Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 30 oktober 2011

Tot woensdag rustig onder hogedruk, daarna opkomende zuidföhn en neerslag.

Termen, zondagochtend

map

Prima weer vandaag in de Alpen; foto Stubaier gletsjer Tirol

Nog steeds zien we die oersaaie drukverdeling met lage druk op de Atlantische Oceaan en Hogedruk boven oost Europa. Tussen deze beide systemen liggen de Alpen in een soort niemandsland onder hogedruk invloed en een aanhoudende zuidelijke hoogtestroming. Dit staat, zoals we inmiddels weten, garant voor zacht weer. In de bergen veel zon, in de dalen en de lager gelegen gebieden deels hardnekkige mist en lage bewolking met een bovengrens die tot 1000 meter kan reiken. Vooral met het zonnetje erbij is het overal prima vertoeven



Satellietfoto 07h30; mooi te zien hoe de Alpen boven de mistvelden en laaghangende bewolking uitsteken

Door het droge en zachte weer worden de sneeuwcondities er in de Alpen niet beter op. Door de sneeuwval aan de zuidkant van de Alpen van afgelopen 25 en 26 oktober ligt er daar boven de 2500 meter (gletsjergebieden) veelal voldoende sneeuw en zijn de sneeuw en piste condities nog goed tot redelijk. Meer richting het dal en ook aan de noordkant en inner-alpine gebieden is het allemaal veel minder. Hier ligt weinig tot geen sneeuw en is het nog meest groen en bruin wat het landschap kenmerkt.


Nogmaals de Stubaier gletsjer met dalzicht; duidelijk mindere condities richting dal (vergelijk met beeld bovenaan)

Zoals al in de intro aangegeven verandert er tot het midden van de week maar bar weinig. Pas vanaf woensdag -donderdag zien we verschuivingen optreden v.w.b. de sturende druksystemen. Doordat het hoog zich wat naar het noordoosten terugtrekt kan de invloed van een Atlantisch lagedrukgebied zijn invloed richting (zuid)west Europa en de Alpen gaan uitbreiden. Door de toenemende drukverschillen krijgen we vanaf woensdag tevens weer te maken met een in kracht toenemende zuidföhn die aan de noordkant van de Alpen en in de föhngevoelig gebieden weer voor thermische hoogstandjes kan gaan zorgen.


Opkomende zuidföhn vanaf woensdag

Keerzijde van de medaille is de stuwing aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam (Südstau). Hier stuwt zich de zachte en vochtige lucht en en gaat neerslag vallen die deels weer intensief kan gaan uitpakken en wederom wateroverlast (modderlawines) kan gaan veroorzaken in de zuidelijke Alpen. Nu al wordt door de modellen lokaal veel neerslag (100mm) berekend met een vrij hoge sneeuwvalgrens van 2400 tot 1800 meter. De föhn en neerslag in het zuiden zullen zich vanaf woensdag langzaam van west naar oosten over de Alpen verplaatsen. Het zwaartepunt van de neerslag ligt vooral in de westelijke Alpen en met name dus aan de zuidkant. Doordat een bel koude lucht van het Atlantische laag "afsnoert" en boven de westelijke Middellandse zee als hoogtelaag een eigen leven gaat leiden en quasi stationair in het zeegebied van de Balearen blijft liggen zal het nog tot begin volgende week in de westelijke en zuidelijke Alpen slecht weer zijn met deels intensieve neerslag. Met het instromen van wat koudere lucht (of beter gezegd minder zachte lucht) kan de sneeuwvalgrens geleidelijk wat zakken. De oostelijke Alpen liggen veelal buiten het bereik van het slechte weer.


GFS volgend weekend; aanhoudende Südstau met aanhoudenden en intensieve neerslag aan de zuidkant van de Alpen

Samengevat kan er dus vanaf woensdag tot dinsdag volgende week aan de zuidkant van de Alpen veel neerslag gaan vallen. De hoger gelegen gebieden kunnen zicht wederom verheugen op veel sneeuw. De noordelijke en oostelijke gebieden zullen minder last hebben van de Middellandse Zee storing en het daarbij behorende slechte weer. Ofschoon de temperaturen geleidelijk wat zullen gaan zakken blijft het eerst (zeer)zacht. Bij dit alles moet nog opgemerkt worden dat we vanaf het weekeinde met een in detail complexe weersituatie te maken gaan krijgen. Zo laten de diverse modellen in detail kleine maar belangrijke verschillen zien. Zo simuleert bv. het Europese model ECMWF op termijn de instroom van duidelijk koudere lucht vanuit het westen dan het Amerikaanse model GFS. Ook de posities van de sturende drukgebieden en storingen vertonen qua ligging en timing verschillen die uiteindelijk bepalend kunnen worden voor het precieze verloop.


Kleine maar belangrijke verschillen op termijn; vergelijk GFS en ECMWF voor 9 november

Hoe dan ook, vanaf woensdag komt er in ieder geval wat beweging in de atmosfeer. Hoe het allemaal verder zal evolueren daarover de komende dagen meer. Ter afsluiting nog een prachtige foto van 23 oktober jl . Hoe mooi kan de winter zijn ?! Wie weet waar deze foto gemaakt werd mag het zeggen.

Fijne zondag en tot morgen.

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter





©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: