Termen, Oberwallis dinsdagochtend
Veel sneeuw zuidelijke Alpen vanaf donderdag; Archieffoto sneeuwval dec 2008
Zoals al dagen door de modellen aangekondigd kon er vanaf donderdag in de zuidwestelijke en zuidelijke Alpen weleens erg veel neerslag gaan vallen. Gisteren werden de hoeveelheden door GFS weer wat teruggeschroefd terwijl ECMWF met erg veel neerslag op de proppen kwam (kaart hieronder). Vandaag zitten beide modellen meer op één lijn en gaan beide uit van deels extreme neerslaghoeveelheden welke vanaf donderdag gaat inzetten.
Extreme neerslaghoeveelheden donderdag tot zondag zuidelijke Alpen (WRF model), krachtige zuidföhn aan de noordkant
Oorzaak voor de weersverslechtering is een oprukkende storing behorende bij een complex lagedrukgebied welke vandaag met kernen boven IJsland en het midden van de Atlantische Oceaan ligt. De bijbehorende storing (koufront) zal morgen woensdag de zuidwestkust van Portugal en zuiden van het Iberische Schiereiland bereiken en daar al erg veel regen gaan produceren. In de loop van donderdag bereiken bewolking en neerslag de zuidwestelijke Alpen. Zaterdag zien we dat vanuit de Atlantische depressie(trog) een bel koudere lucht afsnoert (cut-off proces) en als zelfstandige depressie (hoogtelaag) met kern boven zuid Frankrijk en het noorden van het Iberische schiereiland komt te liggen. Hierdoor wordt de zuidelijke hoogtestroming in stand gehouden. Gevolg is dat de zuidkant van de Alpenhoofdkam te maken gaat krijgen met aanhoudende en deels intensieve neerslag. De noordkant krijgt te maken met een in kracht toenemende zuidföhn en hier blijft het droog.
Weliswaar hebben we met een oprukkend koufront te maken, de aangevoerde lucht is echter nog steeds erg zacht. Daardoor zal de sneeuwvalgrens zo tussen de 2200 en 1800 komen te liggen. Mogelijk dat tijdens de aanhoudende en intensieve neerslag deze door neerslagafkoeling nog wat lager kan uitkomen. De sneeuw is daardoor erg vochtig (zwaar). Pulversneeuw moet dus boven de 2200 tot 2500 worden gezocht.De modellen berekenen zoals gezegd deels extreme neerslaghoeveelheden. Door de hoge sneeuwvalgrens gaat dit gegarandeerd weer problemen opleveren in het afwateringsgebied van de Alpen. Kleine beekjes zullen uitgroeien tot kolkende watermassa's en ook zijn modderlawines (Muhrgänge) zeer waarschijnlijk. Boven de 2000 meter gaat erg veel sneeuw vallen. Vuistregel is dat 1 mm neerslag (regen) overeenkomt met 1 cm (droge) sneeuw. Doordat de sneeuw echter erg vochtig is en de sneeuwvracht de sneeuwlaag zelf ook comprimeert kunnen we de aantal millimeters niet 1 op 1 omrekenen. Zo zal bv 100 mm neerslag niet 200 cm sneeuw opleveren. Uitgaande van de laatste berekeningen kan er vanaf donderdag tot zondag aan de zuidkant tussen de 120 en 180 cm sneeuw gaan vallen. Overbodig om te zeggen dat daardoor het lawinegevaar sterk zal gaan toenemen. (gevarenkaart)
Ook ons "eigen" weermodel komt met sneeuwsignalen, gezien de verwachtingstermijn zal dit wrs nog verder worden opgehoogd de komende dagen >> weerkaarten
Het zwaartepunt van de neerslag zal komen te liggen in de zuidelijke Franse Alpen, de Ligurische Alpen, Italiaanse Aosta en Cervinia, Zwitserse Simplongebied en Südtäler en noord Tessin. Ook het zuiden van de Oostenrijkse Alpen (zuidelijke Voralberg, zuid Tirol, Karinthië) kan vanaf zaterdag mee gaan profiteren van de neerslag. Zwaartepunt ook hier in de typische Südstaugebieden zoals bv. Lesach en Gailtal
Begin volgende week vult het hoogtelaag boven zuidwest Frankrijk verder op. De Südstau en zuidföhn nemen weer in kracht af en geleidelijk keert ook aan de zuidkant van de Alpen de rust weer.Boven de Atlantische Oceaan werpt zich een een hoogterug (hoog) op welke vanaf de Azoren via Engeland een verbinding maakt met een opbouwend hogedrukgebied boven Scandinavië en Oost Europa. Hierdoor wordt de weg voor verdere storingen vanaf de Atlantische Oceaan geblokt. Boven de Middellandse Zee zien we nog steeds depressie activiteit. De daar afgesnoerde koudere lucht (vooral hoger in de Atmosfeer) zit als het ware gevangen en tolt hier een beetje rond. In hoeverre (en of) dit slechtere weer de Alpen vanaf het zuiden kan beïnvloeden is onzeker. Vooral het ECMWF laat ons meer en meer onder invloed van het oost Europese hoog komen. Het blijft dan droog waarbij de temperaturen geleidelijk verder zullen zakken. Een echte winterinval met sneeuw is ook vandaag nog niet uit de modellen op te maken.
Voorlopig zullen we het voor sneeuw dus nog hogerop moeten zoeken. De meeste gletsjergebieden hebben nog goede sneeuwcondities ofschoon een portie verse sneeuw ook hier zeer welkom is. Daartegenover staat dat het zachte en vooral ook zonnige weer veel goed maakte. Getuige daarvan ook de bovenstaande foto gisteren genomen in het Oostenrijkse "Obergurgl - Hochgurgl".
Meer weer op mijn ; Weersite
©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten