zaterdag 2 oktober 2010

Opkomende zuid Föhn

Termen zaterdagochtend 11h00,

Koude en sneeuw zijn voorlopig geen thema, integendeel, vanaf vandaag komt in de Alpen een zuidelijke föhn opzetten die de komende dagen in kracht gaat toenemen en op dinsdag zijn hoogtepunt zal bereiken. Nieuwe neerslag, ditmaal vanuit en vooral in het zuiden, staan voor dinsdag op het programma.

Weerkaart vandaag


Op de weerkaart vinden we twee belangrijk sturende druksystemen terug. Enerzijds hebben we te maken met een krachtig lagedrukgebied, kerndruk vandaag 965 hPA, ten zuiden van IJsland en anderzijds met een machtig hogedrukgebied, kerndruk vanmiddag oplopend tot 1030 hPa, boven west Rusland. Tussen beide systemen krijgen we boven centraal en west Europa te maken met een in kracht toenemende zuid tot zuidwestelijke hoogtestroming waarmee vrij zachte en vooralsnog droge lucht wordt aangevoerd.
Zondag zien we vanuit de IJslanddepressie ten noorden van Portugal een apart lagedrukgebied afsnoeren (trog vorming) en vervolgens trekt dit laag via west Frankrijk naar noord Italië alwaar het dinsdag wordt verwacht.

GFS druk kaart voor vandaag


Door deze ontwikkeling komt zal de föhn op nadering van de depressie en de daarbij behorende fronten dinsdag worden beëindigd en kan er vooral in de zuidelijke Alpen veel neerslag gaan vallen. Door de warme lucht ligt de sneewvalgrens daarbij boven de 3000 meter.

GFS voor dinsdag 5 oktober, laag ligt inmiddels boven Genua


GFS met de daarbij behorende neerslag voor dinsdagIn het verdere verloop zien we dat het Russische hogedrukgebied nog verder in kracht toeneemt en zich tevens verder naar west en centraal Europa uitbreidt. Depressies worden naar de Atlantische Oceaan en zuidelijke breedten terug gedrongen. Tegen het einde van de 10 daagse weersverwachting zien we op de kaarten een krachtig hoog boven Scandinavië en depressies welke zich vooral uitleven boven de Middellandse Zee.

ECMWF drukkaart voor dinsdag 10 oktoberVoor grote delen van west en centraal Europa alsmede de Alpen betekent dit een overgang naar vrij rustig en over het algemeen ook droog en zonnig weer. Door de opkomende oostelijke stroming wordt geleidelijk wel steeds koudere continentale lucht aangevoerd met als gevolg dat vooral later de temperaturen een dalende trend vertonen. Af te wachten valt nog in hoeverre slechtweer gebieden behorend bij de depressie in de Middellandse Zee, zich naar het noorden toe weten uit te breiden. (onzekerheid precieze ligging sturende druksystemen)

GFS ensembles T850 hPA (temp. op circa 1500 meter hoogte) voor de centrale AlpenAfgezien van de neerslag die rond dinsdag gaat kunnen de Alpenlanden zich gaan opmaken voor vrij rustig hogedruk weer met prima "outdoor" condities. Vooral de eerste dagen kunnen de temperaturen met ondersteuning van de in kracht toenemende zuidföhn flink oplopen. In de bekende föhn gevoelige gebieden wordt op uitgebreide schaal de 20 tot 25 °C gehaald en wellicht hier en daar ook nog hoger. Dit is dan voorlopig ook het laatste warmte intermezzo.

In een volgende "weerpraat" zullen we eens gaan kijken hoe de prognoses voor de komende wintermaanden zijn en of we ons voor een zachte of misschien toch wel weer koude winter moeten gaan opmaken !

September sneeuw(resten) Oberwallis, Eggishorn (2900 meter)Meer weer op mijn -> Weersite

Ciao voor nu

Johann

Geen opmerkingen: