Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

vrijdag 9 december 2011

Winterse allures of fopspeen?

Termen vrijdagochtend,

map

Foto; winterse Franse Alpen (Chamrousse)

Wat waren ze weer mooi de diverse winterse foto's en webcam beelden die de afgelopen dagen de revue passeerden. Vooral de Staugebieden van de de noordelijke en westelijke Alpen hebben een echte dump gehad. Op uitgebreide schaal viel 30 tot 80 cm sneeuw en hier en daar werd met gunstige Nordweststau tussen de 80 en 120 cm geregistreerd. Minder sneeuw (neerslag) veel in de oostelijke Oostenrijkse deelstaten, de inner-alpine gebieden en de gebieden ten zuiden van de Alpenhoofdkam. Hier bleef het dankzij de nordföhn droog en scheen de zon. Toch wel frusterend als je aan de zuidkant zit en alle sneeuw door de Alpen wordt weggevangen.


Satelliet foto Alpen met klassieke Nordstau en Nordfön afgelopen woensdag, veel sneeuw in het noorden, Sonne pur in het zuiden.

Gisteren hadden we te maken met een tussenhoog en in de Alpen was de zon weer van de partij. In de wat kouder ingestroomde lucht kon het vannacht vooral boven de vers gevallen sneeuw flink afkoelen. In de hogere sneeuw bedekte dalen vriest het op dit moment matig tot streng, elders meest licht. Koudste plekjes actueel het Oostenrijkse St. Michael/Lung (1094m)met -11.6 °C en het Zwitserse Buffalora, Ofenpass (1970m) met - 12.7 °C. Deze temperaturen vinden we ook terug op hoogte. Zo meldt de Solvayhuette SAC (4003m) in Wallis op dit moment een temperatuur van - 11.1 °C. Op 2000 meter vriest het een graad of 1 a 2.


Gisteren met veel zon perfecte omstandigheden in de bergen oa om te "touren" , nogmaals een foto omgeving Chamrousse

De komende dagen verandert er aan het wisselvallige weerbeeld maar weinig. Het is een komen en gaan van storingen met afwisselend koude dan weer zachtere lucht. Grote motor achter het wisselvallige weer zijn depressies boven de Atlantische Oceaan en Scandinavië. Bijbehorende randstoring en frontensystemen bepalen het weerbeeld in grote delen van west en centraal Europa. Vanaf midden volgende week zien we boven de Atlantische Oceaan een volgend zeer actieve depressie verschijnen. Er zijn aanwijzingen dat dit systeem de inleiding zal zijn voor een ander circulatie patroon met wellicht winterse allures !

Vandaag zien we op de weerkaarten een complex lagedrukgebied (Friedhelm) met zwaartepunt boven Scandinavië. Een bijbehorend koufront en neerslaggebied loopt via Frankrijk en zuid Duitsland en beweegt langzaam nog iets naar het zuiden en schampt tegen vrijdagavond de noordelijke Alpen. Zaterdag ligt het koufront in afgezwakte vorm tegen de Alpen zonder nog erg actief te zijn. Veel neerslag wordt op het stagnerende front niet berekend. Zondag stijgt de luchtdruk weer en is het droog.

Vandaag is het aanvankelijk zonnig, vooral naar het zuiden toe en ook inner-alpine. Vanuit het noorden neemt de (hoge) sluierbewolking toe en krijg de zon het steeds moeilijker en later op de dag en ook morgen is er aan de Alpennoordzijde wat (lichte) neerslag mogelijk. Het is niet koud, de sneeuwvalgrens pendelt rond de 1400 a 1600 meter. Tegen de avond en in de nacht zakt de sneeuwvalgrens geleidelijk weer naar 1000 meter en in Oostenrijk ten noorden van de Donau tot 500 a 300 meter. Morgen zaterdag start de dag bewolkt en aan de Noordkant kan nog steeds wat lichte neerslag vallen. Boven de 1000 valt deze in vaste vorm, in het oosten en noordoosten van Oostenrijk licht de sneeuwvalgrens lager en vooral naar het noordoosten toe kan het tot in de lagere dalen sneeuwen. In de Zwitserse Alpen is het zaterdag wrs droog en hier en daar komt de zon tevoorschijn. Zondag start ook nog met bewolking, dit geldt m.n. voor de Oostelijke Alpen. In de loop van de breekt de zon overal door en vooral in de Alpen kunnen we genieten van langere zonnige momenten. De temperaturen kunnen zondag mede door een zwakke zuidföhn weer een paar graadjes winst boeken en met 4 tot 9 graden is het voor de tijd van het jaar niet koud. Veel neerslag gaat het zwakke front dit weekend niet opleveren. Mogelijk dat een enkele plaats in bv de Vorarlberg 5 to 10 cm centimeter gaat meepakken.


Webcam Belalp; hoge bewolking op nadering zwak front boven Aletsch (Wallis)

Na de tijdelijke rust op zondag nadert er maandag vanuit het westen alweer een volgend koufront. Maandagochtend neemt de bewolking vanuit het westen weer snel, de föhn komt tot liggen en later gaat het regenen. De sneeuwvalgrens daalt in de loop van de dag van 1500 meter naar 1000 meter. Tot maandagavond kan boven de 1500 meter 5 tot 10 cm sneeuw gaan vallen. Lokaal in de westelijke Franse Alpen is ook meer mogelijk. De inner-alpine dalen en ook het zuiden houden het wederom meest droog. En het jo-jo-en houdt maar niet op; dinsdag zien we op de weerkaarten met een krachtige westelijke hoogtestroming een depressie richting Schotland opstomen. Woensdag ligt het systeem met zijn kern net iets ten noorden van Schotland. In het voorveld van deze depressie wordt dinsdag opnieuw een portie zachtere lucht richting de Alpen getransporteerd en tegelijkertijd krijgen we weer te maken met de zuidföhn. Woensdagmiddag nadert het koufront met bijbehorende neerslag. Opnieuw gaan de temperaturen naar beneden met een sneeuwvalgrens die weer rond de 1000 meter pendelt. Donderdag en vrijdag verlopen onbestendig, de sneeuwvalgrens pendelt nog steeds zo rond de 1000 a 1200 meter. Mogelijk dat vrijdag tijdelijk nogmaals wat zachter lucht aan de voorzijde van een volgende depressie de Alpen kan bereiken. Met name deze depressie en een daaropvolgende zijn interessant en het zou me niet verbazen dat ze een volgende winterse periode gaan inluiden richting de Kerstdagen. Deze wikkelingen worden zowel door het ECMWF als ook het GFS gesimuleerd. Zonder me nu al vast te pinnen op details (sneeuwval) en met inachtneming van de onzekerheden (langere termijn) werk wil ik toch even nader op deze ontwikkelingen ingaan.

Vanaf vrijdag zien we 2 depressies richting West Europa trekken, een eerste systeem koerst zaterdag naar Scandinavië terwijl een volgend zondag op een veel zuidelijker koers naar Frankrijk en de Alpen zet. Uiteindelijk smelten ze samen en vormen een complex lagedrukgebied welk met zwaartepunt boven Scandinavië of de Oostzee komt te liggen. De bijbehorende hoogtetrog (resp. de Franse depressie) ligt dan boven centraal Europa en de Alpen.


ECMWF (maar ook GFS) met winterse constellatie (blokkade) vanaf volgend weekend

Tegelijkertijd zien we de opbouw van een krachtige hoogterug (blokkade) vanaf het midden van de Atlantische Oceaan tot over IJsland. Tussen de sturende druksystemen komt een noordelijke hoogtestroming opgang waarmee steeds koudere arctische lucht naar het zuiden en de Alpen zal worden getransporteerd. Omdat we in grote delen van west en centraal Europa met een cyclonale stroming te maken gaan krijgen (lagedruk) is het onbestendig en in de Alpen gaat tot in de dalen sneeuw van betekenis vallen. Summa Summarum dus heel interessante ontwikkelingen waarvan ik de kans dat ze gaan uitkomen toch wel aardig hoog inschat ! Later meer daarover.

Tot slot nog eens even kijken naar het weer in het Sauerland; een storing geeft vandaag aanvankelijk nog regen waarbij de sneeuwvalgrens weer zakt tot circa 600 meter. Daarbij waait het hard tot stormachtig. Vanmiddag tijdelijk droger en afnemende wind. Later op de middag en avond gaan er lokale regen en hogerop sneeuwbuien vallen. De temperatuur ligt rond de 5 °C, hogerop tussen de 3 en 0 graden. Komende nacht gaat het licht vriezen en lokaal kan er tot in de lager gelegen gebieden nog een sneeuwbui vallen. Morgen zaterdag is het wisselend bewolkt en meest droog. De temperaturen lopen op tot 3 a 6 graden, op de toppen vriest het ook overdag licht. Zondag belooft eveneens droog te verlopen, zon en bewolking wisselen elkaar af en de temperaturen stijgen tot 3 a 6 graden in de dalen en tot rond het vriespunt in de hogere delen van het Sauerland. Op nadering van een volgende storing trekt de wind in de middag weer aan, de bewolking neemt toe en later gaat het regenen en boven de circa 500 meter sneeuwen.

Momenteel ligt er 5 tot 20 cm oude sneeuw. De sneeuw en piste condities zijn echter zeer matig tot slecht waardoor de liften niet in gebruik zullen worden genomen. Wellicht dat met een vers laagje sneeuw vanmiddag toch nog de één of andere lift of Läupe morgen in gebruik wordt genomen. Mocht vanmiddag nog iets veranderen in de situatie dan zullen we daarvan op de site en op Facebook melding van maken.


Webcam; weliswaar (oude)sneeuw maar te weinig om te kunnen openen zoals hier op de Slalomhang

Samengevat; Het komen en gaan van slechtweergebieden met afwisselend zachtere en koudere luchtsoorten houdt de komende week aan. Vanaf volgend weekend mogelijk overgang naar kouder weer met sneeuw voor het gehele Alpengebied. Grotere neerslaghoeveelheden worden de komende dagen niet verwacht. De sneeuwvalgrens pendelt tussen de 700 en 1500 meter.

Morgen meer Alpenweer weer op de gebruikelijk tijd. Ciao vanuit Oberwallis

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter



©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl


Geen opmerkingen: