Termen vrijdagochtend
Foto archief; sneeuw maart 2009 Rosswald (Wallis)
Langzaam maar zeker tekent zich bij de toonaangevende weermodellen een trend af die ons hoopvol doen stemmen met betrekking tot een ander weertype. Zowel het GFS als ook het ECMWF zijn het in grote lijnen daarover eens. Ofschoon er in detail en timing verschillen zijn lijkt toch één ding duidelijk; het Europese hogedrukbolwerk wat ons al weken droog en zacht weer heeft gebracht moet capituleren en depressies gaan het regime bepalen. Daarmee lijkt tevens een einde te gaan komen aan de al weken heersende droogte en sneeuwarmoede in de Alpen; nog is het echter niet zo ver. Verderop meer over de verandering en de te verwachte sneeuw in de Alpen !
Nog steeds zien we op de weerkaarten de alom vertrouwde luchtdrukverdeling; hogedruk vanaf de Azoren over west en centraal Europa tot over oost Europa en west Rusland. Depressies met bij behorende storingen en neerslag worden nog steeds naar het noorden dan wel het zuiden afgebogen.Terwijl west en centraal Europa met extreme droogte te maken hebben komt de neerslag in gebieden rondom de Middellandse Zee met bakken uit de lucht. In de Stau van de Noorse bergen valt eveneens erg veel neerslag, echter hier meer en meer in de vorm van sneeuw. De komende dagen wordt er met name in het zuidwesten van Noorwegen erg veel neerslag verwacht, berekeningen gaan uit van meer dan 200 mm! Neerslag staat voor de Alpen de komende dagen (nog) niet op weermenu.
Nog net koud genoeg voor kunstsneeuw, webcam Jochbahn Schöneben (2350m, CH) vanmorgen
Door afwezigheid van een sneeuwdek ook vanmorgen nergens echt koud in de Alpendalen. Op dit moment vriest het er meest licht tot matig en een enkel hoger gelegen dal kon nog net strenge vorst registreren. Koudste plekje op dit moment het Oostenrijkse St Michael (1094m) waar het -10.7 °C vriest. Vandaag opnieuw rustig herfstweer. De koud en deels hardnekkige mist hangt in de dalen alwaar het kwik maar met moeite tot boven nul komt. In de bergen volop zon met temperaturen die oplopen tot 6 a 11 °C. Een zwak koufront zal morgen vooral aan de noordkant van de Alpen wat meer bewolking geven, neerslag wordt echter niet verwacht ofschoon een enkele spat regen of vlok sneeuw aan de noordkant niet geheel is uitgesloten. Vooral in de bergen gaan de temperaturen tijdelijk terug. Zondag nadert onder invloed van volgende hogedrukimpulsen alweer een portie zachtere lucht de Alpen. Hogedruk en zachte lucht zullen nog tot woensdag 30 november het weerbeeld bepalen. Vanaf dan gaan er echter belangrijke verschuivingen plaatsvinden die geleidelijk de overgang naar een ander weertype zullen inluiden voor grote delen van Europa en de Alpen.
Hoe het één en ander in detail zal gaan verlopen is nog niet geheel duidelijk omdat de weermodellen GFS en ECMWF met een andere benadering komen, het eindresultaat op de wat langere termijn zal echter hetzelfde zijn. Tenminste als we afgaan op de modeluitdraai van vanmorgen. Laten we de 2 modellen eens nader bekijken;
De hoofdrun van het GFS is nog wat schuchter en laat de Atlantische storingen eerst nog stuklopen op de Europese hogedruk. Via de bekende "sluiproute" Iberisch Schiereiland, westelijke Middellandse Zee zal de koudere lucht aan de westflank van de Atlantische hoogtetrog via een omweg richting zuid en later centraal Europa uitstromen. Dit proces verloopt echter langzaam door de tegenwerking van hogedruk en pas vanaf 4 december zien we een winterse constellatie op de kaarten. Een complex lagedrukgebied ligt dan met centrum net iets ten oosten van de Alpen en met noordelijke stroming wordt steeds koudere polaire lucht aangevoerd. Op uitgebreide schaal gaat er sneeuw vallen in het gehele Alpengebied.
GFS; winterse constellatie 5 december voltooid; kouder met sneeuw in de Alpen
Het ECMWF kiest voor een andere benadering. Vanaf woensdag zien we dat de straalstroom geleidelijk naar het zuiden verplaatst. Hiermee verplaatst ook de frontalezone (het gebied met storingen) naar het zuiden. Een eerste koufront kan woensdag al gaan zorgen voor wat meer bewolking en mogelijk wat neerslag in de westelijke Alpen (sneeuw boven 1000m). Zaterdag schuift de frontalezone nog verder door naar het zuiden en kunnen actievere storingen de Alpen bereiken. Ook volgens dit scenario krijgen we dan te maken met vochtige en steeds koudere polaire lucht. Het gaat sneeuwen en de sneeuwvalgrens zinkt maandag tot in de lagere dalen en het laagland. Op circa 1500 meter vriest het maandag 4 tot 6 °C.
ECMWF; eveneens kouder met sneeuw in de Alpen
Grote vraag is hoeveel sneeuw kan dit gaan opleveren en kunnen we dan eindelijk overal op de skiën resp. het snowboard ? Laten we nog eens het ECMWF erbij pakken. In de periode van 2 tot 5 december berekent het model 20 tot 50 mm neerslag, de sneeuwvalgrens ligt dan rond de 250 meter. Omgezet naar sneeuw betekent dit voor de lagere pistes een sneeuwdek van 30 tot 40 cm en hogerop 40 tot 80 en lokaal meer dan een meter sneeuw. De meeste neerslag zal uitgaande van de kaarten zoals ze nu liggen in Nord(west)stau gebieden vallen. (zie kaart hieronder met neerslaghoeveelheden in mm en ingetekend de sneeuwvalgrens (SFG). Gezien de algemene drukverdeling zal dat later nog meer kunnen worden. Kortom; goede vooruitzichten !
ECMWF neerslag en sneeuw cumulatief tot 5 december (bron; Meteocentrale Schweiz)
Tot slot wil ik nog wel opmerken dat we uiterst voorzichtig moeten omgaan met de langere termijnverwachtingen (vooral vwb neerslag). We hebben al eerder kunnen zien hoe hoopvolle verwachtingen in de kiem werden gesmoord. Echter, mede gezien ook het feit dat beide modellen deze veranderingen simuleren en ook de diverse ensemble berekeningen in deze richting tenderen, ben ik positief gestemd voor wat betreft bovenstaand scenario. Morgen meer Alpenweer en evt vanavond nog een update als de situatie daartoe aanleiding geeft.
Update 21h30 adhv de laatste modeluitdraai;
De veranderingen die, zoals hierboven besproken, moeten gaan plaatsvinden worden ook vanavond door de modellen ondersteund. Het Amerikaanse model,althans de operationele
uitdraai wil vandaag van kou en sneeuw nog niet veel weten. De andere berekeningen van het model (ensembles) echter wel en laten een overgang zien naar onbestendig en geleidelijk kouder weer met vanaf volgend weekend sneeuw in de Alpen tot onder de 1000 meter.
Het Europese model ECMWF is zijn lijn trouw en doet er zelfs nog een schep bovenop. Vanaf zaterdag wordt het markant kouder en met een hoogtestroming die van west naar
noordwest draait wordt maritiem-polaire lucht tegen de Alpen gedrukt. Vooral in de Nord(west)stau van de Alpen kan veel neerslag gaan vallen. Lokaal wordt er tot maandagmiddag 100 mm berekent (zwaartepunt westerse Zwitserse Alpen, (noord)westlijke Franse Alpen). Ook de Ardennen en de Duitse Middelgebergten gaan sneeuw krijgen waarbij vooral het Sauerland een dik pak sneeuw kan verwachten (lokaal 50mm). Oostenrijk moet het eerst nog met minder doen. Echter ook daar kan in de Nordstau van bv Ober-Östereich en het noordelijke Salzburgerland 30 tot 40 mm vallen. De sneeuwvalgrens zakt overal tot in de lagere dalen en het laagland. Mede door het instromen van zeer koude lucht op grotere hoogte (-32°C op 5000 meter) wordt het in de bergen markant kouder en met veel wind onaangenaam koud. Aan de noordkant gaat algemeen 30 tot 50 cm sneeuw vallen, bij gunstige Staueffecten 50 tot 80 cm en loaak is een meter of meer mogelijk. Nu nog hopen dat de ook de volgende dagen deze trend moge worden voortgezet. Geniet dus nog even van het mooie en zachte Spätherbstwetter nu het nog kan. Fijne avond en tot morgen.
Meer weer op mijn ; Weersite
©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten