Termen dinsdagochtend,
Foto; sneeuwarmoede ook in Arosa (Zwitserland)
Hogedruk bepaalt tot minstens as vrijdag het weer in de Alpen. Onder invloed van een depressie boven het zuidwesten van Europa trekken af en toe wat wolken(velden) over Vooral in de bergen houdt het zonnige en te zachte weer aan, in de dalen kan hardnekkige mist (Hochnebel) het de zon moeilijk maken en is het een stuk onaangenamer vertoeven. Hier en daar komt onder de mist de temperatuur maar nauwelijks (of niet) boven het vriespunt uit. Dit geldt m.n. voor de Oostenrijkse Alpendalen en laagland. De bovengrens van de Hochnebel ligt vandaag rond de 700 a 800 meter en zal de komende dagen weer iets stijgen tot circa 1000 meter. Op 2000 meter is het met een graad of 3 ook zeer zacht. De nulgradengrens ligt de komende dagen rond de 2500 meter. Kijken we nog even naar het koudste plekje in vanmorgen in de Alpen dan zien we dat wederom de "Funtensee" het koudegat(dal) op 1600meter hoogte op de grens van Oostenrijk en zuid Duitsland (Beieren) er met de prijs vandoor gaat. Hier ging het kwik door krachtige uitstraling onderuit tot -11.7 °C.
Satellietfoto Alpen gistermiddag, vooral boven het zuidwesten meer (hoge) bewolking door invloed van depressie boven de westelijke Middellandse Zee
Zoals al eerder was aangekondigd worden depressies in het weekend behoorlijk opdringerig en doen een poging om van het noordwesten uit de hogedruk boven het continent te ondermijnen. Aanvankelijk leek het erop dat dit zou gaan lukken. Naast kouder weer zou er dan ook eindelijk sneeuw van betekenis kunnen gaan vallen. Helaas werd dit scenario de laatste 2 dagen weer sterkt afgezwakt. De invloed van het Azorenhoog is toch sterker dan verwacht en door de hogedrukinvloed boven centraal Europa kunnen de storingen slechts in afgezwakte vorm de Alpen bereiken. Met een luchtdruk van 1025 tot 1030 hPa (dus gewoon hogedrukinvloed) maakt ook de neerslag geen kans. Met een beetje geluk kan de noordkant van de Alpen er nog iets van profiteren. Het zuiden van de Alpenhoofdkam en ook de inner-alpine gebieden houden het droog.
Foto; Sneeuwarmoede ook in "Wengen"(Hundskopf, Jungfrauregion) waar over 2 maanden de bekende Lauberhornrennen plaatsvinden
Zoals de kaarten er nu bij liggen zal het koufront in de nacht van vrijdag op zaterdag van het noordwesten uit de Alpen de bereiken. Mogelijk dat voorafgaande aan het koufront tijdelijk de föhn(zwak) opsteekt en de temperatuur nog even een sprongetje kan maken. Met het instromen van koudere lucht zakt de vorstgrens tot circa 1400 a 1200 meter en eventuele neerslag zal dan tot 800 meter in vaste vorm vallen. Mogelijk dat het aan de noordkant van de Oostenrijkse Alpen zaterdag sneeuwt tot circa 700 a 600 meter. Zoals gezegd zal er door de hogedruk niet veel neerslag. Zwaartepunt van de neerslag ligt in de Nordstau gebieden van de centrale Oostenrijkse en Zwitserse Alpen. Hier wordt tot 10 cm berekend en lokaal is met hulp van zwakke Nordstau ook nog wat meer mogelijk. Beste kans hierop maken (noord)Tirol en het Salzburgerland als ook delen van de Zwitserse noordelijke centrale Alpen. Of ook de noordwestelijk Franse Alpen nog een paar sneeuwvlokken zullen zien betwijfel ik en de kans dat het er wit zal worden is klein.
Eindelijk weer eens wat kleur op onze eigen weerkaarten >> zie ook; weerkaarten
Zaterdagmiddag neemt de neerslag snel weer af en wordt het overal droog. De zondag zal droog verlopen, zon en bewolking wisselen elkaar af en in de dalen neemt de kans op mist weer toe. vooral in de bergen wordt het voelbaar zachter. Begin volgende week krijgen we naar alle waarschijnlijkheid te maken met een vrij krachtige zuidwestelijke hoogtestroming.Dinsdag kan nog iets zachtere lucht over de Alpen uitstromen. Het noordwesten maakt kans op wat meer bewolking maar het blijft droog. Kijken we dan nog wat verder dan zien we dat we opnieuw te maken gaan krijgen met een circulatie die min of meer de hele maand november het weerbeeld in Europa en de Alpen bepaalde. Hogedruk boven Oost Europa en de Azoren en lage druk daartussen in. Het moge duidelijk zijn dat de winter met dit soort drukverdeling geen schijn van kans maakt en het te zachte en extreem droge weer in grote delen van de Alpen aanhoudt.
ECMWF; verkeerde anti-winterse drukverdeling ook nog op 1 december (?)
Tot slot; Ofschoon de kaarten het ons ook vandaag anders doen geloven acht ik de kans op een overgang naar winters weer, pünktlich met de start van de meteorologische winter (1 december), zeker niet voor onmogelijk. Laten we hopen dat ook de weermodellen dit snel zullen inzien ! Fijne dag en morgen hopelijk met betere vooruitzichten in ons Alpenweerbericht.
Meer weer op mijn ; Weersite
©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl
1 opmerking:
hey Johann, wat een slecht nieuws! De kerstskiers zitten hier op kantoor peentjes te zweten! Groet en bedankt voor je top weerbericht! We gaan je weer volgen deze winter, jeroen
Een reactie posten