Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 21 november 2010

Winterse omega

Termen zondagochtend 11h00, 14h30 update Ned.-Belg

Een zwakke zuidföhn wordt wordt vandaag beëindigd en neerslag welke vooral in de Stau van de zuidelijke Alpen voor 10 tot 30 cm Neuschnee zorgde kan tot over de Alpenhoofdkam overgrijpen. Vooral de zondag verloopt daardoor overal bewolkt en toenemend nat. De sneeuwvalgrens ligt vandaag rond de 1200 a 1500 meter.




Kouder met sneeuw noordkant
In de nacht op maandag breidt de neerslag zich verder naar het noorden en oosten uit. De westelijke gebieden hebben de grootste kans op droge perioden en een verdwaalde opklaring. De sneeuwvalgrens zakt tot 800 a 600 meter. Ook dinsdag en woendag verandert er maar weinig. Vooral ten noorden van de Alpenhoofdkam is het bewolkt en nat waarbij de sneeuwvalgrens verder zakt tot in de lager gelegen dalen en het laagland. Het kwik komt vanaf woensdag nog maar nauwelijks boven het vriespunt uit en ook op hoogte wordt het flink kouder.
Ten zuiden van de Alpenhoofdkam knapt het weer door een opstekende noordföhn op. Vanaf dinsdag is het er zonnig en stijgt het kwik tot circa 10 Graden.


Actule webcambeeld Simplondorf (1470m Wallis) vanmorgen met 30 cm Neuschnee





Omegablokkade
Ingeleid wordt de weeromslag door een depressie welke vandaag nog met zijn kern boven het zuiden van Frankrijk ligt . Deze depressie trekt langzaam verder naar het zuidoosten. Dinsdag zien we een aparte kern ontstaan net iets ten zuiden van Polen terwijl de eerstgenoemde dan alweer boven het zuiden van Italië is gearriveerd. Eveneens zien we dinsdagavond voor de zuidwestkust van Noorwegen een aparte depressie ontstaan welke via de Benelux (donderdag) langzaam naar het zuiden koerst om vervolgens in de enorme koude vortex boven Europa te worden opgenomen.

Hogedruk vinden we terug boven Nova Zembla, Spitsbergen, Groenland en via IJsland tot verder naar het midden van de Atlantische Oceaan. Kortom, we hebben te maken met een geblokkeerd stromingspatroon. Op de kaarten zien we gedurende de gehele volgende week een prachtige zgn. "omega blokade" en door de gunstige ligging van de "omega" kan koude arctische lucht tot ver naar het zuiden toe uitstromen. Overigens is de "omega" de 24e en laatste letter van het Griekse alfabet en wordt binnen de natuurkunde door de letter Ω aangeduid en als standaard eenheid voor elektrische weerstand gebruikt. Ook in de meteorologie is bekend dat "omegablokkades" hardnekkig kunnen zijn en wellicht vandaar ook de eenheid voor "weerstand. Of dit ook in dit geval zo zal zijn zullen we in de loop van de volgende week dan nog zien.

GFS bodemdrukkaart met klassieke "omega" blokkade




Luizen in de pels
Zoals ik al schreef zien we volgende week een enorme koude vortex (gebied van lagedruk) over vrijwel geheel Europa liggen. Binnen deze vortex zien we steeds weer kleine verstoringen (lagedrukgebiedjes) onstaan welke als "luizen in de pels" in het complexe systeem meedraaien. Weliswaar hebben de modellen de globale drukverdeling prima opgepakt, anders is dit vwb de lokale verwachtingen. Vrijwel dagelijks krijgen hebben we te maken met kleine veranderingen in de modeloutput. Het zijn echter juist deze kleine verandering die bepalend gaan worden voor het weer boven onze hoofden. Het is dan ook van belang het hoofd koel te houden en vooral niet te ver vooruitkijken mbt. gedetailleerde (sneeuw)verwachtingen.

GFS bodemdrukkkaart voor zaterdag de 27 november met ook dan nog steeds de omegablokkade




Samengevat kunnen we stellen dat de winter vanaf begin volgende grote delen van Europa en dus ook de Alpen in zijn bezit gaat nemen. Het wordt koud met temperaturen die ook overdag niet tot nauwelijks boven het vriespunt uitkomen. Het is meest onbestendig met af en toe kans op sneeuwval. In de komende 4 dagen kan er op uitgebreide schaal 5 tot 30 cm sneeuw gaan vallen. In de centrale Alpen is lokaal 30 tot 50 cm haalbaar. (kaart)





Weer in Nederland:
Steeds weer (en vaker) wordt me gevraagd om ook aandacht te schenken aan het weer in Nederland, vooral wanneer de "winterkriebels" ook daar toeslaan. Deze blog als mede ook de website van "SnowRepublic" (wintersport community) zijn gericht op de Alpenlanden. Dit heeft dan ook ook "first priority". Ik ben echter van mening dat we, al gelang de weersituatie, ook over de grenzen moeten kijken. Vandaar dat wanneer er aanleiding of vraag naar is ik dit ook zal meepakken in het Alpenweerbericht. Mocht er iemand problemen mee hebben of andere suggesties hebben dan hoor ik dit natuurlijk graag. Tevens hoop ik dat ook de andere redactieleden van "SnowRepublic" met dit voornemen kunnen leven.

Prognose Nederland-België
Zoals ik boven al schreef ontstaat er voor de zuidwestkust van Noorwegen een aparte depressie welke via de Benelux (donderdag) langzaam naar het zuiden koerst. Deze depressie wordt interessant voor het weer in Nederland en België en dan met name m.b.t. zijn precieze koers.
Volgens de laatste model-output van het GFS trekt het laag donderdagochtend precies met de kern over Nederland. Wordt dit bewaarheid dan krijgen de gebieden ten noorden van de grote rivieren te maken met een aflandige wind, ten zuiden daarvan met een aanlandige wind. Gaat er neerslag vallen dan zal dit in het noorden in de vorm van natte sneeuw en ook droge sneeuw zijn, in het zuiden in de vorm van regen of natte sneeuw. Ook in het Limburgse heuvelland is het wrs. voldoende koud voor natte sneeuw en -of droge sneeuw. In de Belgische Ardennen valt gewoon sneeuw en hier zal zich tot en met zaterdag een sneeuwdek gaan vormen van 10 tot 30 cm.

GFS met kern van depressie donderdagochtend precies boven Nederland



De meeste neerslag verwacht ik aan de hand van GFS en ECMWF (wat met een soortgelijke ontwikkeling komt) in de kustgebieden en het zuiden en zuidoosten, het midden van het land houdt het grotendeels droog.

Vrijdag herhaalt de geschiedenis zich, opnieuw zien we een laagje richting de Benelux afzakken. Omdat de temperaturen dan een fractie lager liggen is de kans op natte en droge sneeuw een tikkie groter dan op donderdag.

GFS voor vrijdag de 26 november




Kijken we nog even naar het ECMWF (MOS) dan zien we dat vanaf woensdag volgende week de temperaturen in de nacht iets onder nul liggen (-2 a - 3 °C ) en s'nachts meest iets boven het vriespunt. In de nacht kan het tijdens opklaringen lokaal ook tot matige vorst komen.
In de Ardennen komen de temperaturen vanaf woensdag ook overdag niet meer boven het vriespunt uit en vriest het s'nacht licht tot matig. Boven sneeuw en tijdens opklaring lokaal ook streng.


Totzover

Meer weer op mijn ; Weersite

Ciao voor nu Johann



Geen opmerkingen: