Termen vrijdagochtend 11h00,
Zoals ik in de afsluiting van mijn weerpraatje van afgelopen dinsdag al opperde gaan we evolueren naar een duidelijk kouder (zeg gerust winters) weertype. En dit geldt niet alleen voor de Alpen, ook in het overige Europa wordt het markant kouder. Zelfs de landen aan de Middellandse zee gaan dit merken. Warmer wordt het daarentegen in het westen van Rusland.
De voorbereidingen van het winterse offensieve zijn op dit moment en in volle gang. De arctische luchtmassa's liggen op dit moment nog op de grens van noordelijk Scandinavië. Begin volgende week zal deze grens met zich dan in een rap tempo naar het zuiden toe gaan verplaatsen. Daarover later nog wat meer.
Vandaag valt vooral in het oosten van Zwitserland en Oostenrijk plaatselijk nog wat regen en boven de 800 tot 1000 meter sneeuw. De nulgradengrens ligt op circa 1500 meter, op 2000 meter is het circa -7 °C en de kou liefhebbers moeten het nog iets hogerop zoeken met -12 °C op circa 3500 meter.
Satellietfoto Alpen vanmorgen
Met name de westelijke en zuidelijk (centrale Alpen) hebben de laatste tijd volop kunnen profiteren van de sneeuwval, lokaal ligt er 80 tot 100 cm sneeuw op 2500 meter hoogte en si het tot een hogote van 1100 a 12oo meter sneeuwbedekt. Webcam Berninapas (2300M)
Tijdelijk zuidföhn
Zaterdag krijgen we te maken met zuidföhn, hierdoor kan vooral ten noorden van de Alpenhoofdkam de zon er doorkomen. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam neemt door de zuidelijke aanstroming de bewolking toe en 's middags gaat het regenen. Boven de 1200 meter, later 800 meter, valt de neerslag in de vorm van sneeuw. Zondag komt de föhn tot liggen en zien we dat de wolken en neerslag zich gedeeltelijk tot over de Alpenhoofdkam uitbreiden.
Begin volgende week is het ten noorden van de Alpenhoofdkam betrokken (trübe), het voelt waterkoud aan en de temperaturen dalen van dag tot dag. Woensdag valt er sneeuw tot in de lagere dalen en het laagland. In het zuiden gaat het met een naar noord draaiende stroming opknappen. (Nordföhn). Het is daar dan droog en zonnig.
Winters offensief
Zoals bij mijn inleiding al aangegeven gaan we te maken krijgen met winterse omstandigheden waarvoor de voorbereiding momenteel in de maak zijn. Boven Scandinavië, Groenland en later ook in het Zeegebied rondom IJsland ontwikkelt zich in de komende dagen een uitgebreide zone met hoge luchtdruk (blokkade). Hierdoor worden depressie al ver op de westelijke Atlantische Oceaan naar het noorden of zuiden toe afgebogen. Koude arctische lucht wordt vervolgens aan de oostflank van het hogedruk bastion naar het zuiden getransporteerd. Al met al een klassiek winters blokkade patroon.
GFS T850 hPA kaart (temperatuur op circa 1500 meter hoogte) voor volgende week vrijdag
Vergelijk luchtverdeling en stromingspatroon.
Zonaal (westelijk) = zacht,
Meridionaal (noordelijk) = koud
We kunnen ons dus gaan opmaken voor een winterse week met vanaf volgende week woensdag sneeuw tot in de dalen en het laagland. Aangezien we met een noord tot noordoostelijke aanstroming te maken krijgen gaat de meeste neerslag vallen in de Stau van de noordelijk Alpen. Koude lucht is droge lucht, de sneeuwhoeveelheden zullen dus ook niet groot uitpakken. Wel moeten we rekening houden met (kleinere) verstoringen opgenomen in de noordelijke hoogtestroming die periodiek voor meer neerslag kunnen gaan zorgen. Met neerslagprognoses op de langere termijn ben ik altijd erg voorzichtig en wil daarover nu nog geen uitspraken doen. Daar gaan we ons in een wat later stadium op focussen.
Tot slot nog een blik op de bekende neerslagkaart voor de Alpen voor de komende 4 dagen.
Tot zover maar weer
Geen opmerkingen:
Een reactie posten