Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zaterdag 26 november 2011

Volgende weekend opkomende sneeuwval Alpen

Termen zaterdagochtend,

map

Blauwe luchten, besneeuwde bergen. een lust voor elke wintersporter. Archieffoto Walliser Alpen (Simplon) feb. 2009

Alles volgens plan zullen we maar zeggen. Ook vandaag zien we een ontwikkeling die duidt op een "Umstellung der Grosswetterlage", oftewel het roer in de atmosfeer gaat om. Ofschoon deze trend al enige tijd door de modellen wordt gesimuleerd is het nog allerminst duidelijk hoe het één en ander in detail gaan zal verlopen. Veel zal afhangen van de precieze positie van de sturende druksystemen en timing en koers van de fronten. De overgang naar een totaal ander weerbeeld zal woensdag worden ingezet. Een eerste storing zal vermoedelijk donderdag de Alpen bereiken, een volgende veel actievere storing het weekend. Verderop meer hierover.

Koudste plekje vanmorgen onder een heldere hemel het Zwitsers vliegveld St.Moritz-Flugplatz met -8.0 °C (1705m,CH) en ook de Duitse Zugspitze (2960m) kwam tot -8.0 °C. Vooral in de noordelijke Alpen is wat bewolking opgekomen. Deze bewolking behoort bij een zwak koufront dat de noordelijke Alpen schampt. Deels kan de bewolking zo dik zijn dat hieruit wat regen en boven de 800 a 1100 meter wat sneeuw valt, dit geldt met name voor het noorden van de Oostenrijkse Alpen. De neerslaghoeveelheden zijn echter zeer bescheiden en meer dan 2 of 3 cm zit er niet in. Overigens bestaat er ook een gevaar voor IJzel, vooral het Oostenrijkse Alpenvoorland en laagland is die kans aanwezig. De westelijke en zuidelijke Alpen alsmede ook de inner-alpine gebieden zullen weinig van de storing bemerken. Enkel wat meer (hoge)bewolking zal aan de noordelijke hemel te zien zijn. De temperaturen zijn wat lager dan tot voorheen gewend, dit geldt mn voor in de bergen. Het kwik loopt op tot 4 a 8 graden en de zuidkant macht zich verheugen op milde 10 tot 14 °C (Tessin, Trentino). Een stuk kouder is het in het (noord)oosten van Oostenrijk, hier kan tijdelijk de koudere lucht terrein winnen. Tot 1400 meter vriest het er licht.


Ochtendnevel en bewolking behorende bij koufront rondom de Kneifelspitze (Bergtesgaden, DE, 1189m)

Vanaf zondag tot dinsdag hebben we dan weer te maken met het alom bekende hogedruk weer. In de bergen schijnt de zon en in de dalen en het laagland neemt de kans op mist weer toe. Vooral op dinsdag en woensdag wordt het in alle hoogtes weer een stuk zachter, vooral in de bergen zal dit goed te merken zijn. De temperatuurstijging heeft te maken met een toenmende krachtige zuidwestelijke stroming in het voorveld van een depressie welke dan met een kerndruk van 985 hPa bij IJsland ligt. Bewolking behorende bij de fronten van deze depressie zullen woensdag in verzwakte vorm ook de Alpen aandoen. Vanuit het westen neemt de bewolking toe, veel neerslag wordt echter dan nog niet berekend. Een volgend wat actiever koufront bereikt donderdagavond en in de nacht van vrijdag de Alpen. Deze storing gaat vermoedelijk meer neerslag produceren met als zwaartepunt de noordwestelijk Alpen (Nordweststau). GFS berekent voor donderdag tot vrijdag 10 tot 25 mm aan neerslag. De sneeuwvalgrens ligt eerst rond de 1200 a 1000 meter en zakt met het instromen van de koudere lucht achter het front tot in de dalen. Gelijktijdig word dan de lucht ook een stuk droger waardoor de neerslagactiveit sterk afneemt.


GFS neerslag donderdag; sneeuwval pünktlich bij aanvang meteorologische winter, wat een perfecte timing

Interessant gaat het dan het weekend worden. Algemeen lijkt het vrij zeker (door alle modellen ondersteund) dat we te maken gaan krijgen met nog actievere fronten en hun neerslag (sneeuw). Oorzaak hiervoor is het doorschuiven van de koude vortex (depressie gevuld met zeer koude lucht) richting Scandinavië. Tevens zien we dat de luchtdruk binnen de vortex nog verder daalt. Hierdoor wordt de straalstroom (polaire jetstream) nog verder naar het zuiden toe gedwongen en zo zien we deze maandag 5 december vanuit het (noord)westen direct tegen de Alpen boksen. Als we weten dat het meest actieve weer (de frontalezone) zich rondom deze band afspeelt en de depressie bij voorkeur deze als "glijbaan" gebruiken dan moge duidelijk zijn dat dit een zeer wisselvallig weertype zal gaan opleveren. Het zijn met name deze noordweststromingen (met de jetstream tegen de Alpen) met veel vocht in hun pakket die zeer veel neerslag kunnen produceren. Deze zal in de Alpen vanaf circa 1000 meter in de vorm van sneeuw gaan vallen. Mochten de jetstream en de fronten nog verder naar het zuiden gaan afzakken komen we dieper in de koude lucht terecht en gaat er sneeuw tot in de dalen vallen. Een meer noordelijke koers zal een wat hogere sneeuwvalgrens opleveren. Hoe dan, ook een situatie om de komende dagen nauwlettend in de gaten te houden !


GFS 5 december, Jetstream botst tegen Alpen, veel neerslag (sneeuw) mogelijk

Zoals ik al eerder schreef zal de komende dagen veel gaan afhangen van de precieze ligging van de sturende druksystemen en het verloop van de frontalezone. Deze ontwikkelingen zullen de komende dagen nog meerdere malen door de modellen worden aangepast. De kans op een overgang naar onbestendig weer met vanaf zaterdag sneeuw van betekenis in de Alpen lijkt zeer waarschijnlijk. De hoeveelheden sneeuw die gaan vallen zijn sterk afvankelijk van de bovengenoemde factoren. Sneeuwhoeveelheden van 30 tot 50 cm zijn waarschijnlijk, bij gunstige Stau ook nog veel meer. Valt straks alles precies goed (en dat kan maar zo) dan is ook 100 tot 150 cm en lokaal nog meer zeer goed mogelijk ! Voor een verdeling neerslag komende 10 dagen zie >> Neerslag


Wellicht dat de terrasjes er met Sinterklaas zo bijliggen; Archieffoto Rosswald (Wallis)

Morgen meer Alpenweer met hopelijk opnieuw positieve sneeuwberichten. Ciao vanuit Oberwallis.

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter



©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl


Geen opmerkingen: