Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

donderdag 4 november 2010

Rustig herfstweer, zondag weersverslechtering

Termen donderdagochtend 11h00,

Geheel volgens "vaarplan" hebben we deze week te maken met rustig en vrij zacht herfstweer. Dit rustige herfstweer hebben we te danken aan een uitloper van hogedruk. Deze zal tot en met zaterdag het weer in de Alpenlanden bepalen. Zondag nadert vanuit het noordwesten een koufront en krijgen we te maken met andere omstandigheden.

Isobarenkaart voor vandaag



Op de satellietfoto van Europa is mooi te zien hoe de Alpen nog in een zone bivakeren met nauwelijks bewolking terwijl meer naar het noorden (Nederland) bewolking met neerslag het weerbeeld bepalen. Deze bewolking behoort bij een warmtefront welke vanaf Ierland tot aan Polen loopt en de scheidingslijn bepaalt tussen zeer zachte lucht boven het continent en koudere lucht ten noorden daarvan en maakt onderdeel uit van de zgn frontalezone.


Satellietfoto Europa vanmorgen



De frontalezone kenmerkt de grens tussen polaire en subtropische luchtmassa's op het noordelijk halfrond. Op de kaarten te herkennen aan de zgn. 552 geopotentiaallijn. Kijken we naar de kaarten dan zien we dat deze momenteel loopt vanaf de Amerikaanse oostkust tot aan Siberie. Het is het juist op deze scheidingslijn van verschillende luchtsoorten waar zich het meest actieve weer afspeelt (banen van depressie)

Verloop van de frontalezone adhv de dikke zwarte lijn (552 geopotentiaallijn)



Deze scheidingslijn van verschillende luchtsoorten kan de eerste 2 dagen nog maar weinig vordering richting het zuiden maken. Pas in de de loop van zaterdag zien we onder invloed van een depressie met kern boven Nederland het geheel verder naar het zuiden toe doorschuiven. Gelijktijdig wordt de rug van hogedruk boven het Europese continent afgebroken en trekt het hoog zich terug op de Atlantisch Oceaan. Het koufront zal zoals het er nu naar uitziet de in de loop van zondagnacht en zondagochtend de Alpen aandoen.

Webcam Adelboden (1750M) vamorgen


Op nadering van het koufront neemt zaterdagmiddag en avond de bewolking toe en tegen de ochtend gaat het regenen en sneeuwen. De sneeuwvalgrens zakt daarbij van 1600M naar circa 1000M. Overigens verwacht ik geen grote neerslaghoeveelheden omdat de frontalezone welke tot over de Alpen doorschuift, behoorlijk aan dynamiek zal verliezen. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam zal sowieso weinig tot niets vallen.


We zien vanaf maandag volgende week een enorm gebied van lage druk boven de oostelijke Atlantische Oceaan. Hierdoor wordt de koude lucht met een noordelijk stroming vrij westelijk naar het zuiden getransporteerd (westelijke trog), gelijktijdig komen centraal en oost Europa in een zuidelijke (vochtige) luchtstroming terecht. Gevolg hiervan is dat vooral aan de zuidkant van de Alpen neerslag gaat vallen (Südstau). De noordkant van het Alpenmassief krijgt wederom met zuidföhn en hoge temperaturen te maken.

ECMWF T850 hPA ( temp. op circa 1400 meter hoogte) woensdag 10 november


Vanaf het midden van de volgende week verplaatst de kern van de depressie zich nog iets meer naar het zuiden en oosten waardoor de zuidelijke hoogtestroming gedwongen wordt een wat meer oostelijke koers te volgen. oost Europa en west Rusland kunnen zich gaan opmaken voor zeer zachte omstandigheden en van winter zal ook daar geen sprake zijn. De hoogtestroming draait bij ons geleidelijk weer naar zuidwest tot westelijke richting en er kan toenemend wat koudere lucht instromen. Het is en blijft onbestendig en de temperaturen gaan richting het weekend weer wat omlaag. Sneeuw valt tot rond de 1000M.

ECMWF T850 hPA ( temp. op circa 1400 meter hoogte) voor zaterdag 13 november



Gezien deze ontwikkelingen, die door zowel door het Amerikaanse weermodel GFS als ook door het Europese weermodel in Reading (het ECMWF) worden ondersteund, lijkt een winterse periode met vorst en sneeuw tot in de lager gelegen gebieden nog ver weg.


Meer weer op mijn ; Weersite

Ciao voor nu Johann



Geen opmerkingen: