Termen dinsdagochtend 11h00
Nog steeds kunnen we genieten van nazomerse temperaturen en volop zonneschijn. Zoals het er naar uitziet zal hierin ook de komende dagen maar weinig veranderen. Hogedrukgebieden uitstrekkend vanaf de Azoren, west en centraal Europa tot aan Oost Europa dicteren het nazomerse weer. Winter is ook vandaag op de kaarten niet tot nauwelijks terug te vinden. Enkel in het noorden van Scandinavië en noordoosten van Siberië komen we temperaturen tegen die nog enigszins aan de winter doen denken. Zo vriest het op dit moment bv. in het noorden van Canada streng (Station Eureka -15 °C).
Winterse temperaturen enkel nog in het noorden van Canada en Rusland
Voorlopig kan deze kou niet naar het zuiden uitstromen, daarvoor liggen de sturende druksystemen nog steeds op de verkeerde plaats. Hierin gaat echter verandering komen;
Vanaf 5 oktober zien we dat depressies steeds verder opstomen naar Scandinavië en west Rusland. In eerste instantie wordt aan de voorzijde van deze systemen nog zeer zachte lucht naar west Europa getransporteerd. Aan de westkant kan echter de koude lucht vanuit het hoge noorden worden aangetapt. Deze lucht, brongebied de poolstreken, wordt over het nog warme water van de Atlantische Oceaan en Noordzee sterk opgewarmd zodat de "laaglanders" niet bang hoeven te zijn voor winterse taferelen. Anders ziet het echter voor Scandinavië uit. Daar is de lucht al zo koud dat de vorstgrens tot op een hoogte van 1000 meter zal zakken en in Lapland en omstreken komt het kwik ook overdag niet meer boven het vriespunt uit. Diverse storingen zullen regen gaan geven maar hogerop en naar het noorden toe gaat deze meer en meer over in sneeuw. In de Noorse bergen en Fjorden kan vanaf circa 500 a 800 meter veel sneeuw gaan vallen.
7 oktober; koude lucht (groen) heeft Scandinavië veroverd
Grote vraag is nu of de koude lucht ook kan doorstomen tot over de Alpenlanden? Telkens weer komen de modellen met oplossingen op de proppen waarin dit daadwerkelijk gaat gebeuren, echter "schuiven" de modellen nog behoorlijk met de diverse berekeningen. Zo zien we elke dag in detail andere uitkomsten. Ook onderling verschillen de modellen nog aanzienlijk. Gisteravond kwam het Europese model ECMWF met een klassieke koude-inval vanuit het noordwesten op de proppen en ook vandaag zien we een soortgelijk beeld. De hoofdrun van het Amerikaanse model GFS wil daarvan echter nog niets weten en met hoge druk boven oost Europa blijft het ook dan gewoon nazomeren. Daarbij moet gezegd worden dat deze hoofdrun van het GFS één van de warmste oplossingen is die het model vandaag uitspuugt. Uitgaande van alle modeluitdraai acht ik de kans op een weersomslag in de Alpen (kouder met sneeuw tot 1000 meter) in de tweede week van oktober behoorlijk groot.
Meer weer op mijn ; Weersite
Ciao voor nu Johann
©JohannGeers /sneeuwhoogte.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten