Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 20 november 2011

Gaat Azorenhoog roet in het eten gooien.

Termen maandagochtend,

map

Sneeuw voorlopig alleen op de gletsjers ?: foto Saas-Fee (Wallis, CH) 18 november met blik op de Allalin

Vrijdag en zaterdag konden we ons verheugen op een overgang naar een totaal ander weer welke m.i.v. het as. weekend zo moeten plaatsvinden. Gisteren zagen we al dat de neerslag werd teruggeschroefd voor mn Oostenrijk en zoals de kaarten er vandaag bij liggen gaat dit nu ook voor de rest van de Alpen gebeuren. Althans als het aan de operationele model output van vanmorgen ligt. Wat verder opvalt is dat de spreiding binnen de diverse andere zgn. ensemble berekeningen tamelijk groot is. Een teken voor de grote onzekerheid. Hieruit blijkt maar weer eens hoe tricky het is om betrouwbare prognoses, en met name prognoses m.b.t. neerslag , van meer meer dan een week in het vooruit te geven is. Hoe verder ?; straks meer over de onzekerheden en mogelijkheden.

Het afgelopen weekend hadden we (hoe kan het ook anders) te maken met hogedrukweer. Zon in de bergen en mist (Hochnebel) in de dalen bepaalden het weerbeeld. Daarbij was het minder mistig dan de afgelopen week. Ook lagen de temperaturen op een iets hoger niveau. Gisteren trok er vooral over de westelijke Alpen wat meer bewolking over. Vorst kwam enkel in de dalen en boven de 3000 meter voor. Mede door de zon en vrij droge lucht was het op de hoger gelegen skipistes (gletsjergebieden) prima vertoeven met over het algemeen goede sneeuwcondities. Koud werd het afgelopen nacht nergens, meest lagen de minima rond het vriespunt en de wat hoger gelegen dalen en bergtoppen hadden meest matige en hier en daar weer strenge vorst. Koudste plekjes op dit moment wederom het Kleine Matterhorn (3883m) in Wallis (CH) met -10.1°C en de Funtensee (1601m) in het Nationalpark Berchtesgaden (Beieren) met -11.9 °C. Voor de geïnteresseerden; Jakutsk (101m) Siberië gelijktijdig winterse -34.0°C en ook diepvries kou in het noorden van Amerika, koudste plekje aldaar op dit moment het weerstation in Northway (525m) Alaska met -42.2 °C.

Vandaag eenzelfde beeld als gisteren. Afgezien van wat overtrekkende bewolking zonnig in de bergen, deels hardnekkige mist in de dalen en het laagland. Nog steeds is het vrij zacht met temperaturen die algemeen uitkomen tussen de 2 en 9 graden en 9 a 13 graden op circa 1000 meter (boven de inversie) als ook in de zuidelijke Alpen. Het nulgraden niveau vinden we terug op circa 2500 meter. Ook de komende dagen zal in dit weerbeeld niet veel veranderen. De temperaturen moeten iets inleveren en de kans op mist en Hochnebel neemt weer wat toe. Interessant gaat het dan in het weekend worden.


Koud genoeg in het hoogebergte voor kusntsneeuwproduktie; webcam Belalp (Hochbiel, Wallis)

De komende dagen zien we de opbouw van hogedruk vanaf de Azoren, over centraal Europa tot Oost Europa (Yana). Hierdoor houden we eerst nog rustig en vrij zacht hogedrukweer. Vanaf vrijdag wordt het hogedrukbolwerk wat zwakker en depressie proberen aan de noordflank van het Azorenhoog een bres te slaan in de brug van hogedruk die over centraal Europa loopt. Vrijdag en zaterdag deden ons de modellen nog geloven dat dit zou gaan lukken. Koudere en ook vochtigere sneeuwlucht zou dan tot over de Alpen uitstromen en vooral op zondag het nodige aan neerslag en dus ook eindelijk sneeuw geven. Nadat dit scenario gisteren al werd afgezwakt is er vandaag nog maar nauwelijks wat van over. De oorzaak hiervoor moeten we zoeken in het hogedrukgebied bij de Azoren. In tegenstelling wat de voorgaande dagen nog werd gesimuleerd, zien we dat het hoog wat meer naar het oosten toe opschuift en daardoor meer invloed houdt op het weer in centraal Europa en de Alpen. Tevens worden de depressies (randstoringen) zo gedwongen om een wat noordelijkere route te nemen wat met name gevolgen zal hebben voor de neerslag en temperaturen.


ECMWF zaterdeag; het Azorenhoog ligt (komt ) te dichtbij en houdt invloed op Alpenweer

Deze ontwikkeling wordt vanmorgen zowel door het ECMWF als ook door het GFS berekend. Daarbij moet ik zeggen dat de spreiding t.a.v. de andere berekeningen, de zgn. ensemble berekeningen (ENS) behoorlijk groot is (grote onzekerheid) en het wat dat betreft nog alle kanten op kan. Wel moeten we constateren dat de kansen op neerslag en dus sneeuw voor het weekend drastisch zijn gedaald. Gezien de onzekerheden lijkt het me nu dan ook niet zinvol om verder in te gaan op neerslaghoeveelheden.De koudere lucht vanuit het noordwesten zal zondag wel de Alpen kunnen toucheren en vooral in de bergen wordt het dan eens tuk kouder. Het nulgradeniveau zakt tijdelijk tot 1400 meter. Evt. neerslag die gaat vallen zal vanaf circa 1000 meter in vaste vorm naar beneden komen. Maandag nadert vanuit het westen een warmtefront,de temperaturen gaan vooral in de bergen weer omhoog. Neerslag wordt daarop echter niet verwacht. Interessant gaat het dan weer worden vanaf dinsdag 29 november !

Het ECMWF berekent dat vanaf dinsdag de hogedruk boven centraal Europa als een kaartenhuis in elkaar stort. Tevens zien de opbouw van een nieuw hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan welke zich tot 1 december met zijn zwaartepunt tot over het midden van de Atlantische Oceaan terugtrekt en een verbinding lijkt aan te gaan met het Groenlandhoog. Lagedruk en steeds koudere lucht kunnen dan aan de oostflank van deze blokkade naar het zuiden afzakken. Dit zijn kaarten en ontwikkelingen waarvan de winter(sport)liefhebbers smullen. Gaat het dan vanaf woensdag volgende week eindelijk lukken met wellicht een winterse start "pünktlich" begin december of worden we weer blij gemaakt met een dode mus ? Het Amerikaanse model GFS is overigens het spoor vanaf dan volkomen bijster. De operationele run bevindt zich vanaf begin volgende week steeds bovenin de ensembles (warme uitschieter, dus deze maar even niet meenemen)


ECMWF met winterse aspiraties richting december....

Samengevat; deze week rustig en vrij zacht "Spätherbstwetter" met veel zon in de bergen en kans op hardnekkige mist in de dalen. Vanaf het weekend tijdelijk wat kouder maar wrs droog. Onzekere ontwikkelingen vanaf begin volgende week waarbij de kans op een heuse winterinval zeker niet uitgesloten is !

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter



©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: