Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

vrijdag 11 november 2011

Europees weermodel met winterse aspiraties

Termen vrijdagochtend

map

Gisteren in de bergen perfect weer, webcam Sulden; Madritschhütte met blik richting de Königsspitze

Er zijn soms van die dagen dat je blij mag zijn dat je geen weercomputer bent. Dit zijn tevens ook de dagen dat de weermannen het niet makkelijk hebben met het afgeven van prognoses, vooral niet wanneer we kijken na de langere termijnontwikkelingen. Daarbij wordt het geduld van de winter(sport)liefhebber tot dusver aardig op de proef gesteld en begint het bij menigeen al aardig te kriebelen; waar blijft de sneeuw ? Vandaag gaan we oa eens wat nader in op het dilemma waarmee de weermodellen momenteel te kampen hebben.

Een krachtig hogedruk ligt stationair met kern boven de Baltische Staten. Het is rustig en stabiel weer met in de bergen veel zon. In de dalen en vooral de lagere gebieden aan de noordkant van de Alpen wordt het weerbeeld bepaald door deels hardnekkige mist en laaghangende bewolking. De bovengrens daarvan ligt tussen de 800 en 1200 meter. Aan de zuidkant van de Alpen (Tessin) kan tijdelijk laaghangende bewolking vanuit noord Italië binnenstromen. De temperaturen bewegen zich, geheel ook afhankelijk van de aanwezigheid van zon of mist, tussen 8 en 13 °C, lokaal is 15 tot 16 °C mogelijk.De wind die deels krachtig doorstaat komt uit oostelijke richting (Bise). De komende dagen verandert er niet veel in dit weerbeeld en met name de eerste dagen wordt met een zwakke oostelijke wind in de onderste lagen van de atmosfeer vochtige lucht aangevoerd. Het motto; "Unten Grau, Oben Blau" blijft dus de komende dagen actueel. Daarentegen schijnt in de bergen de zon volop en is het er prima vertoeven.


Zonsondergang gisteravond Züricher Oberland (Hinwil) boven een "meer" van mist en laaghangende bewolking. Nog juist steekt de top van de "Bachtel" (1115m) boven de bewolking uit.

Zoals gezegd, de komende dagen weinig verandering. Tot donderdag zitten de weermodellen aardig op één lijn vwb de algemene luchtdrukverdeling. Het hoog zal nog tot woensdag met kern boven Scandinavië blijven liggen. Daarna verschuift het zwaartepunt onder verzwakking naar het zuidoosten van Europa. Dit is ook het moment dat een op de loer liggende depressie (uitgaande van de Atlantische hoogtetrog) zijn kans aangrijpt om een aanval vanuit het westen op het Europese hogedruk bastion in te zetten en tevens het moment waarop de weermodellen met een andere oplossing (benadering) voor de dag komen . Oplossingen welke cruciaal kunnen gaan worden voor het Alpenweer. Omdat het wellicht een wendpunt v.w.b. de verder weerontwikkeling is wil ik iets dieper ingaan op de problematiek waarmee de weermodellen te maken hebben. Voor de geïnteresseerden; gewoon lekker verder lezen, voor alle anderen vanaf hier stoppen, gewoon afwachten en de dagelijkse weerberichten vervolgen.

Het Amerikaanse model GFS komt vanaf donderdag met een oude variant op de proppen. Een variant welke we al een paar keer eerder hebben gezien. Vanaf de Atlantische hoogtetrog snoert opnieuw een bel koudere lucht af (cut-off). Vrijdag zien we deze bel koude lucht (vooral op hoogte) terug als een zelfstandige depressie (hoogtelaag) met kern boven alweer de Golf van Lion in de westelijke Middellandse Zee. Opnieuw zullen storingen vanuit het zuidwesten vrij zachte en vochtigere lucht naar het noorden transporteren. Gevolg; nieuwe Südstau en zuidföhn tendens en wederom geen sneeuw voor de noordelijke en oostelijke Alpen. In het verder verloop zien we dan dat een nieuw hogedrukgebied, uitgaande vanuit het Azorenhoog, zijn vleugels over west en centraal Europa uitslaat en een nieuwe periode van droog en vrij zacht weer zal inluiden. Voor de Alpen en dan vooral v.w.b. sneeuw en kou opties een slecht scenario !

GFS met een oude bekende variant.

Het Europese model ECMWF ziet in eerste instantie een soortgelijke ontwikkeling. Ook volgens dit model krijgen we vanaf donderdag te maken met de invloed van de Atlantische hoogtetrog. Deze breidt zich echter veel noordelijker over west Europa uit met later (vanaf zondag 20 november) afsnoering van de bel koude lucht boven de Golf van Genua. Tegelijkertijd zien we luchtdrukstijgingen vanaf de Pool (Spitsbergen) tot over Scandinavië. Tussen de hogedruk in het noorden en lage druk boven de Middellandse Zee en Zuid Europa kan het Azorenhoog zich niet zoals bij GFS tot over Europa uitbreiden. Hierdoor krijgen we te maken met een heel zuidelijk verlopende straalstroom (jetstream) waardoor de warmere lucht richting noord Afrika wordt afgebogen. Ofschoon het ook volgens dit scenario eerst nog aan de zachte kant blijft, kan tegen het einde van de 10 daagse termijn de koude lucht dan de Alpen bereiken en wellicht een overgang naar winters weer inluiden. Prettige bijkomstigheid; een dergelijke constellatie staat garant voor neerslag. Neerslag welke in eerste instantie de gehele westelijke en zuidwestelijke als ook de zuidelijke Alpen een dik pak sneeuw zal bezorgen. Later zal er dan ook sneeuw gaan vallen in het overige Alpengebied.


ECMWF 21 november; de winterse variant met zuidelijk afgebogen jetstream en hogedrukopbouw in het noorden

Met dit soort ontwikkelingen is het altijd oppassen geblazen met de diverse afzonderlijke modeloutput. Vooral ook omdat we enkel de kaarten van de hoofdruns te zien krijgen en daar onze verwachtingen op baseren. Daarom is het goed, vooral ook v.w.b. op de langere termijn, ook naar de andere berekeningen te kijken. Dit kunnen we doen door de diverse zgn. ensemble berekeningen ernaast te leggen. Dit zijn berekeningen van het model die uitgaan van een ietwat verstoorde beginsituatie (verstoringen van de oorspronkelijke analyse). Leggen we deze ernaast dan zien we bij beide modellen een geleidelijke overgang naar kouder en later ook onbestendiger weer. Laten we duimen en onze hoop vestigen op het winterse ECMWF scenario. Morgen meer.
Fijne dag en groeten vanuit een zonnig Oberwallis.

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter





©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: