Afgelopen etmaal viel er sneeuw in de Alpen. Niet overal was dit overigens het geval. De zuidkam van de Oostenrijkse Alpen kreeg de meeste neerslag te verwerken. Tussen de 30 en 40 cm sneeuw, tenminste boven de 2500 meter. Na een aantal vroege kou- en sneeuwinvallen is het de komende dagen rustig weer in het Alpengebied. Als regisseur heeft een hogedrukgebied boven het oosten van Europa de touwtjes in handen. Er nadert wel een actief neerslagebied vanuit Spanje en Frankrijk maar tegelijk ontwikkelt zich een klein hogedrukgebiedje boven het noorden van Italië dat de weg van het neerslaggebied richting de Alpen verspert. Afgelopen nacht was ook bepaald geen koude: in Zurich (3) en Bern (1) bleef het kwik boven het vriespunt. In Pian Rosa in het zuiden van Zwitserland op de grens met Italië vroor het 7 graden maar deze thermometerhut staat dan ook een hoogte van 3488 meter.
Na de neerslag van de afgelopen etmalen is het vandaag dan ook een stuk droger. Sterker nog, op een beetje lichte neerslag in het zuidoosten van Oostenrijk na zal het helemaal droog blijven. Met een zuiden- tot zuidoostenwind wordt wel vrij vochtige lucht aangevoerd. Er trekken wolkenvelden over maar de zon zal zich ook niet onbetuigd laten. Vooral in de dalen is kans op mist en nevel die soms overgaat in laaghangende wolken en hardnekkig van karakter kunnen zijn. Met de zuidelijke aanvoer is er vanzelfsprekend geen kou aanwezig. De vorstgrens ligt in het zuiden van de Alpen rond de 2000 meter, door föhneffecten in het noorden is het ‘freezinglevel’ daar omhoog geklommen naar ongeveer 3500 meter. Met 15 tot 17 graden en flink wat zon eigenlijk gewoon een mooie voorjaarsdag.
Ontvang weerupdates op Facebook
De komende dagen zal van een kouinval of zelfs van het naderbij komen van koude lucht geen sprake zijn. De aanvoerrichting blijft uit het zuiden komen wat ook een garantie is voor een behoorlijk hoogliggende vorstgrens. Zowel morgen als ook in het weekend komt deze tussen de 3300 en 2500 meter te liggen. Het weerbeeld is uitermate vriendelijk. Het heersende hogedrukgebied zal alle storingen op afstand houden wat de zon vaak ruim baan biedt. De drukverschillen zijn echter gering waardoor er nauwelijks sprake zal zijn van wind. Tijdens nachtelijke afkoeling (op 1500 meter vriest het ruwweg 3 tot 8 graden)kan er gemakkelijk mist ontstaan die zich overdag niet overal even makkelijk zal laten verdrijven. Zoals bekend zijn de dalen en de wat lager gelegen gebieden het meest gevoelig voor mist en/of hochnebel.
Op de weerkaart de verwachte situatie vrijdagmiddag 12.00 UTC. Een krachtig hogedrukgebied boven het oosten van Europa zorgt voor hoge temperaturen en vrij zonnig weer op het continent. Een depressie zorgt voor zware regen- en onweersbuienop het westelijk deel van de Middellandse Zee.
De temperaturen liggen ruim boven het vriespunt, prikwaarden tussen de 5 en 10 graden, maar noordelijk van de Alpen zelfs rond of boven de 15 graden. Op een enkel plekje zou het zelfs eventjes 20 graden kunnen worden! Een anti-winters weertype, maar wel bij uitstek geschikt voor een lange wandeling of een terras. En de winter komt wel weer. Een blik op de weerkaarten voor de lange termijn laat zien dat een uitdiepende depressie op de oceaan begin volgende week koers zet richting de Britse Eilanden. Dit lagedrukgebied zuigt met hoge snelheid enorm veel vochtige en relatief warme oceaanlucht aan en voert deze Europa in. Er ontstaan intensieve neerslaggebieden die later op woensdag de Franse en Zuid-Zwitserse Alpen kunnen bereiken met neerslag. Daarbij zakt de sneeuwvalgrens naar rond de 1700 tot 2000 meter. Als het spoorboekje kloppend is te krijgen zal de Südstau ook donderdag voor flink wat neerslag in de Alpen kunnen zorgen. Kortom: de komende dagen genieten van rust, van zon en hoge temperaturen. Gaandeweg volgende week zet een volgend pak sneeuw koers richting het Alpengebied. (Apenweerbericht door Johan Kamphuis)
Meer weer op mijn ; Weersite
©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten