Termen dinsdagochtend,
Welhaast perfecte condities op de hogere gletsjerskigebieden; foto Hochgurgl (Wurmkogl) Sölden (Oostenrijk)
Martini-zomer (Martini-Sommer) behoort tot de zgn. meteorologische singulariteiten. Het is de benaming in Zwitserland en zuid Duitsland voor een typische mooiweer periode tegen het einde van de eerste november decade welke wordt veroorzaakt door stabiele periodes met hogedruk. Ook in het jaar 2006 hadden we te maken met een verlate Martini-zomer welke rond de 14 november begon en tot het einde van die maand zou duren. Zoals het er nu naar uitziet gaat november 2011 dit nog eens dik overdoen.
Vandaag zien we het alom bekende hogedrukgebied met centrum boven zuid Zweden liggen. De komende dagen verschuift het langzaam met zijn zwaartepunt naar het oosten van Europa maar zal ook dan nog steeds het Alpenweer bepalen. Het droge weer met veel zon in de bergen en kans op hardnekkige mist in de dalen en het laagland blijft ons dan ook behouden. Daarmee houdt ook de droogte en sneeuwarmoede in grote delen van de Alpen aan. Kijk ik bijvoorbeeld naar de neerslagkaarten van het Europese model dan blijft het overal de komende 8 dagen droog. Daarna bestaat er een toenemende kans dat de westelijke en zuidelijke Alpen neerslag gaan krijgen onder invloed van een depressie die vanaf de Atlantische hoogtetrog afsnoert naar, jawel, opnieuw de westelijke Middellandse Zee. Het GFS komt al wat eerder met neerslagkansen (hadden we dat al niet eerder gezien ?). Volgens dit model kunnen de westelijke Franse Alpen (Val Thorens, la Grave, Risoul) vanaf zaterdag wat neerslag verwachten. Mocht het inderdaad zover komen dan zal dit echter alleen sneeuw ( 10 tot 20 cm) opleveren boven de 1800 a 2000 meter omdat we met vrij hoge temperaturen te maken hebben.
GFS; toch wat sneeuw voor de westelijke Alpen vanaf zaterdag ?
Gezien echter de behaalde resultaten in het verleden (laatste week) ga ik er dit keer maar vanuit dat de neerslag zoals GFS die simuleert ook dit keer de Alpen niet zal bereiken (kan het alleen maar meevallen). Willen we echt sneeuw van betekenis gaan krijgen in grote delen van de Alpen met daarbij temperaturen die tenminste op een voor de tijd van het jaar normaal niveau liggen, dan zal de atmosfeer toch uit een ander vaatje moeten gaan tappen. In één van mijn vorige weerpraatjes heb ik hierover al eens geschreven. Wanneer we de langere termijnkaarten erbij pakken dan zien we eigenlijk steeds weer hetzelfde patroon; hogedruk vanaf de Azoren welke zich via centraal Europa verbindt met het hogedrukgebied boven oost Europa. Depressies vinden we terug ten zuiden van Groenland en in het zeegebied bij IJsland als ook ten noordoosten van Scandinavië. De Atlantische depressies proberen steeds weer om het bolwerk van hogedruk te slopen maar tot op heden dus zonder resultaat. De fronten verpieteren nog voordat ze goed en wel het Europese vasteland hebben bereikt.
"Zomerse" temperaturen op de gletsjer in Hochgurgl Sölden (Oostenrijk)
Het as.weekend staat dus een volgende poging op het weerprogramma wanneer een nieuw (zwakke)hoogtelaag de brug van hogedruk probeert te klieven en een aparte depressie boven de Golf van Lion dus mogelijk wat neerslag in de westelijke Alpen gaat opleveren. Daarna worden de krachten opnieuw gebundeld om tegen het midden van de volgende week opnieuw een aanval uit te voeren. Deze aanval kon weleens meer vruchten gaan afwerpen en gaan zorgen voor een verandering in het heersende vastgeroeste weerpatroon. Of het zal gaan leiden tot een overgang naar winterweer (eindelijk) met sneeuw in de Alpen is natuurlijk allemaal nog erg onzeker. Al met al heb ik echter goede hoop dat de operatie "sloop het hoog" volgende week definitief zal gaan plaatsvinden.
ECMWF vrijdag 25 november; depressie doorklieven het Europese hogedrukbolwerk, kouder met sneeuw in de Alpen
Voorlopig dus eerst nog maar genieten van het mooie en vooral ook zachte herfstweer in de bergen. Ook afgelopen was het niet echt koud in de Alpen. Het koudst werd het door de stralingsvorst in de (hoger) gelegen dalen van Zwitserland en Oostenrijk. Hier werd opnieuw matige en lokaal ook strenge vorst geregistreerd. Koudste plekje vanmorgen opnieuw de Funtensee. In de bergen zoals gezegd ook vandaag weer prima vertoeven met temperaturen die tot circa 10 °C oplopen. In de zon, zonder wind en met de ogen dicht waan je je wellicht in de zomer. Tot zover, meer weer morgen (overigens morgen iets later in de ochtend dan gewend) Fijne dag en groeten vanuit Oberwallis
Meer weer op mijn ; Weersite
©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl
1 opmerking:
Jammer dat het zo'n lekkere najaar is.. Maar natuurlijk niet echt abnormaal! Sneeuw valt vaak toch pas in December?
Jammer voor diegene die al geboekt hebben voor een seizoensopening! Ben van mening dat deze sowieso later moeten zijn.. Wat jullie?
http://www.wintersportgebiedentop10.nl/seizoensopeningen-te-vroeg/
Een reactie posten