Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 31 oktober 2010

Nat in het zuiden, föhn in het noorden

Termen zondagochtend 09h00, update 15h00

Gelukkig valt het met de neerslag tnt. allemaal nog mee en zijn zover mij bekend nergens problemen ontstaan door wateroverlast etc. Wel zijn er nog steeds diverse waarschuwingen van kracht.


Isobarenkaart




Terwijl gisteravond de Südstau goed opgang kwam nam de zuidföhn door verder in kracht toe en mn. in het Zwitserse Jungfraugebied (Berner Oberland) ging het goed tekeer. De föhnstorm bereikte daar tijdens windstoten snelheden van 187 kmh !

Radar Zwitserland , inzettende Südstau gisteravond




Vandaag houdt de föhn aan en in het zuiden valt gestaag regen en sneeuw. De sneeuwvalgrens varieert sterk en ligt meest tussen de 1600 en 1800 meter, bij intensive en aanhoudende neerslag tussen 1600 en 1400 meter en lokaal in de dalen ook nog lager. Overigens konden we vanmorgen weer eens heel mooi te zien hoe groot de verschillen in het weer op slechts kleine afstand kunnen zijn. Terwijl het in Zermatt (1650m) grotendeels droog bleef met positieve temperaturen viel iets verder naar het oosten in het Simplongebied de neerslag met bakken uit de lucht en kon de sneeuwvalgrens tot 1300 meter zakken. In de dalen van noord Tessin zonk de sneeuwvalgrens zelfs tot lokaal 800 meter en was het sneeuwbedekt.


Webcam Simplondorf (1460m) vanmorgen



Noord Tessin (800M)


In de loop van maandag en dinsdag verplaatst het lagedrukgebied welke het slechte weer veroorzaakt richting Sardinië om daar vervolgens op te lossen. Daarmee komt er een einde aan de zuidelijke hoogtestroming en neemt de Südstau af. Tegelijkertijd stijgt de luchtdruk.
De rest van de week verblijven de Alpen onder invloed van een uitgestrekt hogedrukgebied welke zich vanuit de Azoren, over centraal Europa tot over de Balkan en west Rusland uitstrekt.

Tegelijkertijd zien we een ander hogedrukgebied vanaf de oostkust van de Verenigde Staten naar het midden van de Atlantische Oceaan opschuiven. Tegelijkertijd daalt de luchtdruk sterk boven Scandinavië. Het centraal Europese hogedrukgebied wordt snel afgebroken en is volgend weekend van de kaarten verdwenen. Gevolg van dit scenario is een complete omstelling van de circulatie. Het zonale patroon verdwijnt en we krijgen te maken met opnieuw een meridionale stroming waarmee polaire lucht tot ver naar het zuiden kan worden getransporteerd. (downstream development)


GFS 500 HB luchtdruk Anomalie 8-10 dagen

..idem voor ECMWF



Vergelijk GFS Bodemdrukkaart voor de 10 november



Ofschoon de diverse weermodellen al een paar dagen zinnespelen op een dergelijke ontwikkeling is nog onduidelijk wat de gevolgen voor het weer in west Europa en de Alpen zullen zijn. Veel hangt af van de precieze positie van de trog en daaraan verbonden de uitstroom van koude lucht.
Vrij zeker is dat de temperaturen vanaf de 7 november een stap terug zullen doen.

Cruciaal gaat het worden rondom tussen de 8e en 10e november. Komen we aan de voorzijde van de massieve trog dan houden we vrij zacht weer met opnieuw veel sneeuw aan de zuidkant van de Alpen. Schuift het geheel wat door naar het oosten dan komen we al snel in een noord tot noordoostelijke hoogtestroming met winterse omstandigheden in het gehele Alpengebied.

ECMWF 10 november



De laatste 10 jaren is het vaak voorgekomen dat we rond het midden van de november maand te maken kregen met een zgn. "Einwinterung" (Einschneiung) in de Alpen. Hiermee wordt bedoeld dat er op uitgebreide schaal sneeuw gaat vallen tot in de lagere regionen. Deze sneeuw blijft vanaf 1000 a 1200 meter liggen tot het voorjaar en vormt de basis voor het verdere winterseizoen.
Waarom dus ook dit jaar niet.....................



Meer weer op mijn ; Weersite

Ciao voor nu Johann


Geen opmerkingen: