Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

donderdag 17 november 2011

Neerslag(sneeuw) tekort door La Niña ?!

Termen vrijdagochtend,

map

Foto Hochgurgl (Oostenrijk); sneeuwkanonnen in actie

Een maand geleden viel in delen van mn de centrale Alpen veel sneeuw. Zo lag er bv in het Zwitserse Graubünden een laag van 50 cm en lokaal viel er zelfs sneeuw tot 400 meter hoogte. Daarna was het vooral de zuidföhn welke het weerbeeld aan de noordkant van de Alpen bepaalde. Samen met het navolgende zachte Martini-zomerweer smolt de oktobersneeuw weer helemaal weg. Enkel de hoger gelegen gletsjergebieden hebben momenteel voldoende sneeuw. (Harde) sneeuw en deels ijzige pistes, al dan niet afgewisseld met kunstsneeuw, zorgen voor matige tot goede condities op de pistes. De zuidkant van de Alpen konden van 3 tot 7 november profiteren van aanhoudende Südstau, lokaal viel er toen de 2500 a 2700 meter 100 tot 200cm sneeuw, lokaal werd er zelfs 250cm sneeuw gehaald. Momenteel ligt er aan de zuidkant boven de 2500 meter 50 tot 130 cm sneeuw en zijn de condities vooral op de hogere pistes goed. Sindsdien heeft ook de zuidkant van de Alpen te maken met droog hogedruk weer. Vooreerst verandert er niet veel aan het weerbeeld.


Prima sneeuwcondities ana de zuidkant van de Alpen; webcam Gran Paradiso (4.061m), Valsavaranche (Aosta)

Een krachtig hogedrukgebied ligt vandaag met zijn kern iets ten oosten van Oostenrijk. Een ander hoog ligt met kern westelijk van de Azoren. Tussen beide systemen zien we een lagedrukgebied (hoogtetrog)welke zich vanaf IJsland via het zeegebied ten westen van Engeland tot aan het zeegebied ten westen van Portugal en het Iberische Schiereiland uitstrekt. De neerslag welke bij de frontale storingen van de Atlantische hoogtetrog behoren zullen vandaag vooral Portugal neerslag van betekenis gaan opleveren, in het weekeinde ook de rest van het Iberische Schiereiland. Lokaal kan daar erg veel neerslag gaan vallen. De Pyreneeën krijgen boven de 1800 tot 2000 meter een dik pak sneeuw, lokaal verwacht ik daar tussen de 50 en 100 cm in de komende 5 tot 6 dagen.

Helaas kunnen de storingen met hun neerslag (sneeuw) de Alpen niet bereiken en daarmee houdt het droge weer aan. De noord en noordwestkant van de Alpenhoofdkam hebben sinds 19 oktober geen neerslag van betekenis meer gehad en in de gebieden oostelijk van de rivier de Reuss is sinds begin van deze maand geen druppel regen of vlok sneeuw meer gevallen. Niet alleen de droogte is opvallend, ook de hoge temperaturen werden tot ergernis. Tot nu toe liggen deze 4 tot 7 °C boven het langjarig gemiddelde en liggen zelfs hoger dan de tnt recordwarme november van het jaar 1994. Ofschoon de maand pas halverwege is lijkt het waarschijnlijk dat november 2011 in de noordelijke Alpendalen en in het hooggebergte als warmste maand sinds begin van de officiële metingen de geschiedenisboeken in zal gaan.


Martini-zomer; 17 november 2011 Rheintal

Het kan ook anders in november; Zo zag het er in het jaar 2007 allemaal veel beter uit. Zo viel er toen rond het midden van de maand tot in het Alpenvoorland(laagland) een dik pak sneeuw. Het Zwitserse St Gallen registreerde 30 cm en de de (centrale)Alpen viel maar liefst 235 cm sneeuw (Glaneralpen). In schril contrast daarmee het jaar 1993, toen viel de eerst sneeuw (sneeuwdek) in het laagland pas op de 20 februari en in 1987 moest bv Davos wachten tot de 16e november voordat het er wit werd.

St Gallen (Zwitserland) medio november 2007

Terug naar de realiteit; Zoals gezegd verandert er voorlopig niet veel. Ofschoon de modellen (GFS) telkens weer met oprukkende fronten en neerslag voor de dag komen wordt het in een volgende uitdraai allemaal weer net zo snel teruggedraaid. Dit welles-nietes spelletje zullen we ook de komende dagen steeds weer terugzien. Vanaf het midden van volgende week lijken de neerslagkansen vooral in het zuiden wat toe te gaan nemen door depressie activiteit in het Middellandse Zee gebied, met een echte winterinval heeft dit echter ook dan niets te maken. Op de langere termijn ziet het er vandaag echter een stuk beter uit vwb de neerslag. Het lijkt erop dat de depressies toch steeds meer door weten te drukken en terrein gaan winnen. Zowel het ECMWF als ook het GFS komen met interessante oplossingen vanaf het midden van de volgende week en wellicht gaan we dan toch neerslag van betekenis krijgen. Of daarmee ook een einde komt aan de droogte staat nog volledig open.

De kans is aannemelijk dat ook in december hogedruk het (centraal)Europese weer zal domineren. Oorzaak hiervoor is een opnieuw sterk opleven van het "koude zusje" van "El-Nino", "La Niña" genaamd. Aangezien er over het Alpenweer momenteel weinig tot niets interessants te vermelden valt wil ik in dit Alpenweerpraatje van de gelegenheid gebruik maken en iets dieper op het fenomeen "La Niña" en de (mogelijke) gevolgen op (Alpen)weer ingaan. Geïnteresseerden vanaf hier verder lezen;

La Niña kenmerkt zich door een daling van de watertemperatuur in de Stille Oceaan (Pacific) voor de kust van Zuid-Amerika, tegelijkertijd stijgt de watertemperatuur in de westelijke Stille Oceaan met alle gevolgen van dien. Zo onderdrukt het koudere water de convectie in de centrale Stille Oceaan, de onweders blijven uit met catastrofale droogtein zuid en ook noord Amerika. Daartegenover staat dat de convectie boven de westelijke Stille Oceaan door de hoge watertemperaturen sterk opleeft met als gevolg de hevige overstromingen in het Oosten van Australië (Queensland). Ander effect veroorzaakt door La Nina is het verschuiven van de kraamkamer van Cyclonen richting het westen (Australië en Indochina). Cat4 Cycloon YASI was hiervan een goed voorbeeld. Hier kan men, en dat weten de mensen in deze gebieden maar al te goed, de klok erop gelijk zetten. El Nino betekent droogte in de gebieden van de westelijke Stille Oceaan, La Niña "land onder". In april leek het er nog op dat La Niña zich zou normaliseren, dit gebeurde vervolgens ook tot september. Sindsdien slaat de wijzer echter weer naar de andere (koude) kant uit en zien we dat de watertemperaturen ten westen Peru gedeeltelijk weer tot meer dan 1 °C gedaald zijn. De prognoses van zowel het NCEP als ook ECMWF voor de komende zomer (bij ons winter) zijn pessimistisch; het zal opnieuw tot een La Niña seizoen komen, echter niet zo uitgesproken als het afgelopen jaar. (modelkaart hieronder)

Ofschoon de klimaatmodellen met hun verwachtingen voor Europa hier zeer ambivalent op reageren en het niet precies duidelijk is welke invloeden La Niña op het Europese weer heeft, lijkt het toch aannemelijk dat de atmosfeer boven centraal Europa neigt naar een (opnieuw) geblokkeerd stromingspatroon voor de rest van november en wrs ook december. Eigenlijk is dit precies ook in lijn met hetgeen ons de weermodellen steeds weer voorschotelen nl; continentale hogedruk. Continentale hogedruk in december betekent echter ook bijna automatisch beneden normale (bodem)temperaturen, echte wintergevoelens zullen echter door het uitblijven van sneeuw van betekenis niet bepaald de kop opsteken. Laten we hopen dat La Niña het Europese weer niet teveel zal "blokkeren" en we in december weer aan de goede kant van de sturende druksystemen terecht gaan komen en naast kou ook storingen met sneeuw de Alpen kunnen bereiken.

Samengevat; Voorlopig nog weinig verandering. Het is en blijft zonnig met in de dalen kans op hardnekkige mist. Volgende week vooral in het zuiden en westen waar meer bewolking maar vooralsnog geen of weinig neerslag. De temperaturen zullen geleidelijk wat zakken en vooral in de gebieden met mist of laaghangende bewolking is het koud. Met een nulgradennivo rond de 3000 meter is het echter ook de komende dagen nog steeds veel te zacht. Vanaf het midden van de volgende week nemen de neerslagkansen verder toe en gaan de temperaturen wat verder naar beneden met een sneeuwvalgrens die tegen het einde van de week rond de 1000 meter komt te liggen.

Tot zover, morgen meer Alpenweer en dan hopelijk weer met (meer) sneeuw op de kaarten. Discussies, vragen, op of aanmerkingen via >> Facebook
Fijne dag en ciao vanuit Oberwallis (onbewolkt, 0 °C)

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter



©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl


Geen opmerkingen: