpen. Op 5 km hoogte wordt het zeer koud met temperaturen tussen de -35 en - 40 °C
gelijktijdig GFS T850.
Ook hier zeer koud met temperaturen op circa 1400 meter tussen de -15 en -20 °Neerslag Alpen komende 4 dagen
Het komende weekend komen we toenemend onder de invloed van een hogedruk gebied met kern boven Engeland en Ierland. Het wordt naar de zaterdag toe overal droog en afgezien van enkele wolkenvelden of lokale Hochnebel zal de zon ook goed van de partij zijn. De temperaturen lopen weer wat op.

Volgende week blijft het winters, de temperaturen kunnen een paar graden winst boeken en de invloed van depressie boven de Middelandse zee wordt weer wat groter


GFS bodemdruk kaart 18 februari
met nog steeds een geblokkeerd stromingspatroon (omega blokkade - > aanhoudend winters)Ter afsluiting nog even kijken naar het weer in Vancouver waar as. vrijdag de olympische winterspelen worden geopend. (zie ook "warmste januari Vancouver ooit")
Nog steeds zien we dat onder invloed van een depressie boven de noordoostelijke Pacific vochtige, zachte maritieme lucht vanuit het zuidwesten naar het noordoosten van noord Amerika wordt getransporteerd. Precies met aanvang van de winter spelen wordt het onbestendig en opnieuw zachter weer in Vancouver en omgeving. Sneeuw zal enkel vallen boven de 1200 a 1500 meter. De kans dat het in Vancouver tijdens de openingsceremonie regent is dan ook vrij groot. Ook in het verdere verloop houdt het onbestendige en zachte weer in Cypress en Whistler mountain aan. Sneeuw valt enkel boven circa 1000 a 1200 meter.

GFS neerslag kaart noord Amerika 12 februari. Een actieve depressie in het zee gebied ten westen van Canada zorgt voor onbestendig en vrij zacht weer.

GFS ensembles T850 hPa
( Temperatuur op circa 1400 meter) en neerslag voor Vancouver 12 februari
Meer weer op mijn -> Weersite

Ciao Johann

Geen opmerkingen: