Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

vrijdag 18 november 2011

Toenemende sneeuwkansen Alpen

Termen zaterdagochtend,

map

Prima wintersportcondities gisteren in Saas-Fee (Zwitserland, Wallis)

Nog steeds hebben de weermodellen de grootste moeite met het precies in kaart brengen van de ontwikkelingen op de middellange en lange termijn. Zo zagen we de afgelopen dagen steeds weer andere oplossingen t.a.v. de benadering van opkomende storingen. Gisteren waren er al aanwijzingen die erop duiden dat het hogedrukbolwerk deukjes gaat oplopen en vandaag wordt dit bevestigd. Vooral het Europese model komt vanmorgen met hoopvolle kaarten. Het Amerikaanse model liet die gisteren ook al doorschemeren maar is vandaag weer een stuk terughoudender. Al met al lijkt het er toch op dat de depressies vanuit het noordwesten langzaam maar zeker gaan doordrukken. Verderop meer over deze interessante ontwikkelingen.

Afgelopen nacht vroor het in de Alpendalen weer licht tot matig, in de hoger gelegen beschutte Alpendalen ook streng. Tussen de 800 en 1200 meter bleef het zachter met temperaturen rond het vriespunt. Vanaf 1600 meter dan weer meest lichte vorst tot circa -10°C op 4000 meter hoogte. Koudste plek op dit moment het weerstation "Solvayhütte" op 4004 meter en "Buffalora" op de Ofenpass op 1904 meter beide met "frisse" -10.5°C, in Oostenrijk resp Zuid Duitsland gaat vanmorgen de Funtensee aan de leiding met - 14.5 °C. Voor de echte vrieskou moeten we dus of in de (hogere)dalen zijn of in het hoogebergte. Ook overdag zien we een dergelijk temperatuurverloop; koud in de dalen en boven de 2500 meter, daartussen een brede laag met hogere, positieve temperaturen. Typisch hogedrukweer dus met inversie. De bovengrens van de inversie reikt tot 600 a 1000 meter, dit is tevens de bovengrens van de bewolking (Hochnebel). Onder de bewolking is het kil en grauw, daarboven schijnt de zon volop en is het een heel stuk zachter. Dit weekeinde en ook begin volgende week zal er in dit weerbeeld weinig verandering. Afgezien wat overtrekkende wolkenvelden schijnt de zon volop. Na een koude start van de dag kan met ondersteuning van de zon het kwik overdag stijgen tot 8 a 12 graden, in de mist en onder de Hochnebel wordt het slechts graad of 2 a 3. Het nulgradenniveau ligt de komende dagen rond de 2500 meter. De wind is meest zwak tot matig bij voorkeur uit noordoostelijke tot zuidelijke richtingen.


Mist in de dalen; webcam Kneifelspitze, Bergtesgaden (1189m)

Zoals gezegd verandert er de komende dagen (nog) niet veel. Nog steeds bepaalt hogedruk het weer in grote delen van Europa en de Alpen. Kijken we naar het ECMWF dan zien we vandaag en ook morgen het hoog (kerndruk 1025 hPa) met centrum boven Tsjechië liggen. Vanaf maandag verplaatst het zwaartepunt zich naar Wit Rusland en woensdag vinden we het terug boven west Rusland. Tegelijkertijd wordt er dan een verbinding gemaakt met het Azorenhoog en zo zien we vanaf woensdag hogedruk vanaf de Azoren, via centraal Europa, tot over West Rusland. De as van het hogedrukgebied bevindt zich woensdag ten noorden van de Alpen (oostelijke stroming) en verplaatst zich tot vrijdag ten zuiden daarvan (westelijke stroming). Tevens zien we vrijdag een actieve depressie ten noorden van Schotland op de kaarten verschijnen. Volgens de laatste "Stand der Dinger" zullen de fronten behorende bij deze depressie in het weekend voor sneeuw in de Alpen gaan zorgen.


ECMWF vrijd. 25 november; gaat het depressies vanaf volgend weekend dan toch lukken ?

De operationele run (oper) van het Amerikaanse model GFS kwam gisteren ook al met hoopvolle kaarten op de proppen. Ook hier proberen depressies om via de noordoostflank van het Azorenhoog een bres te slaan in de verbinding met het Ruslandhoog. De storingen met neerslag zouden zich vlgs dit model vervolgens tot over de Alpen kunnen uitbreiden. Met het instromen van koudere lucht uit het noordwesten zou er dan tot onder de 1000 meter op uitgebreide schaal sneeuw vallen. Vooral de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen zouden kunnen zich dan met de noordwestelijk aanstroming verheugen op een echte Nordstau met een dik pak sneeuw. Maar helaas, zoals we de laatste tijd al zo vaak zagen werd gisteravond dit winterse scenario weer teruggedraaid. De actuele hoofdrun van vanmorgen komt met een afgezwakte variant. Wellicht dat er vrijdag met het doortrekken van een (zwakke) storing wat neerslag in de noordelijke Alpen gaat vallen. Omdat de koudere lucht vlgs dit scenario ten noorden van de Alpen blijft liggen ligt de sneeuwvalgrens wat hoger. Sneeuw gaat vallen vanaf 800 tot 1200 meter, laagste waarde voor Oostenrijk. Op grotere neerslag hoeveelheden hoeven we echter dan niet te rekenen.

Tenslotte is er nog de variant met een vanaf de Atlantische Oceaan afgesnoerd hoogtelaag. Volgens GFS trekt het hoogtelaag via het zuidwesten van het Iberische Schiereiland richting het noordwesten van Afrika. Maandag zien we het terug met zijn centrum boven Algerije. Een tweede hoogtelaag volgt een vrijwel identiek koers en wordt as. woensdag met centrum ten zuidwesten van de Balearen verwacht. Neerslag valt hierdoor met name in het westelijke Middellandse Zeegebied, de (zuid)westelijke Alpen blijven echter buiten bereik van de neerslag. In de Pyreneeën gaat boven de circa 2000 meter een dik pak sneeuw vallen. ECMWF komt met een soortgelijke ontwikkeling.


ECMWF dinsdag 29 november; het is gelukt, koude sneeuwlucht tot over de Alpen

Winters ECMWF;
Al met al zien we geleidelijk toch veranderingen ontstaan die wellicht een einde gaan maken aan de hegemonie van hogedruk boven grote delen van Europa. Vooral de benadering van GFS en het meegaan in deze ontwikkeling van het ECMWF stemmen hoopvol. Mocht het zo gaan zoals ECMWF vanmorgen simuleert en wellicht GFS vandaag of morgen ook weer terugvalt op dit scenario, dan kon het roer wel eens definitief omgaan. De grote sneeuwdump zal nog niet dit weekend gaan plaatsvinden maar al met al kan er toch sneeuw van betekenis gaan vallen in de Alpen. Zo berekent ECMWF hoeveelheden tussen de 10 en 45 mm van zaterdag tot dinsdag. Gezien de nog lange termijn moeten we nog een slag om de arm houden, dit geldt met name voor de neerslagverwachtingen. Al met al toch prachtige ontwikkelingen. Laten we hopen dat de modellen op deze trend voort zullen borduren en we eindelijk een overgang gaan krijgen naar winters weer met (veel)sneeuw. Daarover de komende dagen meer. Ciao en fijn weekend.

Korte update 20h30
Inmiddels zijn de avondmodellen binnen en deze doen ons hoopvol stemmen v.w.b. een weersomslag tegen het einde van de volgende week. Daarmee wordt de trend welke gisteren al
twijfelachtig werd ingezet vastgehouden. Aan het einde van de volgende week nadert een frontaal systeem (koufront) de Alpen. Met een noordwestelijke hoogtestroming stroomt zaterdag een eerste portie maritiem polaire lucht over de Alpen uit en gaat zaterdag en zondag op uitgebreide schaal neerslag geven. GFS is qua timing iets sneller en laat de koudere lucht vrijdagavond al binnenstromen. Ook de tot dusver zeer droge noord en noordwest Alpen kunnen zich dan op neerslag van betekenis gaan verheugen. Maandag nadert een warmtefront en komen we (tijdelijk) in wat minder koude lucht terecht. Of het warmtefront ook nog sneeuw zal gaan opleveren is gezien de lange termijn nog onzeker. Ook in het verder verloop lijkt het erop dat de Alpen met een meest westelijke hoogtestroming te maken zullen krijgen. Storingen zullen periodiek voor sneeuwval gaan zorgen. Laten we hopen dat deze trend ook morgen en de komende dagen wordt vastgehouden. Morgenochtend een volgend uitgebreid Alpenweerbericht.


Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter



©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: