Nog steeds wordt het weerbeeld in de Alpen en grote delen van Europa bepaald door een krachtig blokkerend "warmtehoog" boven centraal en noord Europa. Met de thermische hoogstandjes en volop zon zouden we bijna vergeten dat we al diep in de meteorologische herfst zitten. Gisteren bijvoorbeeld in de Alpendalen opnieuw 23 tot 25 °C en lokaal in de zuidelijke Alpen 27 °C. Dat we met de herfst te maken hebben is echter goed te merken aan de de steeds langer wordende nachten en daarbij behorende afkoeling. Een ander bijkomend verschijnsel is de mist welke zich vormt en overdag nog maar moeilijk oplost. Zo hadden gisteren grote delen van het noorden van Zwitserland te maken met zeer hardnekkige mist met een bovengrens van circa 1000 meter. Onder deze mistdeken was het koel en hier zullen de mensen weinig zomerse gevoelens hebben gehad.
actuele satellietfoto met mistvelden in het noorden van Zwitserland
Ook de komende dagen bepaalt "ons warmtehoog" het weer in grote delen van Europa. Tot het midden van de volgende week verandert er weinig, daar waar de zon schijnt kan het kwik opnieuw oplopen tot 20 a 25 °C, in de zuidelijke Alpen lokaal tot 27 °C. Vooral in het Alpenvoorland als in de dalen bestaat kans op hardnekkige mist (hochnebel) met een bovengrens van 900 meter. Daarboven en in de bergen bepalen de zon en "blue skies" het weerbeeld. Vanaf het midden van de volgende week moet ons warmtehoog dan toch echt het veld ruimen en met oprukkende depressies vanaf de Atlantische Oceaan gaat er een markante weersomslag plaatsvinden
Nog maar even van genieten, sfeervolle avondstemming "Kalkkögeln Tirol".
Boven de noordelijke Atlantische Oceaan en in het gebied van oost Canada en New Foundland zal in de komende dagen zeer koude lucht vanaf de Noordpool naar het zuiden stromen en boven het relatief warme water van de Atlantische Oceaan de depressieactiviteit verder aanzwengelen. De depressies zullen nieuwe energie opdoen en verder activerend naar het zeegebied van IJsland en later Scandinavie trekken. Tegelijkertijd wordt het (hardnekkige) warmtehoog boven Europa en Scandinavie afgezwakt en zal zich tegen het midden van de volgende week terugtrekken naar het midden van de Atlantische Oceaan. Door deze ontwikkelingen komt de weg vrij voor koude maritiem polaire lucht welke vanuit het noordwesten naar het zuiden kan uitstromen en de Alpen tegen het einde van de volgende week zal bereiken.
ECMWF animatie woensdag 5 - zondag 9 oktober
Met de noordwestelijke hoogtestroming wordt het in eerste instantie vooral aan de noordkant van het Alpenmassief onbestendig (Nordstau) en met dalende temperaturen kan het hier tot ver onder de 1000 meter gaan sneeuwen. De zuidkant is door de noordwind nog bevoordeeld. Echter met het onstaan van een aparte depressie boven het noorden van Italie kan ook hier later neerslag van betekenis gaan vallen. In hoeverre het bekende "knietje" van het Azorenhoog de neerslag zal weten te onderdrukken is ook nog onduidelijk. Hoe dus het één en ander in detail zal gaan verlopen is gezien ook de nog lange verwachtingstermijn onzeker. Ook de de diverse modellen komen vanmorgen weer met verschillende oplossingen voor de dag. Dus voorlopig nog maar even niet vastpinnen op details zoals bv. sneeuwhoeveelheden ! Dat de atmosfeer vanaf midden van de volgende week uit een heel ander vaatje gaat tappen lijkt vrij zeker.
Kijken we nog even verder naar de langere termijn dan lijkt een terugkeer van het nazomerse weer onwaarschijnlijk. Na een tijdelijke weersverbetering lijken de depressies met kouder en onbestendiger weer het toch te gaan winnen.
Meer weer op mijn ; Weersite
Ciao voor nu Johann
©JohannGeers /sneeuwhoogte.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten