Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

donderdag 23 september 2010

Kouder, sneeuw van betekenis boven 2000 meter

Termen donderdagmiddag 14h00,

De laatste week hadden grote delen van de Alpen te maken met prachtig nazomer weer. Met veel zon liepen de temperaturen dagelijks op tot 20 a 25 °C. Gisteren melde bijvoorbeeld het plaatsje Steg (600 m) in het Rhonedal in Oberwallis nog zomerse 25 °C en kon ik zelf hier op 1020 meter hoogte aangename 23 °C in de weerhut registreren.

Altweibersommer
Laat nazomers weer, veroorzaakt door een stationair hoog boven Europa, in de volksmond ook wel "Altweibersommer" genoemd, heeft te maken met de zogenaamde "singulariteiten" in het weer (terugkerende weerpatronen rond dezelfde tijd van het jaar zoals bv. ook de hondsdagen en ijsheiligen). Overigens hebben we ditmaal niet te maken met een zuivere "Altweibersommer". Het warme weer van de laatste dagen werd niet zo zeer veroorzaakt door een stabiel "warm" hogedrukgebied maar meer door het instromen van warme en droge luchtmassa's uit zuidwestelijke richtingen welke aan de de voorzijde van een depressie boven de Atlantische Oceaan naar Europa werden getransporteerd.
Dit patroon gaat echter veranderen en we krijgen te maken met een weersverandering in grote delen van Europa alsmede de Alpenlanden.

Nat en kouder
Tussen hoge druk boven het midden van de Atlantische Oceaan en het zuidoosten van Europa, alsmede depressies met kern boven Schotland en Scandinavië, hebben we ook vandaag nog te maken met een vrij warme zuidwestelijke aanvoer. Het laag boven Engeland verplaatst zich de komende dagen naar het zuidoosten van Europa. Gelijktijdig trekt in de hoogte een bel met koude lucht (koude put) naar centraal Europa. Fronten behorende bij de depressie bereiken morgen in de loop van de dag van het westen uit de Alpen en zullen een fase van onbestendig en vooral ook markant kouder weer gaan inluiden met sneeuwval van betekenis boven de 1800 a 2000 meter.

GFS Ensembles temperatuur op circa 1500 meter hoogte, prikpunt Wallis



Onzekerheden op de langere termijn
Vanaf begin volgende week zien we volgens het Amerikaanse model GFS een complex lagedrukgebied op de westelijke Oceaan. Tegelijkertijd schuift een hoog met kern boven Engeland door naar Scandinavië om daar vervolgens min of meer stationair te worden. Met een naar noordoost draaiende hoogtestroming wordt dan koude maar ook vrij droge lucht aangevoerd.

GFS bodemdruk kaart voor zondag 3 oktober met koude NO stroming

Het Europese model ECMWF komt een soortgelijke oplossing alleen zien we bij dit model het laag op de Atlantische Oceaan als ook het hoog boven Scandinavië verder naar het oosten doorschuiven. Wordt dit scenario bewaarheid dan krijgen we vanaf midden volgende week opnieuw te maken met een zachte zuidwestelijk hoogtestroming.
Zoals de trouwe lezers weten vertrouw ik, vooral m.b.t. tot de langere termijn vooruitzichten, meer op het Europese weermodel en opteer dan ook het zachtere scenario voor de langere termijn.

idem ECMWF met zachter scenario



Halve meter sneeuw in de Alpen
Hoe dan ook, een overgang naar kouder weer vanaf morgen met eerste sneeuw van betekenis hogerop in de Alpen kan als zeer zeker worden ingeschat. De neerslag prognoses lopen nogal uiteen maar hoeveelheden tussen de 20 en 50 mm voor de komende dagen lijken mij zeker reëel (lokaal wellicht ook nog meer). Omgerekend in vaste vorm kan boven de 2000 meter en vooral boven de 2500 meter lokaal een halve meter sneeuw gaan vallen. De sneeuwvalgrens zal daarbij de komende dalen geleidelijk dalen naar 2000 tot 1800 meter. Bij aanhoudende en intensivere neerslag lokaal tot 1700 a 1500 meter.


Neerslag Alpen voor de komende 4 dagen



Negatieve stralingsbilans
In de Alpenlanden zal door de steeds langer wordende nachten en verminderd zonne-instraling de netto stralingsbilans vanaf begin oktober negatief worden met als gevolg dat de atmosfeer steeds verder afkoelt. De permafrostlaag in de Alpen boven de 2400 meter zal weer tot aan de oppervlakte weten voor te dringen en de eerste gevallen sneeuw zal op beschutte plekken en hogere toppen tot het volgend jaar kunnen overleven.........

Tot slot op verzoek (Lars) onderstaand nog een een paar mooie foto's van de "Goldene Oktober" in Oberwallis.


Tot zover

Meer weer op mijn -> Weersite

Ciao Johann


Sfeerplaatjes Goldener Oktober Wallis














Geen opmerkingen: