Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

donderdag 29 september 2011

Vanaf 5 oktober gaat het roer om

Termen 29 september 11h30,

Rondom een hogedrukgebied dat met het centrum boven het grensgebied van Polen en Duitsland ligt wordt nu vrij droge en ook warme lucht aangevoerd. Van een vroege winterinval is de komende dagen geen sprake. Het is de zon die overuren maakt al trekken er ook wel een paar velden met wolken over en is er vooral in de nacht en ochtend kans op mist.De vorstgrens ligt deze dagen rond de 3800 tot ruim 4000 meter. De temperaturen zijn om van te genieten. In de wat lager gelegen gebieden kunnen we ook tot in het weekend temperaturen tegemoet zien van 22 tot soms wel 25 graden. Nog altijd een nazomer van allure. Na een erg wisselvallige en koele zomer een mooie gift.



Is er dan nog ergens kou? Jawel, maar we moeten er een eind voor reizen. Zo vroor het afgelopen nacht in het Noord Canadese Eureka 23 graden. Ook in Siberiƫ is de winter inmiddels op gang gekomen. Op een van de koudste plekjes van de bewoonde wereld, Ojmjakon, op de Russische permafrost vroor het afgelopen nacht 7 graden maar gaat het de komende tijd zeer streng vriezen met minima dalend tot rond -20 graden.

Hoewel deze kou de Alpenlanden absoluut niet kan bereiken loopt het prachtige nazomertje wel op haar laatste benen. Dit weekend is er nog geen vuiltje aan de lucht maar na het weekend zien we dat het heersende hogedrukgebied de benen neemt en zich terugtrekt tot boven het oosten van Europa. Een uitloper van het Azorenhoog weet dan nog wel even de rust te bewaren maar de aangevoerde lucht wordt al wat vochtiger met een toenemende kans op enkele wolkenvelden en dus krijgt de zon concurrentie. De temperaturen dalen al iets. Het stelt nog weinig voor met hetgeen wat er nog op het programma staat.

Want: zo rond 4 of 5 Oktober zien we een enorme depressie vanaf Groenland afzakken naar Scandinaviƫ. De beschermende vleugels van het Azorenhoog wijken voor dit geweld. Het gebied met hoge barometerstanden verplaatst zich naar het centrale deel van de Oceaan en zo kan het zijn dat van oorsprong Arctische lucht met een noorden tot noordwestelijke stroming Europa komt binnen denderen en rond woensdag ook het Alpengebied weet te bereiken.





Later op dinsdag kan er in de noordelijke delen van de Alpen al regen vallen. Woensdag zien we de koude lucht vanuit het noorden binnenvallen. Er volgt in de loop van de dag een spectaculaire kou-inval waarbij de vorstgrens in een hoog tempo daalt. In de nacht naar donderdag komt deze rond de 1000 tot 1200 meter te liggen. De regen gaat dan steeds meer over in sneeuw en vooral in de Zwitserse en in de noordelijke delen van de Oostenrijkse Alpen kan wel eens veel sneeuw gaan vallen.


Dan komt er donderdag ook nog eens een heus “Genualaag’ tot ontwikkeling. Hierbij wordt warme en vochtige lucht vanuit het Middellandse Zeegebied aangezogen die dan in noordelijke richting wordt gestuurd en daar botst op de aanstormende koude arctische lucht. Deze ontwikkelingen laten ruimte voor een fors pak sneeuw. Zelfs in de dalen kan donderdag wel eens een fors pak sneeuw gaan vallen. Uiteraard zijn details nu nog niet te geven omdat het hier om lange termijn prognoses gaat. Wij houden u uiteraard op de hoogte van de ontwikkelingen. Samenvattend en een ongevraagd advies: nu nog maar genieten van alle zon en warmte. Na het weekend zal de zon al snel de strijd moeten aangaan met wolken en vanaf woensdag volgt een kou-inval van allure met kans op veel sneeuw. (Weerbericht door Johan Kamphuis)

Meer weer op mijn ; Weersite

Ciao voor nu Johann



©JohannGeers / Sneeuwhoogte.nl

1 opmerking:

Anoniem zei

ECMWF heeft alweer wat twijfels over de kou inval. Deze ochtend opteerd het model voor een verlenging van de nazomer. Het Is ook nog veel te vroeg voor een blijvend sneeuwdek in de alpen, dus ik vind het prima!