Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 2 oktober 2011

Vrijdag kouder met sneeuw

Termen zondagmiddag,

Alles volgens plan zullen we maar zeggen. De verwachtingen met betrekking tot de weersomslag vanaf het midden van de week staan nog steeds als een paal boven water. Zowel het Amerikaanse model GFS als ook het Europese model ECMWF zijn het wat dat betreft aardig met elkaar eens. (en dat was de voorgaande dagen weleens anders). Een eerste actieve depressie trekt rond het midden van de week Scandinavië in en een volgend actief systeem volgt weldra en wordt op vrijdag met een kerndruk van 975 hPa boven Scandinavië berekend.

Ochtendnevels boven het Rhonedal /Simplon (Wallis)


Deze depressie heeft gevoelig koudere poollucht in zijn bagage. Vandaag zien we in het "warmtehoog" boven Scandinavië op 5000 km hoogte nog "hoge" temperaturen ( -15 °C). Vrijdag komen ze daar in het laag niet hoger meer dan - 35 °C, een verschil van maar liefst 20 °C. Gelijktijdig wordt via de achterdeur van dit systeem steeds koudere polaire lucht richting het vaste land van Europa gepompt (zie animatie hieronder). De voorste grens van deze koude lucht zal in de loop van vrijdagnacht en -ochtend de Alpen bereiken en de overgang naar kouder en onbestendig weer inluiden.


Animatie druksystemen en neerslag volgens GFS

Zoals gezegd zal de koude lucht met neerslag naar alle waarschijnlijkheid in de loop van vrijdag de Alpen gaan bereiken. In het voorveld van het frontensysteem kan donderdag -vrijdag een lichte zuidföhn ontstaan welke na passage van het koufront zal overgaan in een krachtige noordföhn. Terwijl de gebieden aan de zuidkant van de Alpen vanaf vrijdag profiteren van de noordföhn (zonnig en vrij warm) stuwt zich aan de noordkant van de Alpen de vochtige lucht en gaat het regenen. Met het instromen van de koudere lucht zakt de vorstgrens tot circa 1500 meter en de regen gaat in sneeuw over. Bij aanhoudende en intensieve neerslag kan de sneeuwvalgrens in de loop van zaterdag tot in de dalen zakken. Door het instromen van de koudere lucht zien we aan de zuidkant van de Alpen zogenaamde "lij-cyclogenese" onstaan. Anders gezegd; de koude aangevoerde lucht zorgt aan de zuidkant van de Alpen en getriggerd door het warme water van de Middellandse Zee voor het ontstaan van een apart lagedruk gebied. (in dit geval een Genualaag).

Archieffoto; sneeuw Kroatië (Gorski Kotar)

Aan de oostflank van dit laag beweegt vervolgens warme maar ook zeer vochtige lucht tegen de wijzers van de klok in naar het noorden en door het opglijden van de warme lucht over de ingestroomde koude lucht gaat er veel neerslag vallen. Uitgaande van de ochtendmodellen zullen vooral de zuidoostelijke Alpen als ook delen van Kroatië hier mee te maken gaan krijgen. Vooral de berggebieden van Kroatië, Slovenië en Bosnië- Herzegovina konden wel eens erg veel neerslag voor de kiezen gaan krijgen welke met een beetje geluk boven de 1000 meter als sneeuw gaat vallen.


Neerslag (blauwe) as. vriidag volgens GFS

Gezien de vrij complexe ontwikkelingen vanaf donderdag en door de ontwikkeling van een apart Genualaag wordt de verwachting er niet makkelijker op en moeten we vooral wat betreft neerslag (sneeuw) en vorstgrens nog een slag om de arm houden. Zeker is echter dat we te maken gaan krijgen met een heel ander weerbeeld dan tot nu toe. Geniet dus nog even van het mooie weer, vanaf donderdag -vrijdag is het definitie "over en uit". Ter afsluiting nog een erg mooie satellietfoto (NOA) van een onbewolkt Europa met daarop de wolkeloze Alpen en Nederland in één shot, ook niet alledaags !

Morgen meer Alpenweer, fijne zondag en ciao

Meer weer op mijn ; Weersite


©Johann Geers / Sneeuwhoogte.nl


Geen opmerkingen: