Archieffoto januari 2009; Vers besneeuwde Alpen, voorlopig kunnen we alleen maar dromen van dit soort winterse plaatjes
Het zag er gisteravond allemaal zo hoopvol uit; vanaf zaterdag dan eindelijk sneeuw voor de Alpen. Groot was vanmorgen dan ook de teleurstelling toen ik tijdens mijn rondje weermodellen moest constateren dat het wederom weer niet lijkt te gaan lukken met de sneeuw. Door zeer hardnekkige hogedruk boven m.n.. Oost Europa slagen depressies met hun fronten er maar niet in door te breken. Tevens komen de modellen vanmorgen weer met andere oplossingen voor de dag. Vooral het Amerikaanse GFS maakt het bont. Daarover later in dit weerbericht meer.
Op de weerkaarten zien we vandaag een krachtig hogedrukgebied luisterend naar de naam "Xenia" met kern boven de Baltische Staten en Polen liggen. Tegelijkertijd zien we lagedrukgebieden op de Atlantische Oceaan ten zuidwesten van IJsland en ten noorden van de Azoren. Tussen deze sturende druksystemen staat boven centraal en west Europa een krachtige zuidoostelijke hoogtestroming. Vooral ten noorden van de Alpenhoofdkam wordt in de onderste laag van de atmosfeer koude en vochtige lucht aangevoerd.
Iobarenkaart voor vandaag
Net zoals gisteren hebben we ook vandaag weer te maken met een tweedeling in het Alpenweer welke vooral bepaald wordt door de hoogte waarop we zitten. In de onderste luchtlagen zit de vochtige lucht en bepalen hardnekkige mist en laaghangende bewolking (Hochnebel) vooral vandaag nog het weerbeeld. Wat hogerop schijnt de zon uitbundig en kan overuren maken. Gisteren lag de bovengrens van de mist en bewolking zo rond de 1000 a 1200 meter. Met het instromen van iets drogere lucht zakte deze echter naar circa 800 meter. Vandaag zal de mist op meer plaatsen kunnen oplossen. De temperaturen lopen vandaag op tot 4 °C in het oosten (Oostenrijk) en tot 15 °C in het westen (Frankrijk, west-Zwitserland). Morgen is de lucht nog droger en wat kouder. De temperaturen komen dan wat minder hoog uit en de mist en Hochnebel zal morgen ook in de dalen en laagland grotendeels verdwijnen, dit geldt mn. voor de Oostenrijkse Alpen. Het nulgradennivo ligt zowel vandaag als ook morgen rond de 3000 meter. Met weinig wind (ook de föhn is geen thema) perfect weer om er op uit te trekken. Niet zozeer om te skiën maar wel voor een rondje op de mountainbike of een bergwandeling. Vooral in de zeer droge berglucht morgen is het genieten van de prachtige vergezichten.
Satellietfoto Alpen gisterenmiddag, mist in de dalen en laagland rondom de Alpen
Tot het einde van de week verandert er per saldo niet veel aan dit weerbeeld. Onder invloed van het hogedrukgebied houden we rustig weer. De kans op mist en lage bewolking neemt geleidelijk weer wat toe en de temperatuur moet een stapje terugdoen. In de bergen schijnt, afgezien van wat overtrekkende hoge bewolking, de zon volop en is het me 12 °C zeer zacht. In de dalen kan het s'nachts licht vriezen en overdag loopt het kwik op tot 2°C in de mist gebieden en 6 tot 12 °C elders.
Vanaf het komende weekend zien we dan weer de grote verschillen optreden. Verschillen zowel tussen de benadering van het de modellen onderling als ook verschillen in de modeloutput zelf. Zoals ik al in het begin van het weerpraatje opmerkte maakt vooral de operationele run (hoofdrun) van het GFS er een potje van. Voor de geïnteresseerden wil ik, mede ook omdat er weertechnisch op dit moment weinig bijzonders te melden valt, de problematiek van de modeloutput eens wat nader onder de loep nemen.
Ter illustratie heb ik de laatste 3 uitdraaien van het Amerikaanse model een naast elkaar gelegd. De onderstaande animatie laat 3 verschillende
opeenvolgende runs zien voor zaterdag 19 november. De eerste run van vrijdagmiddag (Fri11-06Z) laat een uitgestrekt hogedrukgebied zien lopende vanaf de Azoren via west Europa naar Oost Europa, daarbij zien we een afgesnoerd lagedrukgebied boven de westelijke Middellandse Zee en lage druk boven de noordwestelijke Atlantische Oceaan en het noordwesten van Rusland. In dit geval door de hoge druk boven onze hoofden "no chance" op neerslag (sneeuw). De tweede run van GFS van gisteravond (Fri11-12Z) laat een heel ander beeld zien. Een beeld wat helemaal in overeenstemming was met hetgeen ook het Europese model ECMWF gisteren simuleerde. In plaats van de hogedruk zou een depressie het Europese continent optrekken. Fronten zouden dan van west naar oost over de Alpen trekken en vanaf zaterdag overal een dik pak sneeuw geven. Prachtige kaarten ! De derde run van het GFS, die van vanmorgen (SA12-00) valt weer terug naar de eerste run. Weer het scenario met de hogedruk en dus weg sneeuwopties.
Animatie 3 opeenvolgende runs van het GFS voor zaterdag 19 november
Dan rest de vraag; wat doet het Europese model vanmorgen ?
Wel; Dit model, over het algemeen veel consistenter dan het GFS, wijkt wederom van GFS af en komt met een scenario zoals we dat gisteren ook al zagen. Echter nu met het verschil dat de depressie(s) niet tegen het Oost Europese bolwerk opgewassen is. Het loopt stuk en raakt als het ware ingeklemd tussen het Oost Europese hoog en het Azorenhoog. Ook in dit geval kunnen de actieve fronten met neerslag en sneeuw boven de 1700 meter de Alpen niet bereiken. Neerslag gaat dan vooral vallen in de Pyreneeën waar boven de 2000 meter een dik pak sneeuw gaat vallen. Bewolking en mogelijk wat neerslag (sneeuw) zijn in het "best-case-scenario" enkel voor de uiterste westelijke Franse Alpen weggelegd. De rest van de Alpen houden het gewoon droog.
ECMWF eveneens voor zaterdag 19 november met "vastgelopen" laag boven Engeland
Samengevat; Tot het volgende weekeinde rustig hogedruk weer, zacht met zon in de bergen. In de dalen en het laagland kans op hardnekkige mist. Vanaf vrijdag zeer onzekere ontwikkeling. Morgen maar weer eens verder kijken en hopen dat de modellen de sneeuwvariant weer zullen oppakken. Fijn weekend, tot morgen en ciao vanuit een zonnig Oberwallis
Meer weer op mijn ; Weersite
©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten