Alea iacta est (de teerling is geworpen) oftewel, er is geen weg meer terug.
Het heeft het er alle schijn van dat we naar een winters weerbeeld gaan evolueren vanaf begin volgende week. Althans zo lijkt het wanneer we de uitkomsten van de diverse weermodellen van de laatste dagen in ogenschouw nemen.
Voordat we naar de lange termijn kijken eerst een blik op hetgeen zich vandaag heeft afgespeeld.
40 tot 50 cm Neuschnee
Gisteravond en in de nacht kwam er een eind aan de föhn en werd de zeer zachte lucht door een koufront naar het zuidoosten weggedrongen. De neerslag viel eerst tot circa 1800 meter als regen maar met het binnendringen van de koudere lucht in de hoogte en versterkt door neerslagafkoeling, daalde de sneeuwvalgrens vrij vlot tot onder de 1000 meter in de late avond en nacht. Inneralpin (Oberwallis) sneeuwt het momenteel tot het in dal (Brig 680 M). Overigens valt er momenteel ook sneeuw in bv. het Berner Oberland tot een hoogte van 500 meter.
Isobarenkaart vandaag met schoolvoorbeeld van Genua-laag
De neerslaghoeveelheden tot nu toe bedragen 50 tot 70 mm. De meeste sneeuw viel in de Franse, Zwitserse en Italiaanse Alpen, hier viel op uitgebreide schaal 10 tot 50 cm en ook de lagere dalen zijn veelal bedekt met een laag papsneeuw van 5 tot 10 cm. Doordat de neerslag vooral over de westelijke en centrale Alpen bleef hangen en doordat de warme lucht in de oostelijke Alpen bleef hangen viel er in Oostenrijk tnt nauwelijks tot geen sneeuw.
Kaart sneeuwval Zwitserland afgelopen 24 uur
Kaart actule sneeuwhoogtes Zwitserland op 2500 meter
Vandaag houden we bewolkt weer, op uitgebreide schaal kan het nog sneeuwen en-of regenen. Het zwaartepunt van de neerslag verplaatst zich langzaam wat naar het oosten zodat ook het westen van Oostenrijk met neerslag te maken gaat krijgen. Terwijl de sneeuwvalgrens in de westelijke en centrale Alpen tot ver onder de 1000 meter is gezakt, ligt deze in de in de oostelijke Alpen veelal boven de 1600 tot 2000 meter.
Neerslag Alpen afgelopen 12 uur
Webcam Grindelwald (1040m) vanmorgen
en webcam Meribel (1420m)
Vanavond en vannacht er vooral in de Alpen hier en daar nog wat neerslag vallen, de sneeuwvalgrens ligt in het westen rond de 700 meter en boven de 1200 a 1600 meter in Oostenrijk. Morgen kan in het zuiden van Oostenrijk nog een spat regen of vlok sneeuw vallen, elders is het meest droog. Vooral in de Alpen kan de zon doorbreken. De temperaturen lopen weer iets op. De tweede helft van de week is het onder invloed van een lagedrukgebied, welke vanaf de Atlantische Oceaan langzaam richting centraal Europa trekt, licht wisselvallig weer. In het temperatuurverloop komt eerst nog maar weinig verandering. Vanaf vrijdag draait de hoogtestroming meer naar zuid en komt er (tijdelijk) een zwakke zuidföhn opzetten.
Winter nadert
Begin volgende week zien we de depressie met kern boven het noorden van Italië liggen om dan vervolgens naar het noordoosten toe af te buigen. Na luchtdrukstijgingen boven Scandinavië deze week zien we vervolgens de luchtdruk verder stijgen in het gebied van Groenland en IJsland. Doordat hierdoor de as van lagedruk boven Europa gaandeweg naar het oosten toe opschuift kan met een naar noord tot noordoosten draaiende hoogtestroming steeds koudere arctische lucht naar het zuiden toe uitstromen. Maandag volgende week bereikt de 850 hPa -5 °C isotherm Nederland en woensdag de Alpenlanden. De 850 hPA -10 °C isotherm bereikt vervolgens op donderdag de Alpen en de oostgrens van Nederland. Onder invloed van lagedruk en diverse verstoringen in de atmosfeer blijft het over het algemeen wisselvallig weer. Vanaf maandag valt de neerslag in de Alpen tot in de dalen in de vorm van droge sneeuw, woensdag tot in het laagland.
ECMWF dinsdag 23 november, de winter heeft grote delen van Europa veroverd
Modellen eensgezind
Al enige dagen komen de diverse weermodellen steeds weer met een klassiek winters scenario op de proppen. Weliswaar zien we van loop tot loop steeds weer wat kleinere verschillen maar het hoofdpatroon (blokkade) blijft steeds bestaan. Het Azorenhoog is compleet van de kaarten verdwenen en in de plaats daarvoor zien we hogedruk boven Scandinavie, Groensland IJsland. Tevens zien we daarbij een straalstroom die steeds zuidelijker wordt afgebogen. Kortom een compleet gestoorde circulatie met ideale omstandigheden voor winterse ontwikkelingen in grote delen van Europa. Wellicht is hiermee de trend gezet voor de (strenge)winter 2010-2011.
GFS T850 hPA anomalie t.o.v het langjarig gemiddelde voor de 26e november, geheel Europa heeft te maken met negatieve afwijkingen (koud)
Tot zover
Meer weer op mijn ; Weersite
Ciao voor nu Johann
Geen opmerkingen:
Een reactie posten