Termen zondagochtend,
Kunstsneeuwformaties aan de pisterand; foto Hochgurgl (Oostenrijk) 26 november;
Gisteren merkte ik al op dat ofschoon de trend vrij zeker is de weermodellen de komende dagen nog met verschillende uitwerkingen voor de dag zullen gaan komen v.w.b. de aanstaande weersomslag die vanaf woensdag in de steigers wordt gezet. Zo zien we vanmorgen een ietwat andere benadering met mogelijk grote gevolgen. Deze gevolgen zullen (kunnen) met name consequentie gaan hebben voor de hoeveelheden neerslag (sneeuw) en de verdeling ervan over de Alpen. Straks meer hierover.
Een gordel van hogedruk strekt zich vandaag uit vanaf de Azoren over centraal Europa tot over de Balkan Europa. Een zwakke storing schampte gisteren de noordelijke Alpen maar neerslag leverde dit nergens op. Wel hadden vooral de noordelijke Alpen wat meer last van (hoge)bewolking en ook elders was het niet zo strak blauw. In de dalen weer de bekende mist en Hochnebel. Boven het noorden van Europa trekt een stormdepressie van de Britse eilanden naar Noorwegen en een bij de depressie behorend koufront zal vooral de komende nacht de noordelijk Alpenlanden schampen. De Alpen zelf blijven buiten bereik van de storing en neerslag zal er maandag ook op dit zwakke koufront niet of nauwelijks vallen. Vooral in de noordelijke Alpen is het maandag tijdelijk wat kouder.
Satellietfoto Alpen vanmorgen; Weinig tot geen bewolking met hier en daar uitgebreide mistvelden
Vanaf dinsdag kunnen de de temperaturen met een naar zuidwest draaiende en in kracht toenemende stroming weer wat winst boeken. Het blijft ook dan echter nog droog en meest zonnig. Donderdag zien we de drukverschillen tussen de noord en zuidkant nog verder toenemen waardoor we te maken gaan krijgen met een opkomende zuidföhn welke tot in de dalen zal gaan waaien. Met föhn wordt het aan de noordkant van de Alpen nog wat warmer. Algemeen zullen de temperaturen de komende dagen tussen 0 en 13 °C gaan uitkomen, laagste waarden voor de mistgebieden. In de nacht kan het licht vriezen, in de hoger gelegen dalen ook matig en lokaal streng. Donderdag kan met föhn het kwik oplopen tot een graad of 16.
Vanmorgen ook nog weer behelpen met kunstsneeuw in SantaCatarina (Zuid Tirol)
Vanmorgen zien we nog steeds een overgang naar onbestendig weer er zijn echter markante verschillen. Gisteren leek het er nog op dat de meeste neerslag aan de noordkant van de Alpen zou gaan vallen. Met een noordwestelijk stroming zou dan maritiem polaire lucht vol tegen de Alpen op botsen en in de Nordstau kunnen uitsneeuwen. Vanmorgen zien we echter dat het ECMWF in het weekend met een meer zuidwestelijke hoogtestroming op de proppen komt. Hierdoor krijgen we in plaats van Nordstau te maken met Südstau welke mede nog wordt versterkt zwakke cyclogenese boven de Middellandse Zee (Corsica). Gevolg; enorme hoeveelheden neerslag (sneeuw boven 1000m) aan de zuidkant van de centrale Alpen. Met het verder oprukken van de koudere lucht vanuit het westen zien we dinsdag nogmaals cyclogenese boven de Golf van Genua. De depressie bij Genua zal de Südstau nogmaals versterken met nog meer sneeuw voor de zuidelijke Alpen.
ECMWF neerslagverdeling cumulatief tm dinsdag, neerslagzwaartepunt nu zuidkant ipv noordkant (vergelijk ook met kaart van gisteren >> Neerslag)
Als tegenhanger van de zuidstroming zien we vanmorgen o.a. het GFS. Dit model blijft zijn lijn t.o.v. gisteren trouw en simuleert ook vanmorgen een west en later noordwestelijk hoogtestroming. In het weekend bereiken eerste storingen de Alpen en zullen een wisselvallige en koudere periode inluiden. Boven de 1000 meter gaat sneeuw vallen. Omdat het meest actieve weer zich iets ten noorden van de Alpen afspeelt (frontalezone) en niet meer direct boven de Alpen zijn de neerslaghoeveelheden voor het weekend ook bij dit model voor de noord Alpen wat teruggerekend.
Na het volgende weekend gaat het onbestendig verder. Algemeen lijkt het erop dat we te maken gaan krijgen met een west tot noordwestelijke hoogtestroming waarmee periodiek storingen en neerslaggebieden de Alpen zullen bereiken. Hiermee zou in het verdere verloop van de volgende week ook de noordkant rijkelijk van sneeuw moeten worden voorzien. Algemeen pendelt de sneeuwvalgrens rond de 1000 meter. Met het komen en gaan van storingen kan deze dan weer wat hoger, dan weer wat lager uitkomen.
ECMWF dinsdag 6 dec; het meest wrs scenario; noordweststroming met maritiem-polaire lucht inclusief Genualaag. !
Samengevat; Vanaf woensdag rukken depressies met hun storingen verder op richting de Alpen. In het weekend krijgen we te maken met een definitieve weersomslag. Met krachtige westelijke winden wordt het kouder en vooral onbestendig. In Alpen gaat boven de 1000 a 1200 meter 20 tot 40 cm vallen. Geheel afhankelijk van de Stau (Nord(west) of Südstau) ook veel meer. De precieze afloop is nog onduidelijk. De komende dagen daarover meer. Fijne zondag en tot morgen.
Meer weer op mijn ; Weersite
©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten