Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

vrijdag 24 september 2010

Koufront luidt herfst in

Termen vrijdagmiddag 16h00.


...en boven de 1800 a 2000 meter meldt zich de winter.


De zuidelijke stroming met lichte föhn loopt op zijn laatste benen. Een actief koufront ligt momenteel boven het westen van Zwitserland en trekt langzaam maar zeker verder naar het oosten. Op nadering van het front komt de föhn definitief tot liggen en zet van west naar oost neerslag in.

De sneeuwvalgrens ligt daarbij aanvankelijk nog boven de 2000 meter maar zakt in de loop van vannacht en morgen naar 1500 meter. Bij aanhoudende en intensive neerslag kan het door neerslagafkoeling in de inner alpine dalen tot 1200 en lokaal ook 1000 meter sneeuwen. Boven de 2000 a 2500 meter kan de komende dagen 30 tot 50 cm sneeuw gaan vallen en ook onder de 2000 meter zal sneeuw gaan vallen.



Föhn diagram Zwitserland met Föhn einde in de loop van vrijdagmiddag




Radar Zwitserland




Verantwoordelijk voor de markante weersomslag (ook gisteren op veel plaatsen opnieuw zomerse temperaturen van boven de 27 °C ) is een depressie welke vandaag en morgen over de Alpen naar het oosten trekt. Tegelijkertijd hebben we te maken met het instromen van een portie koude lucht in de hogere luchtlagen waardoor de atmosfeer onder verdere afkoeling toenemend onstabiel wordt.

Vanaf dinsdag volgende week draait de hoogtestroming geleidelijk weer naar de zuidhoek en onder stabilisering kan de temperatuur weer wat gaan oplopen (zoals ik gisteren al vermelde het zachtere ECMWF scenario)



eerste neerslag op nadering van het koufront, hogerop valt sneeuw (Webcam Belalp)



Tot zover , ciao voor nu

Johann

Geen opmerkingen: