Termen vrijdagmiddag 14h00,
Na de sneeuw stond deze week vnl. in het teken van hogedruk, veel zon en gaandeweg de week oplopende temperaturen. De sneeuw is onder de 1500 meter grotendeels weer gesmolten en heeft ook hogerop veel te lijden van de nog sterke oktober zon in combinatie met de vrij hoge temperaturen. Terwijl ik dit schrijf op het balkon van ons chalet in de volle zon, is het kwik alweer opgelopen tot 17 °C en daar gaat vandaag zeker nog wat bij komen.
Satellietfoto Alpen vanmorgen
Sonne pur vandaag, webcam Lenk (CH)
Door een depressie boven het noorden van Engeland die naar het zuiden afzakt alsmede trogvorming over het zuidwesten van Europa (kaart) krijgen we te maken met een toenemende zuidelijke hoogtestroming. De drukverschillen tussen de noord en zuidkant van het Alpenmassief nemen toe met als gevolg een opkomende zuidföhn die tot zondag verder in kracht gaat toenemen. Hierdoor zijn vooral in de föhn gevoelige dalen aan de Alpennoordkant thermische hoogstandjes mogelijk en kan het kwik lokaal oplopen tot 20 °C en wellicht nog meer.
Tegelijkertijd stuwt zich aan de zuidkant van het Alpenmassief en later ook aan de oostkant van de Franse Alpen gaandeweg vochtige lucht. De bewolking gaat toenemen en met name zondag en maandag gaat er lokaal zeer veel neerslag vallen in deze gebieden. Omdat we met de aanvoer van vrij zachte lucht te maken hebben en omdat er momenteel nauwelijks een koudereservoir ten zuiden van de Alpenhoofdkam aanwezig is bevindt de sneeuwvalgrens zich tamelijk hoog.
Aanvankelijk zal het pas boven de 1800 meter a 1500 meter sneeuwen. Tijdens aanhoudende en intensieve neerslag kan de sneeuwval lokaal dalen tot 1200 a 1000 meter. Al met al zal vooral aan de zuidkant van de Alpen als ook de zuidelijk dalen de sneeuwvalgrens zeer sterk variëren.
De combinatie van hoge sneeuwvalgrens, intensieve Stau neerslag en deels nog zeer droge bodem (Tessin, ) gaat in de lager gelegen delen van de zuidelijke Alpen als ook in noord Italië zeker problemen opleveren in de vorm van wateroverlast, aardverschuivingen en modderstromen. Boven de 1800 a 2000 meter gaat veel sneeuw vallen (100 tot 150 cm) waardoor hier het lawinegevaar zeer groot zal worden. Al met al een weersituatie met potentiele gevaren die we de komende dagen goed in de gaten moeten houden.
Neerslag Europa volgens ECMWF komende 72 uur
Neerslag Alpen vrijdag-maandag
Vanaf dindsag is de "Spuk" dan weer voorbij. De luchtdruk stijgt weer en onder invloed van een nieuw hogedrukgebied krijgen we te maken met rustig en zacht herfstweer. Winterse perikelen zijn voorlopig niet te verwachten.
GFS00 T850 hPA en neerslag ensembles centrale alpenzuidkant
Ter afsluiting;
Vanaf vandaag onderaan ingevoegd de Europese overzichtskaart "lawinengevaar". Met ingang van het winterseizoen of al naar gelang de weersituatie is hier de meest actuele informatie met waarschuwingen terug te vinden. (bron; European Avalanche Warning Services)
Tot zover, meer weer op mijn -> Weersite
Ciao Johann
Geen opmerkingen:
Een reactie posten