Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

vrijdag 28 oktober 2011

Anti-winterse luchtdrukverdeling, waar blijft de winter

Termen, Wallis, vrijdagochtend

map

Föhnwolken (lenticularis, lenswolken) boven de Walliser Alpen (maart 2009)

Het wil nog niet lukken met de winter. Na de plaagstootjes in september en oktober schakelde de atmosfeer telkens weer om op een zacht tot zeer zacht scenario. Ook na de sneeuwval die de zuidelijke Alpen een verse laag bezorgden van 10 tot 60 cm draaide de hoogtestroming terug naar zuid tot zuidwest en kon van winter geen sprake zijn. Sowieso is het op dit moment nergens koud, niet in de Alpen maar ook niet in Europa. Winters koud is het op dit moment op het noordelijk halfrond enkel in het noorden van Amerika (Eureka -25°C), het noordoosten van Siberië (Hatanga -23°C). Zelfs op Spitsbergen lagen vanmorgen de temperaturen net iets onder nul en ook in Scandinavië is het zeer zacht. Kijken we naar de Alpen dan is het ook nergens echt koud. Momenteel wat lichte en hier en daar matige stralingsvorst en ook op hoogte is het ronduit warm. Zo meldt het Jungfraujoch (3550m, CH) een temperatuur van -1.3°C, een temperatuur die ook in de zomer niet zou misstaan ! Ook de bekende "Kältelöcher" (koudegaten) komen niet verder dan matige vorst, Funtensee op de grens van Beieren-Oostenijk) vanmorgen enkel -8.7 °C. Kortom zacht en weinig winters !

Het zachte weer komt volledig op het conto van een totaal verkeerde, anti-winterse luchtdrukverdeling (kaart hierboven) waardoor de winter in Europa geen schijn van kans maakt. Zo zien we op de Atlantische Oceaan de komende dagen een complex lagedrukgebied liggen met als tegenhanger een machtig oost Europees hogedrukgebied. Tussen deze systemen staat een krachtige zuidelijke hoogtestroming die zeer zachte subtropische lucht vanuit de Azoren en het Middellandse zee gebied via west en centraal Europa tot aan de Noordkaap en het noorden van West Rusland transporteert. Het is echter niet alleen de van origine zeer zachte lucht die het kwik zo hoog opdrijft. Door de zuidelijke aanvoer hebben we in de Alpen tevens steeds weer te maken met een oplevende zuidföhn. Deze geeft het kwik in de klassieke Alpendalen en het Alpenvoorland aan de noordkant van de Alpenhoofdkam nog een extra zetje omhoog.


Typische föhnlucht, zgn "föhn-venster" boven de Alpen

Zo zien we de komende dagen in de Alpenlanden temperaturen tussen de 10°C en 18°C, daar waar hardnekkige mist en lage bewolking voorkomt wat lager. In de föhngebieden kan het kwik oplopen tot lokaal 20 °C. Op 2000 meter liggen de temperaturen tussen de 6 en 10 °C, de nulgradengrens lig boven de 3500 meter. Afgezien van mist en wat Hochnebel met een bovengrens van 700 tot 1200 meter is het zonnig, vooral in de bergen schijnt de zon de komende dagen uitbundig. Vandaag kunnen de westerse Alpen wat meer bewolking hebben van een depressie welke boven het Iberische Schiereiland en de Balearen ligt en vooral neerslag (regen) geeft aan de zuid Franse kust, de zuidelijk Franse Alpen en deels de Italiaanse Ligurische Alpen.


Maandgemiddelde aantal uren föhn, november in de herfst koploper (1995-2009)

Voorlopig zal er aan de bovengenoemde drukverdeling weinig veranderen. De zachte zuidelijke luchtstroming houdt de komende dagen aan en zal vanaf begin volgende week nog iets in kracht toenemen. Daarmee zien we vanaf maandag ook de zuidföhn weer opkomen. Tegen het midden van de volgende week krijgen we te maken met opkomende bewolking vanuit het zuidwesten en zuiden. Tot dan blijft het echter nog droog. Apropos zuidföhn; oktober en november zijn in de herfst de maanden met de meeste föhn dagen. Dus eigenlijk is het allemaal niet zo bijzonder. Daarnaast is het nog vroeg en de eerste echte sneeuw en kou (het zgn "Einschneien") zien we meestal zo rond half november plaats vinden. Overigens heb ik nog steeds goede hoop dat de atmosfeer tegen of rond het midden van de maand november uit een geheel ander vaatje gaat tappen. Eerste aanwijzingen zijn daarvoor op de kaarten al terug te vinden. Daarover de komende dagen meer.


Webcam Sulden (zuid Tirol) vanmorgen

Diegenen die de komende dagen hun favoriete (winter)sport willen gaan beoefenen zullen het voorlopig dus nog hogerop moeten zoeken. Vooral de hoger gelegen zuidelijke gletsjer-skigebieden hebben door de sneeuw van de afgelopen dagen deels prima omstandigheden en sneeuwcondities. Wat dacht u bijvoorbeeld van Sulden (National park Stilfserjoch, zuid Tirol) die dit weekend de "poorten" openen en daarmee het seizoen 2011-2011 officieel inluiden.

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter





©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: