Termen maandagmiddag 17h00,
Steeds weer zie ik de laatste dagen termen als "Gegenstromlage" en Genuadepressie de revue passeren. De ontwikkelingen zoals die zich de komende dagen voordoen laten echter niets daarvan zien, resp. hebben niets daarmee te maken. De toenemende wisselvalligheid wordt veroorzaakt door oprukkende depressies en hun fronten vanaf de Atlantische Oceaan.
Een zgn. "Gegenstromlage" zie je vnl bij Genua depressies die vervolgens van daar uit via het Oostenrijk naar Polen trekken (Vb-depressie baan). Hierdoor krijg je boven de Alpen een sterke noordoostelijke stroming. Tevens stroomt er vanuit het zuidoosten en oosten zachte en vochtige lucht (vanuit het Middellandse Zee gebied) over de koudere continentale lucht uit het noordoosten. De warme lucht glijdt vervolgens over de koudere lucht en dit "opglijden" veroorzaakt deels zeer intensive neerslag. Een mooi voorbeeld hiervan was de periode ronde de 14 november (zie link hier). Zoals gezegd, momenteel zijn er geen aanwijzingen dat zoiets staat te gebeuren. De Genuadepressie en "Vb - depressies" ontbreken.
Terug naar de actuele situatie;
Middellandse Zee depressie
Vanaf het midden van de week zien we dan zgn. cyclonale afsnoering (in het duits "Abtropfen") richting de Middellandse Zee. Woensdag en donderdag zien we deze afsnoering vanaf de Atlantische Oceaan gestalte gaan krijgen met aparte kernen (depressies) boven de Golf van Biskaje, de Golf van Lyon en een aparte kern boven het oosten van Zwitserland. Vrijdag is de afsnoering compleet en zien we een aparte depressie met kern boven Sicilië liggen.
GFS bodemdrukkaart morgen, depressie ligt nog in de Golf van Biskaya met opkomende Südstau.
... vrijdag afgesnoerd van de hoogtestroming met kern boven Sicilië
Süd(west)stau
In het voortraject van de cyclonale afsnoering neemt de zuidelijke tot zuidwestelijke hoogtestroming in kracht toe. De gebieden ten noorden van de Alpenhoofdkam krijgen met zuidfföhn te maken. Tegelijkertijd krijgen de gebieden aan de zuid en ook westkant te maken met toenemende stuw effecten (Südstau). Vandaag hebben de Franse Alpen al te maken met de bewolking en neerslag van de depressie, morgen volgen dan Zwitserland en het westen en zuiden van Oostenrijk. Zoals gezegd wordt ook vandaag de meeste neerslag aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam en de zuidelijke inner-alpine dalen berekend met zwaartepunt de centrale zuidelijke Zwitserse Alpen. Echter ook zuid Tirol en Karinthië kunnen zich gaan opmaken voor veel sneeuw. Eerste (voor)waarschuwingen zijn voor die gebieden al uitgegeven. Meer waarschuwingen zullen de komende uren ook voor de andere gebieden worden uitgegeven.
Voorwaarschuwing zuid Oostenrijk sneeuwval
De sneeuwval zal bij voldoende Südstau ook over kunnen grijpen op de aangrenzende gebieden ten noorden van het Alpenhoofdkam. Hier zal echter beduidend minder sneeuw vallen dan bij de "zuiderburen" en de inner-alpine gebieden. .Het ongunstigst ziet het er uit voor de noordelijke Oostenrijkse en zuid Duitse Alpen, veelal blijft het hier met lichte föhn gewoon droog.
Aanvankelijk kan het tot 1200 meter regenen, de sneeuwvalgrens zakt met inzetten van de neerslag tot circa 1100 a 900 en lokaal ook lager. Aan de zuidkant ligt ze meest rond de 700 a 800 meter en bij aanhoudende neerslag zal het hier tot in de lagere dalen gaan sneeuwen.
Algemeen gaat er aan de zuidkant op uitgebreide 30 tot 50 cm sneeuw vallen, bij gunstige Stau aan de centrale zuidelijke Alpenhoofdkam lokaal 50 tot 80 cm. De aangrenzende gebieden kunnen rekenen op 5 tot 30 cm. Ook hier geldt weer dat lokaal bij gunstige Staueffecten beduidend meer kan vallen. (details voor de diverse gebieden zie de onderstaande kaarten)
Neerslag Alpen komende 4 dagen
In detail sneeuwval (in cm) voor de westelijke Alpen (animatie 24-96 uur)
en in detail voor de oostelijke Alpen (animatie 24-96 uur)
Onzekere ontwikkelingen
In het weekend zien we dat de afgesnoerde depressie zijn weg verder naar het (zuid)oosten vervolgd en zaterdagavond alweer met kern boven Turkije ligt. De Alpen komen aan de achterkant van het wegtrekkende laag weer onder hogedruk invloed. Of we vervolgens te maken gaan krijgen met een (zeer) koude noordoostelijke stroming of toch weer een overgang krijgen naar een zachtere zuidwestelijke stroming is nog zeer onzeker.
Tot zover
Geen opmerkingen:
Een reactie posten