Termen zondagochtend 11h00,
Ook vanmorgen komen de weermodellen met interessante ontwikkelingen op de korte als ook langere termijn. Na een zeer zachte zondag, met ondersteuning van de zuidföhn kan het lokaal 20 °C worden, gaat de atmosfeer uit een ander vaatje tappen.
Gegenstromlage met veel neerslag
Ook morgen kan het in het noorden en oosten alsmede inneralpin nog föhnig zijn, met het naderen van een koufront komt de föhn van west naar oost tot liggen en vervolgens zet neerslag in. Vooral dinsdag krijgen we op uitgebreide schaal te maken met neerslag onder invloed van een taai Genua laag. Boven de Alpen leidt dit tot een zgn Gegenstromlage met deels intensive en aanhoudende neerslag.
Genua cyclogenese dinsdag
met zgn. Gegenstromlage dinsdag boven de Alpen
Aanvankelijk ligt de sneeuwvalgrens nog bij 2000 meter maar deze zakt in de loop van dinsdag tot 800 a 600 meter. Boven de 800 meter gaat 10 tot 30 cm neerslag vallen en lokaal is meer dan een halve meter mogelijk. (zie kaart hieronder)
Vanaf woensdag neemt de invloed van het Genualaag af en wordt het geleidelijk droger. Naar de vrijdag toe trekt een ander lagedrukgebiedje vanuit het noordwesten over de Alpen naar het zuidoosten en zou (GFS) opnieuw in het zeegebied van Genua uitkomen. ECMWF berekent het laag iets noordelijker. Door een direct daarop volgend tussenhoog lijkt de invloed van dit laag op het weer in de Alpen minder groot dan zijn voorganger. Wel zal donderdag en ook vrijdag de neerslagkans in de Franse en Zwitserse Alpenweer wat toenemen. De sneeuwvalgrens ligt rond de 1000 meter.
ECMWF ensembles 850 hPA Zwitserland (Zürich), maar liefst 17 °C temperatuur verschil tussen 15 en 17 november. (temperatuur op circa 1400 meter)
Winterse ontwikkelingen langere termijn
Vandaag het volgende weekend en begin volgende week heeft het er alle schijn van dat we te maken gaan krijgen met een compleet geblokkeerd stromingspatroon. Vanaf Groenland, voer IJsland tot ver naar het zuiden toe over het midden van de Atlantische Oceaan stijgt de luchtdruk terwijl boven het Europese continent de luchtdruk verder daalt. Met een naar noord tot noordoost draaiende hoogtestroming wordt zodoende steeds koudere arctische lucht naar het zuiden getransporteerd. Woensdag de 24 november is de vrieskou met temperaturen, ook op zeeniveau rond of onder het vriespunt, tot aan Denemarken, noord Duitsland en de Waddeneilanden gevorderd.
ECMWF maandag 22 november met "arctic outbreak"
Natuurlijk moeten we met deze ontwikkelingen op de langere termijn een slag om de arm houden. Wel moet opgemerkt worden dat alle modellen meer of minder een soortgelijk scenario simuleren. Ik acht de kans op een eerste winterse periode dan ook zeer reëel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten