Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 20 november 2011

Einde hogedrukgebied Yana nadert

Termen zondagochtend

map

Door het wat koudere weer en vooral ook de zeer lage luchtvochtigheid van de laatste dagen kon in de Alpen op de hogere pistes met productie van kunstsneeuw begonnen worden. Dit levert altijd weer aparte beelden op zoals ook te zien op de bovenstaande foto vanuit de Oostenrijkse Alpen in de omgeving Hochgurgl. Zelf ben ik geen voorstander van het inzetten van sneeuwkanonnen in een poging om een sfeertje van winter te creëren dan wel het skiën mogelijk te maken. Vooral niet op die plekken waar nog helemaal geen sneeuw voorhanden is. Mi moeten we dit hulpmiddel alleen inzetten op die plekken waar al sneeuw ligt en de sneeuwcondities minder zijn. Spaart ook een hoop geld en energie. Laten we dan ook hopen dat het vanaf het volgende weekeind voorbij is met het maken van sneeuwsporen op de groene en bruine berghellingen en de natuur zelf gaat zorgen voor een mooi sneeuwdek. Goede kans daarop, later daarover meer.


Nogmaals Hochgurgl; "gemengde gevoelens" met dit soort beelden

Hogedrukgebied Yana, vanmorgen met centrum boven de Oekraïne, bepaalt nog steeds het weer in grote delen van Europa als ook de Alpen. Onder invloed van een depressie (hoogtelaag) boven het noordwesten van Algerije stroomt vanuit het zuidwesten vooral over de westelijke Alpen tijdelijk wat minder droge lucht uit. De vochtige koude bodemlaag blijft intact. Het instromen van de wat vochtigere lucht heeft er voor gezorgd dat er vooral in de westelijke Alpen wat meer bewolking aanwezig is. Tevens zien we dat door de bewolking en de aanwezigheid van vochtigere lucht de temperaturen niet meer zo laag uitkwamen. Koudste plekjes (stralingsvorst) in de Alpen waren vanmorgen het Zwitserse St. Moritz (1820m) met -7.7°C op het vliegveld aldaar en het Oostenrijkse koudegat Funtensee (1601m) met -12.6 °C. Tegelijkertijd bedroeg de temperatuur in het weerstation op de Kleine Matterhorn (3838m) in Wallis (Zwitserland) -8.3 °C. Strenge vorst werd dus vrijwel nergens meer geregistreerd.


Satellietfoto Alpen vanmorgen; bewolking vooral boven de westelijke Alpen, mist vooral in het oosten van Oostenrijk en de Italiaanse Povlakte

De komende dagen blijven we onverminderd onder invloed van hogedruk welke zich zelfs weer wat versterkt doordat het Azorenhoog een alliantie aangaat met het oost Europese hoog. Op de kaarten zien we vanaf dinsdag hogedruk vanaf de Azoren, via centraal Europa, tot over West Rusland. Tot vrijdag zal de hogedruk nog het weer in de Alpen beïnvloeden, daarna lijken depressies met hun storingen een serieuze aanval te gaan inzetten en krijgen we met heel ander weer te maken.

Ofschoon m.b.t. tot details nog niet alles in kannen en kruiken is zijn zowel het Amerikaanse model GFS als ook het Europese model ECMWF het er over eens dat vanaf vrijdag storingen met neerslag vanuit het westen het Europese vasteland optrekken en ook het weer in de Alpen zullen gaan beïnvloeden. Verantwoordelijk voor de weersverandering is een actieve depressie welke zaterdag met de kern boven IJsland ligt. Twee randstoringen (depressies) behorende bij de "moeder"depressie boven IJsland trekken met een krachtige (noord)westelijke via Engeland de Noordzee op. Een koufront behorende bij de eerste randstoring zal vrijdagavond of in de nacht op zaterdag met koudere en vochtiger lucht de Alpen aandoen. Een tweede nog actievere randstoring (kerndruk gevallen tot 980 hPA) volgt snel en ligt zaterdagavond alweer boven de Noordzee. Het koufront met neerslag behorende bij deze depressie zal in de nacht van zaterdag op zondag de Alpen bereiken.

GFS vrijdagavond; koudere (groen) en vochtigere lucht nadert de Alpen

Vrijdagnamiddag en avond neemt vanuit het noordwesten en westen de bewolking snel toe en later op de avond gaat het regenen en boven de 1000 meter sneeuwen. Omdat vooral naar het oosten toe de hogedruk nog tegengas geeft lijkt de meeste neerslag behorende bij het eerste koufront voor de westelijke (Franse) Alpen bestemd. Zaterdag overdag neemt de neerslag van west naar oost weer af. Na een korte pauze neemt zaterdagmiddag de bewolking opnieuw toe en op passage van het koufront volgt opnieuw regen en boven de circa 1000 meter sneeuw. Deze neerslag zal dan ook Oostenrijkse Alpen bereiken. De hoeveelheden neerslag die in het weekend gaan vallen zijn tov gisteren wat teruggerekend. Zo berekende het ECMWF lokaal gisteren nog 45 mm voor delen van de Franse en Oostenrijkse Alpen. Vandaag is dat mn voor Oostenrijk teruggeschroefd naar 15 tot 25 mm, in de westelijke Alpen is lokaal nog 45 mm mogelijk. Omgerekend in sneeuw moet dat toch zo'n 20 tot 60 cm kunnen gaan opleveren en met gunstige Stau effecten wellicht nog meer.


Zoveel sneeuw als op bovenstaande foto van de Bettmeralp (Wallis) zal er dit weekend niet vallen, het groen en bruin zal echter moeten wijken voor wit. (eindelijk) !

Helaas kunnen we ivm de lange verwachtingstermijn nog geen gedetailleerde neerslag(sneeuw)kaarten plaatsen, de komenden dagen gaat dit echter zeker lukken. De ontwikkelingen na het volgende weekend zijn onzeker. De modellen komen met verschillende oplossingen v.w.b. de posities van de sturende en weerbepalende druksystemen. Een overgang naar opnieuw hogedruk lijkt echter niet waarschijnlijk.

Samengevat; Tot vrijdag nog rustig herfstweer, daarna overgang naar een onbestendig en kouder weertype met vooral op zondag neerslag. Boven de 800 tot 1000 meter sneeuwval.

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter



©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: