Termen woensdagochtend,
Klassieke Südstau ook in december 2008 met meer dan 2 meter sneeuw in noord Italie; Archieffoto
Aan de algemene constellatie zoals die al dagen door de weermodellen wordt berekend is vandaag niet veel veranderd. Ook vandaag zien we op de weerkaarten de enorme depressie en hoogtetrog boven de Atlantische Oceaan en als tegenhanger een enorm hogedrukgebied boven Oost-Europa.Doordat het hoog zijn invloed op west Europa wat kwijtraakt kan een storing (koufront) vanuit het westen verder naar het oosten opstomen. De bijbehorende band met bewolking en deels intensieve neerslag bereikt in de loop van de middag de westkust van Portugal en het Iberische schiereiland en trekt vervolgens verder naar het oosten. Vanaf donderdag neemt ook in de westelijke Alpen de bewolking toe gevolgd door eerste neerslag. In her weekend zien we dat vanuit de Atlantische hoogtetrog een portie koudere lucht (vooral hogerop in de atmosfeer) afsnoert (cut-off) met vorming van een apart laag met kern boven de Golf van Lion. Tegelijkertijd bouwt zich boven de Atlantische Oceaan vanaf de Azoren, over Engeland tot aan Scandinavië, een rug van hogedruk op. Het lagedrukgebied boven het westelijke Middellandse Zee gebied komt daardoor als het ware klem te zitten tussen hogedruk in het westen, noorden en oosten en wordt quasi stationair. Hierdoor zullen de zuidelijke Alpen gedurende 4 dagen te maken gaan krijgen met een klassieke Südstau situatie. De westelijke Italiaanse en Franse Alpenboog mag zich verheugen op een klassieke Retour d'Est. Misschien is het woordje verheugen in dit geval niet helemaal op zijn plaats i.v.m. de grote overlast die dit zal gaan geven in met name de lager gelegen gebieden.
Cut-off met apart laag boven de Golf van Lion as zondag
Gisteravond werden al neerslaghoeveelheden berekend tussen de 200mm en 400mm en ook vanmorgen staat dit nog steeds op de kaarten. Sneeuw, heel veel sneeuw, wordt boven de 2000 a 2200 meter verwacht. In aanhoudende en intensieve neerslag sneeuwt het tot 1800 meter en enkele Italiaanse en wellicht ook Franse dalen kunnen door neerslagafkoeling ook nog lager sneeuw verwachten, Dit zal echter zeer natte sneeuw zijn die ook weer voor de nodige probleem kan gaan zorgen (Natte-sneeuwlawines, Schneebruch etc). In de Italiaanse en zuid Franse Alpen kan tot maandag 100 tot 150 cm sneeuw gaan vallen. In de boog van de noordwestelijke Italiaanse Alpen (Piemont, Aosta) is 150 tot 200cm zeer wel mogelijk !
Neerslag komende 5 dagen , andere kaarten zie >> Weerkaarten
De situatie van deze dagen heeft overigens heel veel overeenkomst met die van november 2008. Ook toen hadden we begin november een soortgelijke situatie op de weerkaarten staan en viel er gedurende 5 dagen zeer veel neerslag in boven beschreven gebieden. Koploper toen was Simplondorf waar 210 mm regen viel. Later dat jaar viel er steeds weer sneeuw met in december meer dan 2 meter ook weer in de Südstau van de Alpen.
Zoals altijd met dit soort weersituatie zullen de noordelijke en ook oostelijke Alpen weinig van dit natuurgeweld merken. Hier blijft het droog en vanaf vandaag komt daar de zuidföhn opzetten. Donderdag bereikt de föhn in Zwitserland zijn hoogtepunt met naar zondag toe nog slecht een zwakke föhn. Vooral in de bergen en föhn gevoelige dalen kan de föhn stormkracht bereiken. In Oostenrijk zal de föhn nog tot maandag goed merkbaar zijn. Algemeen liggen de temperaturen in de dalen tussen de 12 en 17 °C. Met föhn kan het kwik lokaal tot 23 °C oplopen, de kans hierop is het grootst in Oostenrijk. De nulgradengrens ligt vandaag en ook morgen tussen de 3000 en 3500 meter.
Begin volgende week zien we dat het nog hoogtelaag welke nog steeds rondtolt boven de Middellandse Zee opvult en aan kracht verliest. Hierdoor zal ook de aanstroming van de vochtige lucht vanuit het zuiden verder afnemen en komt er een einde aan de Südstau en Retour d'Est. Het wordt geleidelijk droog. De temperaturen vertonen daarbij een wat dalende trend onder invloed van een continentale stroming.
Op de langere termijn komen de modellen met uiteenlopende opties.Vooral het Amerikaanse model GFS komt met een interessant scenario op de proppen. Vanaf het midden van de volgende week zien we aan de zuidflank van een Scandinavisch hogedrukgebied een bel koude lucht (hoogtelaag) met neerslag richting west en-of centraal Europa trekken (kaart hierboven). Mocht dit scenario bewaarheid worden dan wordt het een stuk kouder met sneeuwval vanuit het oosten ! Helaas zijn dergelijke situaties op de langere termijn zeer onzeker en laten we dat nog maar even voor wat het is. Hoe dan ook. Er komt vanaf morgen wat meer dynamiek in het west Europese weer en wellicht is dit een eerste aanzet tot een totaal andere weerbeeld vanaf midden november. De komende dagen eerst maar eens focussen op hetgeen zich gaat afspelen aan de zuidkant van de Alpen.
December 2008; Italiaanse Alpen (vanavond meer foto's)
Afhankelijk van de situatie zal ik vanavond nog een korte extra update verzorgen, tevens dan ook mooie plaatjes van de enorme sneeuwval welke in december 2008 in o.a.. noord Italië viel !
Tot zover voor nu en ciao vanuit Oberwallis.
21h30 korte update;
Ook de avondmodellen komen met extreme neerslaghoeveelheden. Momenteel druppelen hier de eerste (voor)waarschuwing binnen. De situatie is weertechnisch goed vergelijkbaar met die van de periode rond 15 november 2002. Toen viel er in de Südstau in Magadino 435mm, Hinterrhein: 427 mm, Piotta: 353 mm en Disentis: 239 mm. Vooral de overlast en schade door overstromingen en modderlawines waren destijds enorm. Boven de 2200 tot 2400 meter gaat de komende 5 dagen zeer veel sneeuw vallen, lokaal meer dan 150 cm. De sneeuwvalgrens kan ondanks de zachte lucht bij intensieve neerslag tot 1800 a 1700 meter zakken.
Neerslaghoeveelheden WRF model vanavond.
>> Waar gaat de meeste sneeuw vallen; zie onze top 25 verwachte sneeuwval.
©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten