Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 18 september 2011

Markante afkoeling, lokaal meer dan een halve meter sneeuw

Termen zondagmiddag,

Koude polaire luchtmassa's vanuit Groenland stromen momenteel over de de Alpen uit. Daarbij is de sneeuwvalgrens aan de noordkant van de Zwitserse Alpen al gezakt tot 1400 meter en vormt zich een laag sneeuw. Meer sneeuw gaat in de loop van de dag in de centrale Alpen vallen !


Beginnende sneeuwval ook op de Stilfserjochpas (Graubünden, CH 2750m)

Genuacyclogenese met veel neerslag
Een actief koufront, behorende bij een depressie op de Atlantische Oceaan, wordt door een zich ontwikkelend lagedrukgebied boven de Golf van Genua geremd en gaat boven de centrale en oostelijke Alpen slepen. Hierdoor kan vooral in de oostelijke Zwitserse als ook in de westelijke Oostenrijkse Alpen langdurig neerslag gaan vallen. Deze neerslag wordt tevens nog eens versterkt door de optredende “Gegenstromlage” veroorzaakt door het Genuaulaag


Sneeuw tot in de dalen
Tevens zien we dat de warme lucht als het ware over de koude lucht opglijdt. Dit opglijden veroorzaakt nogmaals een versterking van de neerslagactiviteit en kan onder gunstige omstandigheden binnen korte tijd zeer veel neerslag produceren. Lokaal wordt de komende 12 tot 18 uur 40 tot 110 mm berekend. In de loop van de dag gaat het op nadering van het koufront overal regenen. Terwijl het in de westelijke Alpen geleidelijk weer wat droger wordt neemt naar het oosten toe de neerslag aan intensiteit toe. Aanvankelijk valt er tot een hoogte van circa 2300 meter regen maar al gauw zakt de sneeuwvalgrens van het noordwesten uit tot circa 1500. Daar waar het aanhoudend en intensief regent respectievelijk sneeuwt, krijgt de sneeuwvalgrens nog een extra push naar beneden en daalt tot 1000 meter. Niet uitgesloten dat in sommige Alpendalen de sneeuwval door zogenaamde “neerslagafkoeling” nog verder tot circa 600 meter zakt. In de loop van zondagmiddag en avond wordt het in deze gebieden van Zwitserland en Oostenrijk met 5 tot 40 cm sneeuw dan ook compleet winters. Veel meer sneeuw gaat er hier vallen in het hooggebergte. Met een vorstgrens die tussen de 1800 en 2000 zal komen te liggen kan er 40 tot 80 cm sneeuw vallen, goed mogelijk dat lokaal een meter wordt gehaald !


48-uurs neerslag Alpen volgens bergfex.at


Ter vergelijk de 24 uur neerslag volgens model Cosmo-7 en ECMWF, laatste model berekent het zwaartepunt iets oostelijker.


West en oost rustiger
De westelijke en ook de oostelijke Alpen zullen van al dit "wintergeweld" minder meekrijgen. Weliswaar koelt het ook in het westen flink af met regen en sneeuw op de hogere toppen van de noordelijke Alpenhoofdkam. Dit staat echter in geen verhouding tot hetgeen zich in de centrale Alpen af gaat spelen. Ook de oostelijke Alpen (oosten van Oostenrijk) zullen minder mee gaan pakken, tevens liggen deze langere tijd in de warmere lucht waardoor het alleen op de hogere toppen zal sneeuwen. Regen en sneeuw zullen dus morgen in het gehele Alpengebied het weerbeeld bepalen en voor overlast gaan zorgen. Diverse passen zullen worden gesloten en hier en daar zal een “Schneekettenobligatorium” gelden (sneeuwkettingen verplicht). Voor de “Alpengangers” en reizigers geldt morgen goed de weerberichten en verkeersinformatie in de gaten houden en vooral morgen niet de bergen ingaan.

Overigens is septembersneeuw tot op 1500 meter hoogte in de Alpen niets bijzonders. Kijken we echter naar het voorkomen van een sneeuwdek tot onder de 1000 meter dan zien we dat dat toch weinig voorkomt. (zie tabel hieronder voor Zwitserland).





Na morgen stabiliseert zich de atmosfeer onder toenemende hogedrukinvloed. De zon is weer goed van de partij en de temperaturen lopen op tot 18 a 21 °C in de dalen. Wel neemt de kans op mist (Hochnebel) toe. De warmte zoals we die de laatste tijd gewend waren met temperaturen tussen de 25 en 30 °C behoren definitief tot het verleden.

Ciao Johann

Meer weer op mijn ; Weersite



©JohannGeers


Geen opmerkingen: