Termen, woensdagochtend
Archieffoto; Langlaufparadijs en sneeuwgat Obergoms (1360m) in Obwallis (CH)
Om maar meteen met de deur in huis te vallen; de sneeuw gaat komen. Grote vraag is alleen hoeveel gaat er vallen en wie gaat er het meest van profiteren ? Gezien de vele vragen over o.a.. Alpenhoofdkam (noord-west-zuidkant), de steeds weer veranderende weerkaarten, de teleurstellingen en frustraties over uitstel van de "beloofde" sneeuw etc etc, wil ik vandaag hier meer aandacht aan schenken.
Alvorens we de sneeuwverwachtingen erbij gaan pakken eerst een blik op de weerkaarten van vanmorgen. Vandaag zien we nog steeds een krachtig hoog met zwaartepunt zuid, centraal en zuidoost Europa. Depressies leven zich uit op de noordelijke Atlantische Oceaan. Het Azorenhoog is tijdelijk wat naar het westen opgeschoven en heeft plaats gemaakt voor een hoogtelaag (hoogtetrog). De Alpen hebben te maken met een zuidwestelijke hoogtestroming waarmee nog steeds zachte en vrij droge lucht wordt aangevoerd. Een zwak koufront schampt vandaag de Alpen. Er is wat meer bewolking en vooral in de noord(oostelijke) Alpen kan wat lichte regen en boven de 1800m wat lichte sneeuw vallen.
Wilder Kaiser vanaf Hahnenkamm (1660m) Oostenrijk, niet meer zo zonnig door passage zwak front
Morgen donderdag trekt de zuidwestenwind verder aan in de Alpen steekt tijdelijk de zuidföhn op. Het wordt nogmaals zacht en in de föhn gevoelige dalen kan het kwik lokaal tot 14a 16 graden oplopen. Vanaf vrijdag föhn einde op nadering van een actief koufront. Dit koufront gaat een periode van onbestendig en algemeen kouder weer inluiden. Het weekend en as. maandag hebben we te maken met wisselvallig weer. In de bergen gaat een stormachtige zuid tot westenwind waaien.
Zoals ik altijd weer betoon is de prognose van neerslag (sneeuw) één van de moeilijkste parameters. Sneeuw(val), de intensiteit van de sneeuwval en de sneeuwvalgrens zijn afhankelijke van vele factoren. Tevens komt daar ook nog eens de orografie van de Alpen om de hoek kijken en als aller belangrijkste aspect de resolutie (roostermodel) van de weermodellen. De globale modellen zoals GFS en ECMWF hebben weliswaar een hoge resolutie maar nog zijn bij lange na niet bij machte om de Alpen goed "weer te geven". Ondanks de hoe resolutie "zien" ze de Alpen met hoge bergen enkel als een "bult" . Daar komt ook nog eens bij dat bepaalde delen van de Alpen nauwelijks worden meegenomen. Dit geldt mn voor de Alpenzuidkant. Voor nauwkeurigere berekeningen zijn we aangewezen op modellen met een nog kleinere resolutie, de zgn meso-modellen.
Mesomodel Hirlam, Isobarenkaart voor zaterdag 3 december
Deze zijn door de nog betere resoluties nauwkeurigere vwb de verwachtingen (analyses) dan de globale modellen. Ook ECMWF (EC-HighRes) en UKMO(NX 4x4 km) werken met hogere resoluties. Andere wellicht bekende modellen zijn bv. Hirlam, WRF, COSMO en LaMMA. Helaas zijn deze modellen alleen beschikbaar voor het kortere termijn werk, spreek 24 tot 72 uur in het vooruit. De meteorologen zijn voor de middellange en langere termijn dus aangewezen op de "onbetrouwbare" globale modellen. Het moge duidelijk zijn dat het verwachtingen betreft die "met benadering" iets zegen over de toestand van de atmosfeer. Vastpinnen op neerslag en neerslaghoeveelheden verder dan 3 tot 5 dagen vooruit is en blijft een heikele zaak. Met deze achtergrond informatie gaan we gaan we een poging doen om de storingen met hun neerslagebieden (sneeuw) voor de volgende dagen in kaart te brengen.
Het as.weekend zal meest wisselvallig verlopen. Eerste neerslag zal vrijdag via de Franse Alpen naar het oosten toe opschuiven en tot zaterdag op veel plaatsen een witte laag achterlaten. Ik ga uit van 10 tot 15 cm en lokaal misschien nog wat meer.Grote hoeveelheden worden niet verwacht. De sneeuwvalgrens zakt van 1500 naar circa 1200 tot 1000 meter. Een volgende storing (koufront) staat voor maandag op het weermenu. Een actieve stormdepressie (GFS vandaag met kerndruk 960 hPA) trekt dan via Denemarken naar de Oostzee. Het bijbehorende koufront met nieuwe neerslag zal de Alpen maandag vanuit het noordwesten bereiken. In de loop van maandagochtend neemt de bewolking vanuit het noordwesten weer snel toe en neerslag zet in. De sneeuwvalgrens zakt van 1500 naar 1000 meter en later in het noorden tot in de dalen. Met het instromen van de koudere lucht wordt echter ook weer droger. In de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen gaat 10 tot 25 mm neerslag vallen, meer neerslag is mogelijk in de noordwestelijke Franse Alpen, lokaal kan hier 30 tot 40 mm vallen.Omgerekend in sneeuw zouden we dan kunnen uitgaan van 15 tot 35 cm en 35 tot 60 cm in de Franse Alpen. De gebieden ten zuiden van de Alpen alsmede de inner-alpine gebieden krijgen nauwelijks tot geen sneeuw. De totale hoeveelheid neerslag die vanaf zaterdag tot dinsdagavond is gevallen varieert volgens het ECMWF van 5 tot 50 mm. (zie kaart hieronder)
ECMWF; neerslag en neerslagverdeling cumulatief tot dinsdag 00h00 uur
Dinsdag en woensdag kunnen we dan weer even op adem komen alvorens een nieuwe storing met neerslag vanuit het noordwesten de Alpen zal aandoen. De hoofdrun van GFS berekent op passage van deze storing behoorlijk wat neerslag, zwaartepunt opnieuw de noordwestelijke Franse en Zwitserse Alpen. ECMWF ziet een soortgelijke ontwikkeling is met de timing van front en neerslag echter 12 tot 24 uur later. Mocht GFS gelijk krijgen met deze ontwikkeling dan is er meer dan een meter sneeuw mogelijk in de Franse Alpen. De andere gebieden kunnen rekenen op 30 tot 60 cm en lokaal ook nog meer (bij gunstige Stau). De sneeuwvalgrens ligt bij dit alles tussen de 1000 en 500 meter. Pakken we nog even de ECMWF neerslagkaart erbij met de cumulatieve hoeveelheden dan zien we dat tot het einde van de volgende week neerslaghoeveelheden van 10 tot 70 mm. De hoogste waardes voor de Franse Alpen en delen van de Oostenrijkse Alpen (Salzburg, Tirol en Karinthië)
Veel sneeuw volgende week donderdag vlgs GFS
Nogmaals wil ik benadrukken dat we alweer "filosoferen" over neerslagverwachtingen over een termijn van meer dan een week ! Leuk om te benoemen en te discussiëren maar vooral niet op vastpinnen (zie het als trendverwachting). Hoe dan ook; vanaf vrijdag gaan we overschakelen op een periodiek zeer onbestendig en meest kouder weertype me steeds weer kansen op sneeuw. Hoeveel dat uiteindelijk gaat worden zal de komende dagen langzaam duidelijk gaan worden. Morgen meer Alpenweer, afhankelijk van de ontwikkelingen een extra update later op de avond. Ciao vanuit de Walliser bergen.
Meer weer op mijn ; Weersite
©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl
2 opmerkingen:
Fantastisch om dit allemaal zo te kunnen lezen van iemand die er echt iets vanaf kent en met het weer begaan is!
Wij vertrekken zaterdag voor een week naar Val d Isere en daar ligt nu nog (bijna) niets sneeuw!
Ik hou uw website dus duidelijk elke dag in het oog! Merci
@Dank Niels voor je pos. feed-back ! Kijk je ook al op sneeuwhoogte.nl :-)
Ciao Johann
Een reactie posten