Termen zaterdagochtend,
Foto; perfecte omstandigheden Flumserberg, noord Zwitserland gisteren.
Om meteen maar met het goede nieuws te beginnen; het blijft sterk wisselvallig en in de Alpen kan het sneeuwdek vooral boven de 1500 a 1600 meter verder aangroeien. Ook de zuidelijke gebieden mogen zich eindelijk weer eens gaan verheugen op een verse laag sneeuw. Tegen het einde van de week en in het weekend gaat de stroming om naar noord. Het wordt niet alleen kouder maar ook de sneeuwkansen zijn groot. En dan het slechte nieuws; dat is er eigenlijk alleen voor de zonaanbidders, die komen er de komende dagen bekaaid vanaf. Al met al lijken de kaarten geschud waarbij opgemerkt moet worden dat er toch wel belangrijke verschillen zijn tussen de modellen onderling bestaan. Nieuwsgierig ? Gewoon lekker verder lezen;
Om te begrijpen waarom het weer zo wisselvallig is en blijft gaan we eens kijken naar de grote "boosdoener"; de straalstroom. De straalstroom op onze breedtegraden heet ook wel de polaire straalstroom. Het is de grens van de koude lucht in het noorden en de warme lucht in het zuiden. Doorgaans is de straalstroom op een weerkaart herkenbaar aan een langgerekt front dat van Amerika naar Europa trekt. Dit noemen we het polaire front. Langs de straalstroom ontstaan ook geregeld gevechten tussen deze luchtmassa's. Regengebieden en randstoringen die hier mee samenhangen gebruiken de straalstroom vervolgens als een soort geleiderails. Bij een krachtige straalstroom (windsnelheden op 12 tot 15 km hoogte rond de 300 km/H) vliegen de systemen over de weerkaart. De ligging van de straalstroom bepaalt of een depressie die op de Atlantische Oceaan opduikt naar Noorwegen of Frankrijk trekt.
GFS verloop slingerende straalstroom zondag
De afgelopen dagen en ook de komende dagen zien we dat de straalstroom (300 hPa) sterk zwabbert, de ene keer zitten we in de topgolf dan weer in de dalgolf. Niet verwonderlijk dus dat het weer sterk wisselvallig is en blijft. Naast de wisselvalligheid maakt ook de temperatuur steeds weer grote sprongen. Dit is voor in de bergen goed te merken. Achter de koufronten in de koudere lucht daalt de vorstgrens tot onder de 1000 meter, achter en in de warmfrontsectors stijgt ze tot 1500 a 1800 meter. Dit heeft natuurlijk ook invloed om de sneeuwvalgrens. Zo valt de ene keer sneeuw tot in de dalen terwijl het de volgende dag tot 1400 meter regent.
Vandaag en ook morgen zitten we onder toenemende (zwakke) hogedrukinvloed in een soort "niemandsland. Vooral de noordelijke gebieden hebben vandaag nog met de invloed te maken van een koufront wat quasi stationair boven de Alpennoodzijde ligt. Vooral in de noordelijke delen van Zwitserland Oostenrijk is het bewolkt (trübe) en kan wat regen of sneeuw vallen. De sneeuwval grens pendelt in Zwitserland rond de 1400 meter en in Oostenrijk tussen de 1400 (westen) en 500 meter (oosten). Meer naar het zuiden en inner-alpine wisselen wolken en zonnige momenten elkaar af. In de dalen kan plaatselijke hardnekkige laaghangende bewolking het weerbeeld bepalen. De temperaturen liggen tussen de 2 en 9 graden, naar het oosten toe ook nog wat kouder. De vorstgrens ligt rond de 1800 meter. Morgen lost het stationair liggende koufront door verdere luchtdrukstijgingen op. Aanvankelijk kan het uit de nog aanwezige bewolking in het noorden van Oostenrijk boven de 500 nog wat licht sneeuwen. In de loop van de dag wordt het net zoals in de rest van de Alpen droog en de zon krijgt meer speelruim.
Winters Prägraten/Virgental, Osttirol (1312m) vanmorgen
Meer winterse webcams vanuit de Alpen op onze >> site
Minder fraai begint de nieuwe week. Reeds in de loop van maandag neemt op nadering de bewolking vanuit het westen weer toe en gaat het regenen. De sneeuwvalgrens daalt van 1400 naar 1000 meter. De neerslag trekt in de loop van de maandag verder van west naar oost over de Alpen. Vooral in de westelijke Franse en Zwitserse Alpen gaat neerslag vallen. GFS berekent tot dinsdagavond 20 tot 25 mm, ECMWF 5 tot 15 mm neerslag. Omgerekend in sneeuw moet dan boven de 1400 a 1600 meter 10 tot 30 cm haalbaar zijn, evt. nog meer wanneer GFS gelijk gaat krijgen ?! Ook het door ons gebruikte hoogresolutie weermodel WRF komt met soortgelijke neerslaghoeveelheden.(zie kaart hieronder).
Dinsdagnacht en dinsdag overdag bevinden we ons in de warmluchtsector, het is droog en een met een opkomende zuidföhn een stuk zachter. Lokaal kan met föhn 14 °C worden bereikt. Dinsdagavond neemt op nadering van een volgend koufront de bewolking toe en dit vormt de aanzet voor een wisselvallige woensdag. De sneeuwvalgrens daalt in de loop van de dag weer tot circa 1000 meter en opnieuw kan er in het gehele Alpengebied boven de 1600 meter 10 tot 20 cm sneeuw gaan bijvallen. Ook de donderdag staat in het teken van wisselvallig weer. Het wordt nog wat kouder en de neerslag zal tot in de dalen als sneeuw vallen. Ook nu weer kan het in het gehele Alpengebied verse sneeuw gaan bijvallen waarbij de lokale verschillen groot kunnen zijn. Vooral de zuidelijke kant mag zich, mits alles volgens plan verloopt, ook verheugen op een aantal decimeter verse sneeuw.Zo berekent bv ECMWF tot aan het weekend voor delen van zuid Oostenrijk (Karinthië, zuid Tirol) 20 tot 45 mm neerslag.
GFS; ook dit model komt met neerslagheoveelheden tussen 10 en 55 mm tot as weekend
Vanaf vrijdag zien we dan interessante veranderingen in het stromings patroon optreden. Een stormdepressie, woensdag nog ten zuiden van New Foundland, steekt in rap tempo de Atlantische Oceaan over en ligt vrijdag met zijn kern (kerndruk maar liefst 947 hPA) ten noorden van Schotland. Vervolgens trekt het systeem verder naar Scandinavië alwaar het in het weekend wordt verwacht. Achter dit laag bouwt zich boven de Atlantische Oceaan vanuit het Azorenhoog een rug van hogedruk op welke tot aan IJsland reikt. Tussen hogedruk boven de Atlantische Oceaan en lage druk over Scandinavië tot aan de Middellandse Zee ontwikkelt zich een krachtige noordelijke stroming waarmee steeds koudere polaire lucht vanuit het hoge noorden tot ver naar het zuiden kan uitstromen. De polaire lucht is deels ook zeer vochtig en onder cyclonale invloeden zal het in het weekend steeds weer sneeuwen. Zoals het er nu naar uitziet zal het koufront met neerslag zaterdag in de loop van de dag de Alpen bereiken. De temperaturen gaan in alles hoogte markant terug en sneeuw valt tot in de dalen en het laagland. Het gehele Alpengebied kan dan op sneeuw van betekenis gaan rekenen. Hoe het één en ander in detail zal gaan verlopen is nog onduidelijk, daarover de komende dagen meer.
ECMWF zondag 18 december met winterse constellatie
Tot slot; Gezien de grote dynamiek zijn precieze prognoses voor de komende dagen lastig te maken. Veel hangt af van timing en koers van de fronten. Dus niet vastpinnen op details v.w.b. sneeuwvalgrens, temperaturen en neerslag. Dit kan en zal de komende dagen nog regelmatig worden aangepast. Algemeen kunnen we echter stellen dat we de komende 10 dagen te maken krijgen met sterk wisselvallig weer. Vanaf volgend weekend is de kans groot dat we evolueren naar markant kouder maar ook dan nog onbestendig weer. In de Alpen gaat het sneeuwdek boven de 1400 meter gestaag verder aangroeien. Vanaf zaterdag dan ook sneeuw tot in de lagere dalen en het laagland. Fijne dag en tot morgen.
Meer weer op mijn ; Weersite
New; Alpenweer Twitter
©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl
2 opmerkingen:
Hallo Johann. Klein vraagje.. De sneeuwhoogte in Mayerhofen is van 50 cm binnen twee dagen naar 20 cm gezakt op sneeuwhoogte.nl. Is hier een verklaring voor, want in de bergen is de temp. niet boven nul geweest. Voorspel je nog wat goede sneeuw voor dat gebied, we vertrekken na kerst om te gaan skien. Hoor graag van je.
Groetjes Melvin
Hallo Melvin,
Kan verschillende oorzaken hebben. Bv. wind, regen of gewoon dat de sneeuw zich heeft gezet (ofschoon 30 cm in 2 dagen is wel erg veel). Een precies antwoord kan ik je zo ook niet geven. Tot aan het volgende weekend kan er 20 tot 45 mm neerslag vallen (GFS), dit zo moeten resulteren in 30 tot 60 cm sneeuw. EC12 komt zo nog, vanmorgen kwam het model met 10 tot 25 mm. Iets verder oostwaarts echter ook tot 45 mm. Nu hopen dat de neerslaghoeveelheden de komende dagen nog verder worden opgehoogd.
Een reactie posten