Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

dinsdag 8 november 2011

Verkeerde winterse setting

Termen woensdagochtend

map

Voorlopig kunnen grote delen van de Alpen alleen maar dromen van dit soort prachtige pulversneeuw (actie)plaatjes; Archieffoto

Gisteren leefde de Südstau tijdelijk nog weer op en werd er voor de omgeving van de Monte Rosa, de Simplon tot in het westelijke Tessin nogmaals 30 tot 50 cm berekend, elders 10 tot 30 cm. Deze hoeveelheden werden echter niet gehaald. Het Monte Rosa gebied, de Simplon tot aan de centrale Alpenzuidkant moesten het doen met slechts 15 tot 30cm verse sneeuw en de overige gebieden aan de zuidelijke Alpenhoofdkam met hooguit 15 cm. De sneeuwvalgrens lag daarbij rond de 1800 meter. Opvallend daarbij de lage sneeuwvalgrens in Simplondorf. Daar sneeuwde het gisterochtend tot 1400m hoogte en was het sneeuwbedekt (weliswaar papsneeuw maar toch). Overigens zien we dergelijke lage sneeuwvalgrenzen bij rel. hoge temperaturen vaker bij aanhoudende en intensieve neerslag.

Dit effect treedt vooral op in beschutte dalen en bij weinig doorstroming (wind). Door verdamping van de vallende neerslag (regen of smeltende sneeuw) ontstaat vanuit de bovenste luchtlagen een langzame verzadiging van het gesloten volume (dal) en tevens afkoeling doordat energie ontrokken wordt (verdampen kost warmte). Dit proces kan zich bij aanhoudende en vooral bij intensieve neerslag tot op de dalbodem voortzetten met als resultaat dat het gehele volume aan lucht in het dal verder afkoelt tot aan nul graden Celsius en er geen verder smelten meer plaatsvindt. De regen gaat over in smeltende sneeuw en vrij spoedig in sneeuw. Valt de regen aanvankelijk door droge lucht kan die afkoeling zelfs meer dan vijf graden zijn. Zo dus ook gisteren in Simplondorf.


Archieffoto Simplondorf an 240 cm sneeuw dec. 2008, dit dorp op 1480 meter iets voorbij de Simplonpas geldt in de winter als sneeuwvanger van de allerbeste categorie bij Südstau.

In de loop dinsdagmiddag nam de neerslagintensiteit in de Südstau weer af resp. trok zich naar het zuiden terug. Afgezien van en paar opklaringen overheerste de bewolking en -of mist. Enkel de noordelijke Oostenrijkse Alpen konden zich verheugen op zon en blauwe luchten. De temperaturen liepen opnieuw flink op en lagen meest tussen de 10 en 17°C, op een enkele plaats werd met ondersteuning van een (zwakke) föhn de 20 °C gehaald. Oorzaak voor de weersverbetering is het verder afzwakken van het laag (Rolf) wat al dagen boven de westelijke Middellandse Zee rondtolt. Vandaag vult Rolf verder op en zal morgen niet meer op de weerkaarten voorkomen.


Winterse ochtendstemming en opklarend ; skipiste Gornergrat (Zermatt) met op de achtergrond de Matterhorn nog gedeeltelijk in de wolken

Neerslag valt vandaag enkel nog aan de Italiaanse kant van de (zuid)westelijke Alpenboog De scepter wordt overgedragen aan een krachtig hogedrukgebied welk morgen met kern boven het zuiden van Finland wordt verwacht. De stroming draait op donderdag naar oost en daarmee komt definitief een einde aan de nog zwakke zuidföhn en laatste Südstau. Aangezien we met een zgn "warmtehoog" te maken hebben wordt het niet koud. Enkel daar waar zich mist en -of Hochnebel gaat vormen (bovengrens 800 tot 1300meter) blijft de temperatuur achter. Daar waar de zon er door komt en in de bergen waar de zon vrij spel heeft, is het zacht met temperaturen die oplopen tot 9 a 14 °C. Op 2000 meter stijgt het kwik naar een graad of 5 °C. Wie van vorst houdt zal het nog iets hogerop moeten zoeken met een freezing-level welk tussen de 2700 en 2900 meter zal liggen. Vrijdag wordt het op 3000 meter zo'n -2 a -3 °C.


Sneeuwkanon op de Metschalp Adelboden "Hoe gaan we dit aanpakken" ?

Jammer dat er nog niet meer sneeuw ligt in de Alpen, zouden anders prima omstandigheden zijn geweest om de latten of snowboard "onder te binden" en een afdaling te pakken. Afgezien van de verse sneeuw aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam en de westelijke Alpenboog is het echter in het overige Alpengebied momenteel droevig gesteld met de sneeuw. Tot grote hoogte is het groen dan wel bruin en ligt er alleen sneeuw op de hogere toppen en of in gletsjergebieden. Ook het inzetten van sneeuwkanonnen (lansen) biedt voor de lagere skigebieden geen uitkomst omdat de temperaturen nog veel te hoog zijn. Daar moet dus dringend verandering in gaan komen.

Door de ligging van de sturende druksystemen kan de koudere lucht ons voorlopig niet bereiken en wordt gedwongen om vanuit het hoge noorden via west Rusland naar het zuiden te stromen. Zo kan het voorkomen dat de "broodnodige" sneeuw niet in de Alpen valt maar in "exotische" oorden zoals bv de afgelopen dagen Iran in de omgeving van Teheran (Alborz gebergte). Daar ligt momenteel meer sneeuw dan op menige berg in de Alpen. Ook sneeuw de komende dagen in de bergen van Griekenland en Turkije. Tja !


Sneeuw in Teheran en omgeving afgelopen dagen

Vooralsnog komt er nog maar weinig schot in deze (vastgeroeste) constellatie. Pas op de langere termijn, zo vanaf midden november, zijn er indicaties dat er veranderingen gaan komen in het stromingspatroon. Of het zal resulteren in kou en sneeuw is nog onzeker en zo zal het geduld van menig winterliefhebber en wintersporter verder op de proef worden gesteld. Gelukkig hebben we nog steeds herfst en is het misschien ook wel beter dat de winter nu niet al zijn kruid verschiet. Immers; menig strenge en ook sneeuwrijke winter kwam pas in december opgang en de geschiedenis leert dat een warme november daar dikwijls aan vooraf ging. Morgen maar weer eens verder kijken.

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter





©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl


Geen opmerkingen: