Een depressie is boven het het Iberisch schiereiland aangekomen en beïnvloedt met (sluier)bewolking vooral de zuidelijke Alpen. In het verdere verloop zal opnieuw hogedruk het weer in de Alpen gaan bepalen. Voor wat betreft het weer in de Alpen valt er zodoende weinig nieuws te vermelden en kunnen we het voor vandaag en ook morgen als volgt samenvatten.
-Wolken en hoge sluierbewolking in het zuiden en westen
-Hochnebel , deels zonnig, en een frisse noordoostelijke wind in het noorden en noordoosten
-Zonnig en vrij warm inneralpin
Satellietfoto Europa vanmorgen
Afkoeling "in tempi"
Zoals ik al eerder schreef gaat er op termijn toch wel wat veranderen. In eerste instantie gaat er met een naar het noordoosten draaiende hoogtestroming vanuit het noorden geleidelijk steeds koelere lucht instromen. Onder invloed van hogedruk koelt deze lucht vooral aan de grond verder af en zullen de mist en hochnebel kansen verder toenemen. Vooral op plaatsen waar de mist overdag niet meer door de zon kan worden opgelost zal het kwik ook overdag niet meer boven de 10 °C uitkomen. Daar waar de zon het weet te winnen is het nog aangenaam vertoeven, dit geldt vooral in de wat hoger gelegen gedeelten van de Alpen en de inner alpine gebieden die net boven de inversie laag uitsteken.
Nog kouder
Op de langere termijn, en dan praat ik over de periode na volgend weekend, zien we een tweede markante verandering op de weerkaarten. Deze verandering wordt vanaf het midden van deze week in de steigers gezet en hiervoor moeten we de ontwikkelingen aan de oostkust van de Verenigde Staten en Canada (New Foundland) in de gaten gaan houden. In dit gebied ontwikkelt zich tegen het midden van de week een krachtige depressie. (kaart)
Terwijl aan de achterzijde koude lucht naar het zuiden wordt getransporteerd zorgt deze depressie door advectie van warme lucht dat het Atlantische hoog zich ook in de hoogte in noordelijk richting kan gaan uitbouwen (opwerpen rug) . De noordelijke straalstroom (polar-jet) krijgt hierdoor een behoorlijk slinger en wordt naar het noorden toe afgebogen. Tegelijkertijd wordt aan de oostzijde van het Atlantische hoog koude arctische lucht gedwongen naar het zuiden toe af te zakken.
Bovenstaande ontwikkelingen wordt binnen de meteorologie ook wel "downstream-development" genoemd. Het zal er toe gaan leiden dat de noordelijke polar-jet steeds meer gaat slingeren , de west circulatie (zonaal) komt langzaam tot liggen en we krijgen te maken met noord-zuidelijke luchtstromingen (meridionaal) met een geblokkeerd stromings patroon.
prachtige blokkade (omega) woensdag 20 oktober
Dat de bovenstaande ontwikkeling zal gaan plaatsvinden is vrij zeker en wordt zowel door het ECMWF als ook door GFS ondersteund. Minder zeker is nog de precieze uitwerking op het weer in oa. Europa. (kleine verschuivingen druksystemen, grote gevolgen locale uitwerking)
De komende dagen zullen we meer duidelijkheid hieromtrent krijgen.
Overigens viel op de 30 oktober 2008 in grote delen van de Zwitserse Alpen record sneeuw, lokaal viel er een halve meter en zelfs in het zwitserse laagland lag de sneeuw 20 cm hoog.
Dit jaar wellicht een herhaling......???
Foto tuin 30 oktober 2008
Ter afsluiting op onderstaande link nog een reeks hele mooie foto's vanuit "Stoos (1300 m) in Zwitserland" . Met name de Hochnebel komt op deze foto's prachtig tot uitdrukking.
(met dank aan Paul Planken /weerwoord.be)
Meer weer zoals altijd op mijn -> Weersite
Een prettige zondag
Ciao Johann
Geen opmerkingen:
Een reactie posten