Termen dinsdagochtend,
Foto; Rijp skilift Stubaigletsjer gisteren
Vandaag toch nog even een korte terugblik op de sneeuwval van donderdag 3 november tot maandag 7 november; In de zachte lucht welke vanuit het zuiden werd aangevoerd lag de sneeuwvalgrens meest tussen de 2000 en 2500 meter. Boven de circa 2700m viel lokaal tot 2 meter verse sneeuw. Zwaartepunt van de sneeuwval lag in het noordelijke gedeelte van de "Maggiatäler" waar 150 tot 200cm werd geregistreerd. Verder ook veel sneeuw in het gebied tussen de Monte Rosa, over de Simplon tot in het noordelijke Tessin waar 100 tot 150cm viel. De overige zuidelijke en westelijke Alpenhoofdkam moest het doen met 40 tot 60cm. Noordelijk van de Alpenhoofdkam nam de hoeveelheid gevallen sneeuw duidelijk af. In de föhngebieden ten noorden van de Alpenhoofdkam viel nauwelijks tot geen sneeuw. Grote verliezer ook ditmaal (weer) Oostenrijk, enkel het uiterste zuidwesten in het grensgebied met Italië kon een aantal centimeters meepakken.
Sneeuwval Alpen afgelopen 5 dagen cumulatief
Gisteren hadden we te maken met een relatief rustige dag in de Alpen, de zuid(oost)föhn was nog wel aanwezig maar duidelijk minder prominent dan in het weekend. Ook de neerslag ten zuiden van de Alpenhoofdkam moest duidelijk aan intensiteit inboeten. In de wat tot rust gekomen atmosfeer kon de temperatuur overal een aantal graden zakken en alleen daar waar het föhnig was kon het kwik oplopen richting de 18 a 19 °C. Elders werd het een graad 10 tot 15. Vooral in de Oostenrijkse Alpen scheen de zon. De Zwitserse en Franse Alpen hielden veel bewolking en ook in de föhngebieden had de bewolking de overhand. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam viel in de Stau regen, boven de 2000 a 2200 in de vorm van sneeuw. Lokaal werd er nogmaals 30 mm afgetapt.
Nogmaals de Stubaigletsjer gisteren; weinig verse sneeuw en samenspel van wolken en opklaringen boven de bergen
Terug naar de actualiteiten van vandaag; Nog steeds zien we de depressie (Rolf), welke de afgelopen dagen het slechte weer in de zuidelijke Alpen en Noord Italië veroorzaakte, rondtollen in de westelijke Middellandse Zee. Vandaag ligt het met zijn kern iets ten noorden van de Balearen. Ofschoon het laag wat aan kracht verliest (opvult) zal het nog tot vrijdag in het zeegebied tussen de Balearen en Corsica-Sardinië rond pendelen. Pas op vrijdag verdwijnt het definitief van de weerkaarten. Vandaag zien oiv het laag nogmaals een portie vochtigere lucht vanuit het zuiden tegen het Alpenmassief stuwen. Hierdoor neemt de neerslag vanuit het zuiden weer toe en gaat het regenen en boven de 1700 a 1800 meter sneeuwen.
Sneeuwval vanmorgen zuidkant; Stilfserjoch 2750m, It
Wederom valt de meeste neerslag in het gebied van de Monte Rosa, over de Simplon tot in het westelijke Tessin, hier wordt tot vannacht nogmaals 30 tot 50 cm berekend. De overige Alpenhoofdkam vanaf de Grote St Bernhard tot in het Berninagebied en het overige Tessin kunnen 15 tot 30 cm verwachten. In de Franse Alpen valt hooguit wat sneeuw in de oostelijke aan Italië grenzende departementen. Ook het westen van Oostenrijk (Tirol, Salzburg) zal weinig tot geen neerslag krijgen. (zie ook kaart)
Woensdag en ook de daaropvolgende dagen krijgen de Alpen te maken met de toenemende invloed van een krachtig hogedrukgebied welke maandag met kern boven de Baltische Staten wordt berekend. Het wordt overal droog en rustig herfstweer. Wel neemt de kans op mist en laaghangende bewolking (Hochnebel) sterk toe. Vooral in de Alpendalen kans deze zeer hardnekkig zijn. In de bergen is het afgezien van overtrekkende (hoge)bewolking zonnig. Met een continentale stroming (oost) moeten de temperaturen dagelijks een stapje terugdoen. Geheel afhankelijk van Hochnebel en -of mist liggen deze tussen de 5 en 13 graden, tegen het einde van de week tussen de 2 en 10 graden. s' Nachts kan het vooral in de dalen enkele graden gaan vriezen. De nulgradengrens ligt de gehele week meest iets boven de 2000 meter.
Op de langere termijn "scheiden sich die Geister", vrij vertaald in Nederlands; "het wordt allemaal erg onzeker". Dat er vanuit het oosten geleidelijke wat koudere continentale lucht binnen sijpelt is vrij zeker. Of de echte winterse kou, al of niet vergezeld van sneeuw, vanuit het noorden dan wel vanuit het oosten richting centraal Europa en de Alpen weet op te rukken is vandaag weer twijfelachtig. Zo zien we dat de modellen vanmorgen weer met andere oplossingen op de proppen komen en de koude lucht(bel) naar zuidoost Europa gaat uitstromen. Sneeuw zal er dan vooral gaan vallen in Roemenië en de Griekse en Turkse bergen. Kortom; ons geduld wordt nog even op de proef gesteld. Morgen maar weer eens verder kijken.Fijne dag en ciao vanuit een opnieuw regenachtig Oberwallis (sneeuw boven 1800 meter)
Meer weer op mijn ; Weersite
©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten