Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

woensdag 16 november 2011

Koud in de dalen, zacht in de bergen

Termen woensdagochtend,

map

Goede (sneeuw)condities en veel zon op de hoger gelegen gletsjer skigebieden; foto Dachsteingletsjer Oostenrijk

Het begint zo langzamerhand een eentonig verhaal te worden; hogedruk wat de klok slaat en ook de komende dagen zal hierin nauwelijks wat veranderen. Wie in de Alpen sneeuw zoekt zal ten zuiden van de Alpenhoofdkam boven de circa 2500 meter slagen of op de hoger gelegen gletsjerskigebieden. Elders is het kommer en kwel, daarin zal ook de komende week niets veranderen. Schrale troost is dat de temperaturen niet meer op zo'n hoog niveau liggen en de sneeuwkanonnen hun werk kunnen gaan oppakken. Niet alleen de wat lagere temperaturen zijn nodig voor het produceren van kunstsneeuw (gemiddelde temperatuur van -3 °C is een must) ook de luchtvochtigheid speelt een belangrijke rol. Hoe droger de lucht hoe beter. De luchtvochtigheid kunnen we o.a. aflezen aan het zgn. dauwpunt. In koude droge lucht zal deze lager liggen dan de luchttemperatuur waardoor het smelten wordt tegengegaan. Zo is het mogelijk dat ondanks positieve luchttemperaturen van bv 13 °C sneeuw niet smelt. Belangrijk voor sneeuw zijn dus vooral negatieve dauwpunten. Algemeen geldt; vochtige lucht is slecht voor sneeuw en ook voor de (kunst)sneeuw productie.


Kunstsneeuwproduktie gletsjergebied van de Kitzsteinhorn (Oostenrijk)

Vanmorgen zagen we op de meeste plaatsen in de Alpen weer lichte tot matige vorst. In enkele hooggelegen dalen werd lokaal weer strenge vorst geregistreerd. Koudste plekjes waren vanmorgen het vliegveld van St Moritz (-10.1°C, La Brévine -11.6 en wederom het koudegat "Funtensee" waar het kwik eveneens tot -12°C onderuit ging. We zullen deze namen wanneer het gaat om diepvrieskou nog vaker tegenkomen de komende tijd. Zoals zo vaak in een hogedrukgebied is het met toename van de hoogte warmer (immers, de lucht daalt in een hogedrukgebied en warmt zicht daarbij op). Zo zien we actueel op het Kleine Matterhorn (3880m) een temperatuur van -0.2 °C, een temperatuur die ook in de zomer niet zou misstaan. Het dauwpunt is tegelijkertijd -25 °C, dus vooral in de hoogte gortdroge lucht.

Kenmerkend ook voor hogedruk is de mist en Hochnebel welke zich vormt en deels hardnekkig blijft liggen. Dit fenomeen wordt wederom veroorzaakt doordat in de steeds langer wordende nachten en door de steeds zwakker wordende zon de lucht in de onderste laag van de atmosfeer vanaf de grond steeds verder afkoelt en vochtiger wordt. Doordat er weinig stroming (wind) voorhanden is blijft de ontstane mist en -of Hochnebel soms de hele dag hardnekkig liggen. Voorkeur daarbij voor gebieden met grote wateroppervlaktes en -de lager gelegen gebieden.

Satellietfoto vanmorgen; uitgestrekte mistvelden (let oa ook op de mist in de Italiaanse Povlakte). Mooi te zien hoe de Alpen, Jura, Vogezen en het Zwarte Woud boven de mist uitsteken

Zoals gezegd, veranderen doet er ook de komende 7 dagen nauwelijks iets, hogedruk zal ons weerbeeld bepalen en depressies lukt het maar niet om er tegen op te boksen. Wanneer we de modeloutput van vanmorgen bekijken dan zien we nog steeds de totaal geblokkeerde circulatie boven vrijwel geheel Europa. Neerslag hoeven we dan ook tot medio volgende week niet te verwachten. Ook de diverse zgn ensemble berekeningen laten weinig tot geen neerslag zien. Dit geldt zowel voor het Europese model ECMWF als ook voor het Amerikaanse model GFS.

Neerslag komende 7 dagen vlgs het model WRF, Europa onder invloed van hogedruk gortdroog (cirkel)

Het wachten is op een doorbraak van de depressies met hun fronten. Lichtpuntje is dat het GFS met zo'n doorbraak komt vanaf midden volgende week. Zo zien we woensdag een actieve depressie van het noorden van Engeland de Noordzee optrekken. Vanuit de hoogtetrog snoert zich vervolgens een portie koude lucht hoger in de atmosfeer af, welke op vrijdag als hoogtelaag boven Italië wordt berekend.


GFS met de doorbraak ? Mooie "sneeuwkaarten" en winterse opties vanaf midden volgende week

Deze ontwikkeling zou garant moeten staan voor sneeuw van betekenis, vooral op donderdag zou dan in de Nordstau van de Alpen (jawel Nordstau) tot in de dalen sneeuw van betekenis kunnen gaan vallen. Zoals gezegd, voorlopig houden we het maar bij een lichtpuntje. (maar wat zou het heerlijk zijn als we eindelijk eens wat dynamiek en vooral ook sneeuw gaan krijgen).
Morgen meer Alpenweer en hopelijk dan een "winters "vervolg !
Fijne dag en ciao vanuit een zonnig Oberwallis.

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter



©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: